Informació general

L'únic taller de palmes artesanals del municipi elaborarà enguany més de 400 palmes i 300 palmons

Per Judit Pinazo



Per fer una palma com aquesta es necessita una mitja de dues hores
Com cada any per aquestes dates, el taller artesanal de palmes de la família Nat Olivé, situat al carrer de Rovira és un no parar d'entrar i sortir gent que hi va a comprar les palmes i els rams per celebrar aquest proper cap de setmana la festa de Diumenge de Rams. Aquest és l'únic taller de palmes artesanals que hi ha al municipi i segons la propietària -Maria Teresa Nat- és molt conegut pels pobles veïns ja que té clients d'Hospitalet de l'Infant i Vandellòs, Escornalbou, Reus o Montbrió, entre d'altres.

En l'elaboració de les palmes hi treballen unes 15 dones que des de fa anys es dediquen a fer palmes de manera artesanal, una feina que requereix molta tècnica i paciència. Les palmes i els rams es comencen a elaborar dues setmanes abans de Diumenge de Rams i se'n fan de totes les mides i preus. Enguany es faran més de 400 palmes, 300 palmes de senyora i senyor, que són les més petites, i s'arreglaran  més de 300 palmons. Els preus oscil·len des d'1 euro per una palma petita fins als 60 euros per palmes de més d'un metre. Segons la propietària del taller, Maria Teresa Nat, la gràcia que tenen les palmes artesanals és que no n'hi cap d'igual. Per això porten molta feina "per fer-ne una de mida normal les dones s'estan entre dues i tres hores però per fer-ne una de les grans poden estar-se més d'un dia". I es pot dir que les palmes del taller són tot un èxit, ja que ahir a la tarda totes les palmes que tenen previst fer estaven pràcticament reservades. També reben encàrrec de persones que volen dues palmes exactament iguals, per a bessons, per exemple. Segons Nat aquests encàrrecs són els més difícils, ja que resulta complicat fer-ne dues d'iguals quan es fan artesanalment.

Un dels secrets perquè la palma es conservi com cal és tenir-la en un lloc fresc i fosc, allunyades de la llum que les ennegreix i les fa lletges, per això la majoria de clients que compren les palmes a la Maria Teresa, les deixen en el seu taller fins el dia de Diumenge de Rams.

La setmana que ve, un cop passi la festa de Diumenge de Rams, les dones començaran a elaborar la Pàssia, la palma que es col·loca al pas del Sant Sepulcre en la processó del Divendres Sant. Durant dos dies les dones treballen per convertir quatre palmes en una Pàssia. Segons Nat, les dones cada any intenten innovar i fer la pàssia una mica diferent.

Comenta aquest article