Informació general

Enllumenat

El ple rebutja una moció de Cs en la què es demanava un protocol d'actuació per a protegir la qualitat lumínica de Cambrils

Lluís Abella, regidor de Serveis: "Votarem en contra donat que la majoria d'aquestes propostes ja estan recollides en el pla de contaminació lumínica de tot l'espai urbà"

Per Berta Ruiz

Imatge d'un carrer a la zona de la Llosa
Imatge d'un carrer a la zona de la Llosa | Berta Ruiz

El ple extraordinari, celebrat el passat divendres al migdia, va rebutjar una moció de Cs en la què es demanava la creació d'un protocol d'actuació per a protegir la qualitat lumínica de Cambrils. La regidora de la formació taronja –Patrícia De Miguel– va ser l'encarregada de defensar el text. Tal com va exposar, "les polítiques ambientals han d'adreçar-se, especialment, a reduir les diferents formes de contaminació, fixar nivells de protecció, articular mesures correctives de l'impacte mediambiental, utilitzar racionalment els recursos naturals i prevenir i controlar les activitats que alterin el règim atmosfèric". Segons va explicar De Miguel, "la contaminació lumínica afecta el medi ambient i també afecta la salut de les persones" i va detallar que, "la contaminació lumínica millora totalment utilitzant tres premisses bàsiques: ús de llums càlides, orientació de la llum cap al terra i menor intensitat i menor nombre de llums enceses".

Per tot plegat, des de Cs van proposar la creació d'un protocol per a la millora de la il·luminació actual i futura de Cambrils amb: llums de menor alçada; ús de llums càlides; orientació sempre cap al terra; instar a les comunitats de veïns a l'ús correcte d'aquestes premisses; revisar la programació de la intensitat de la il·luminació en algunes zones i algunes franges sense que afecti al ciutadà i crear una borsa d'ajuda econòmica perquè les comunitats i empreses puguin fer les modificacions pertinents.

Ana López (PSC): "Crec que més que la necessitat d'un protocol, el que necessitem és més transparència, més informació i més explicacions de com està en aquests moments Cambrils"

En el torn d'intervencions, la portaveu del PSC –Ana López– va explicar que, "la seva intenció és bona amb l'objectiu de millorar i, en el cas de Cambrils, el que volen és que no hi hagi cap excusa per fer complir la normativa i protegir la qualitat lumínica. Tal com expliquen ja hi ha una llei des de l'any 2001 i un desplegament de la normativa. Això ha representat una gran evolució en la protecció del medi nocturn i estalvi energètic; a més, des de l'any 2018 existeix també un nou mapa de protecció contra la contaminació lumínica al casc urbà de Cambrils –amb una protecció moderada–. Tota aquesta legislació garanteix un bon estat de tot plegat. Crec que més que la necessitat d'un protocol, el que necessitem és més transparència, més informació i més explicacions de com està en aquests moments Cambrils". Segons va dir López, "votarem abstenció no perquè confiem a cegues en aquest equip de govern sinó perquè creiem que la normativa s'està complint".

Lluís Abella, regidor de Serveis: "Votarem en contra donat que la majoria d'aquestes propostes ja estan recollides en el pla de contaminació lumínica de tot l'espai urbà"

En nom de l'equip de govern, el regidor de Serveis i Medi Ambient –Lluís Abella– va avançar el vot contrari. Segons va manifestar, "estem d'acord amb tot el que es proposa a la moció, però votarem en contra donat que la majoria d'aquestes propostes ja estan recollides en el pla de contaminació lumínica de tot l'espai urbà que es du a terme en el dia a dia de la nostra ciutat i que ve marcat per un decret de la llei de 2001. Fa uns anys es va fer un estudi des de la mateixa regidoria i això va comportar l'inici del canvi en l'enllumenat exterior, tant en el tipus de llum com la forma d'il·luminar, sempre buscant la sostenibilitat, l'estalvi i revisant les possibles molèsties que es puguin ocasionar als veïns. Com a canvis destacats tenim el passeig de Llevant, l'avinguda del Mil·lenari o el carrer de Robert Gerhard, però en el dia a dia s'estan fent moltes altres zones. Votem en contra de la moció no pel fons sinó perquè ens demana tasques que ja estem realitzant".

David Chatelain (PP): "No acabo d'entendre votar en contra del que ja s'està fent. Per a mi és un absurd"

Després de la intervenció del regidor Lluís Abella, el portaveu del PP –David Chatelain– va demanar intervenir per reflexionar de tot plegat. Chatelain va comentar que, "comparteixo el to i el contingut de la moció; crec que tot el que es faci amb aquesta finalitat és correcta, el que no acabo d'entendre és votar en contra del que ja s'està fent. Per a mi és un absurd. Si les coses s'estan fent, perquè votar en contra. Això ens porta a debats estèrils".

Patrícia De Miguel (Cs): "Tenim proves per demostrar que no s'està complint del la normativa tal i com afirmen"

Per acabar, la regidora de Cs –Patrícia de Miguel– va lamentar el vot contrari de l'equip de govern i va dir que, "vostès diuen que hi estan treballant, però si després no veiem resultats entenguin que presentem aquest tipus de mocions per buscar un compromís per part seva. El fet que hi estiguin treballant no impedeix que puguem seure per determinar un protocol d'accions a seguir i crear un calendari. Hem detectat deficiències en l'enllumenat públic, per això proposem la moció. A més, tenim proves per demostrar que no s'està complint del la normativa tal i com afirmen".

Comenta aquest article