Societat

Festes

Un Sant Antoni sense carrosses ni Tres Tombs

La implantació dels Tres Tombs, tal com els hem vist els darrers anys, es va fer el novembre de l'any 1997, amb motiu dels actes de celebració del 75è aniversari de la Cooperativa Agrícola

Per Lluís Rovira i Barenys

Carruatges de la festa de Sant Antoni de l'any 1997 a la plaça de la Vila, amb les restes de la batalla campal al terra de la plaça
Carruatges de la festa de Sant Antoni de l'any 1997 a la plaça de la Vila, amb les restes de la batalla campal al terra de la plaça | Lluís Rovira i Barenys

Avui, festivitat de Sant Antoni, no hi haurà la celebració dels Tres Tombs que cada any es fan com un dels actes més destacats d'aquestes festes. La pandèmia del coronavirus també n'ha estat la culpable tot i que cal assenyalar que l'any passat els Tres Tombs també es van haver de suspendre, però en aquella ocasió va ser per culpa de la pluja.

De la "Desfilada de carrosses" als "Tres Tombs"

La implantació dels Tres Tombs, tal com els hem vist els darrers anys, es va fer l'any 1997, en motiu dels actes de celebració del 75è aniversari de la Cooperativa Agrícola. Dins d'aquell extens programa d'actes,  desplegats des de finals de novembre de 1997 fins al gener de 1998, es van celebrar uns Tres Tombs el 30 de novembre de 1997. En aquella ocasió es va fer el recorregut dels tres tombs per una part del Barri Antic i a continuació es va seguir per la zona del Port. Per les festes de Sant Antoni de l'any 1998, poques setmanes després, no hi va haver ni desfilada de carrosses ni Tres Tombs donada la recent celebració d'aquests Tres Tombs especials. Va ser per la Festa de Sant Antoni de l'any 1999 que ja es van instaurar els Tres Tombs que al llarg d'aquests poc més de vint anys han anat canviant algun detall del seu recorregut però sempre com a punt de partida l'Ermita de la Mare de Déu del Camí.

Què va passar amb les desfilades de carrosses d'anys anteriors?

La festivitat de Sant Antoni era una de les festes més populars de l'any, tal com explica Josep Salceda en el seu article "Els barbuts" del volum 1 de les Estampes Cambrilenques. Salceda descriu que "els carros guarnits, la cavalcada, la gent disfressada, les curses d'equins i els grans balls amb les millors orquestres del moment eren els elements més representatius d'aquestes festes, que el criteri popular entenia que eren com l'inici de les festes de Carnaval perquè, a part de totes les coses relacionades amb el món animal, com la benedicció i les carreres de rucs, tota la resta era molt semblant al que es feia popularment per les festes de Carnestoltes. Moltes vegades, les festes se succeïen com un complement les unes de les altres, encara que tinguessin tocs diferenciadors com podien ser la benedicció dels animals per Sant Antoni i els "geps" per Carnaval".

En un moment donat del segle XX, les carrosses estirades per tractors van succeir els carros estirats per mules i guarnits amb mata i palmons que eren els protagonistes de les desfilades d'anys anteriors. A la dècada dels 70 la desfilada de carrosses va anar agafant molta empenta i es van establir les diferents categories per a les carrosses de tipus artístic i per les de contingut satíric. La desfilada tenia com a epicentre la plaça de la Vila, llavors plaça d'Espanya, amb l'edifici consistorial com a lloc destacat i des d'on les autoritats locals contemplaven el pas de les carrosses que també donaven tres tombs a la plaça i carrers dels voltants. Amb els anys i amb la recuperació del Carnaval, a la dècada dels 80, les carrosses de Sant Antoni van anar reculant en nombre. En els darrers anys, però, es van produir batalles memorables de caramels, verdures i objectes ben diversos entre els participants de les carrosses contra l'alcalde i regidors, parapetats als balcons de la Casa de la Vila. En algun d'aquests anys fins i tot es van llançar algunes gallines des de les carrosses i en direcció al consistori.

En la darrera desfilada, la del gener de 1997, la crònica de la Revista Cambrils explica que es van llençar ous i que alguns d'aquests van arribar a impactar a diversos espectadors. Tot plegat va propiciar el canvi de rumb de la festa per part dels organitzadors i a partir del 1999 ja es va passar d'anomenar "desfilada de carrosses" a "Tres Tombs" amb carruatges i carrosseries estirades per animals i com a punt de partida davant de l'Ermita i seguint cap els carrers del voltant.

Els actes de Sant Antoni, fins l'any 2015, havien estat organitzats per la Cooperativa Agrícola amb el suport de l'Ajuntament. L'any 2016 no hi va haver festes de Sant Antoni per la recent fallida de l'entitat, que s'havia produït poques setmanes abans. Des del 2017 fins ara ha estat l'Ajuntament qui se n'ha fet càrrec, amb un format més reduït, tot i que ha comptat amb el suport de la Cooperativa Agrícola.

Carrosses de les festes de Sant Antoni de l'any 1997 / Foto: Francesc Colom

 

Comenta aquest article