Informació general

Medi ambient

Unió de Pagesos alerta de perill d'incendis als boscos afectats pel temporal Filomena

El sindicat demana un pla per retirar abans de l'estiu la fusta caiguda per la neu

Per ACN

Imatge on es pot veure un camp d'oliveres amb arbres amb rames trencades pel pes de la neu, a Vinaixa, el passat 12 de gener
Imatge on es pot veure un camp d'oliveres amb arbres amb rames trencades pel pes de la neu, a Vinaixa, el passat 12 de gener | ACN (Oriol Bosch)

Unió de Pagesos avisa que la gran quantitat de branques caigudes al bosc per la nevada del temporal Filomena fa augmentar el risc de patir un gran incendi forestal. Segons informa el sindicat, l'excés de combustible s'acumula a les masses forestals de les comarques que se'n van veure més afectades: la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat, les Garrigues, el Segrià i l'Urgell, a més d'alguns municipis de la Conca de Barberà i al Perelló (Baix Ebre). Davant d'aquest escenari, el sindicat agrari demana a les administracions que activin un pla d'actuació d'emergència -que inclogui recursos i plans d'ocupació- per retirar la fusta caiguda abans que no arribi l'estiu. 

Unió de Pagesos recorda que aquestes zones forestals afectades són de baix rendiment econòmic i de petits propietaris particulars, la qual cosa en dificulta la neteja. Per això, l'organització agrària considera que cal un pla d'emergència per retirar la fusta malmesa dels boscos a les finques de titularitat privada afectades. El sindicat proposa que les diputacions corresponents activin recursos per als consells comarcals i els ajuntaments de les zones afectades i, alhora, que el Departament de Treball obri línies per fomentar l'ocupació de persones a l'atur dels territoris afectats, a través de plans ocupacionals, perquè facin aquestes tasques.

Unió de Pagesos recorda les dificultats que van comportar per a la neteja del boscos els efectes de de la gran nevada del 1985, i que l'estiu següent, el 1986, es van produir grans incendis forestals a l'Alt Empordà, l'Anoia i el Bages, que van afectar zones d'especial valor natural com el massís de Montserrat i el seu entorn. Aleshores van cremar més de 65.000 hectàrees a tot Catalunya.

Comenta aquest article