Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
L’Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i Cossetània Edicions publiquen un llibre sobre les dones i la repressió a Vandellòs durant el primer franquisme
Amb aquesta obra, el veí del poble Lluc Margalef va obtenir un accèssit al I Premi al millor Treball de Fi de Grau amb perspectiva de gènere de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2018
Dones i repressió al Vandellòs del primer franquisme és el títol del darrer llibre que han publicat l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Cossetània Edicions dins de la col·lecció “Les nostres arrels” (és el número 15). Aquest llibre, del jurista i politòleg Lluc Margalef Boquera, «indaga entorn de l’opressió econòmica, política, social i les vexacions que sofriren les dones —en concret, les de Vandellòs— durant la immediata postguerra. El relat pretén explicar com el franquisme emprà el dolor, el càstig i una concepció àmplia d’enemic com a arma política», segons s’apunta en la contraportada.
En paraules de l’autor, que és veí del poble, l’obra és «una recopilació de les veus, un recull dels pensaments, un compendi dels records, que pretén transmetre, difondre i consolidar la memòria de les seves protagonistes».
Segons destaca l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant en la presentació, es tracta d’un «treball formalment i metodològicament impecable quant a les fonts, l’estructura i la documentació que empra per disposar d’una anàlisi objectiva i desapassionada, enfronta la duresa de vivències i patiments encara propers, perquè no siguin esborrats per l’oblit del temps».
Amb aquesta obra de 96 pàgines, de fet, en Lluc Margalef va guanyar un accèssit al I Premi al millor Treball de Fi de Grau amb perspectiva de gènere de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona l’any 2018.
En representació de l’Ajuntament i del Consell Editorial Municipal, la regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz, ha manifestat la seva satisfacció per haver tingut l’oportunitat d’editar un nou llibre d’aquest jove (l’any 2014, amb Cossetània Edicions també, va publicar Diari de Guerra d’en Magí Domènech i Martí), que «mai no ha oblidat els seus ni ha perdut l’interès per aportar més coneixement a un període tradicionalment oblidat per la historiografia contemporània». Tal com ha afegit la regidora, la voluntat de consistori era presentar públicament aquest treball al setembre de 2020: «ens hagués agradat poder presentar el llibre, tal com es mereix, durant les festes majors de Vandellòs, peròla situació sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19 no ho va permetre i, malauradament, la situació no ha millorat per poder fer-ho com voldríem».