Informació general

El Parc Samà acollirà el primer campionat d'ajudants de terra de podadors professionals d'arbres

Per Judit Pinazo

El proper 14 d'abril s'organitzarà al Parc Samà el primer Campionat d'ajudant de terra de podadors professionals d'arbres, una activitat organitzada per l'Associació de grimpadors d'arbres de Catalunya, Grimpacat. L'objectiu de la jornada és donar a conèixer la funció d'ajudant de terra, és a dir d'aquelles persones que donen suport al podador que està dalt de l'arbre i que ajuden a pujar el material o baixar les rames que s'han tallat, entre d'altres funcions. Segons Eric Buchli, membre de Grimpacat i de l'Associación Española de Arbolicultura, la feina del podador està força consolidada, és coneguda per la gent i existeixen estudis específics per a formar-se, a diferència de la feina, no menys important, que desenvolupa l'ajudant de terra.

En el campionat que es realitzarà el dissabte 14 d'abril entre les 10 i les 14 hores s'han organitzat diferents tipus de proves on el treballador de terra haurà de realitzar un total de 5 proves d'habilitat per demostrar el seu grau de coneixement en la matèria; un rescat del podador, baixar un tronc que s'ha tallat dalt de l'arbre i deixar-lo en un punt en concret, repetir nusos, muntar un sistema de politges per abatre un arbre i una prova sobre habilitat de muntar i desmuntar una motoserra. Els dos que millor resultat obtinguin s'hauran d'enfrontar en la prova final que és tallar amb la motoserra uns troncs artificials i fer-los caure en un punt en concret.

Segons Buchli, com que no hi ha gent preparada per fer d'ajudant de terra, sovint ho fan altres podadors  o gent que no està suficientment preparada i així els empresaris s'estalvien tenir un professional dalt de l'arbre i un a baix.

Un altre dels missatges que es vol donar amb la celebració del campionat és conscienciar la gent de com cal tractar els arbres. Segons Buchli aquí no hi ha molta tradició en la cultura de podar els arbres i molta gent quan els arbres es fan grans els vol podar, sense tenir en compte que és el millor pel propi arbre.

Per participar-hi s'ha d'omplir un formulari que es troba a la pàgina web www.grimpacat.org. Només hi ha dotze places.

Comenta aquest article