Restric
Respir per a les escoles de dansa i música, només les autoritzades pel Departament d'Ensenyament, que poden obrir a l'activitat presencial
A Cambrils, els dos únics centres que poden obrir arrel de la darrera normativa són l'escola de dansa Estudi Giselle i l'Escola Municipal de Música; el sector es va manifestar a Tarragona el 6 de febrer i de forma simultània a les quatre capitals
Respir per a les escoles de dansa i música autoritzades pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat que, des d'aquest passat dilluns 8 de febrer, poden obrir els seus centres a l'activitat presencial seguint els protocols de seguretat establerts. A Cambrils, és el cas de l'escola de dansa Estudi Giselle i l'Escola Municipal de Música. Aquests són els dos únics centres que poden obrir les seves portes arrel de la darrera normativa establerta pel Procicat. La directora de l'Estudi Giselle –Elena Alcalá– ha explicat a revistacambrils.cat com està la situació actual. Ella mateixa va ser una de les impulsores de la mobilització que es va organitzar el passat dissabte 6 de febrer a Tarragona sota el lema "Dansa = educació, deixeu d'ofegar-nos!". Aquesta manifestació, que es va dur a terme de forma simultània a les quatre capitals catalanes, es va organitzar des del Col·lectiu de Professors i Centres Privats de Dansa de Catalunya.
Elena Alcalá: "Aquesta protesta s'hauria fet encara que tothom hagués pogut obrir aquest passat dilluns 8 de febrer, perquè ja estava pactat i perquè les reclamacions són per a tothom"
Tot i que, des de dilluns, l'Estudi Giselle ja pot oferir classes presencials al ser una escola autoritzada, segons ha explicat Alcalá, "la manifestació s'hagués fet igualment, perquè això s'estava treballant i s'estava coent des del 7 gener quan ens vam trobar a la plaça de Sant Jaume de Barcelona i es va decidir que la propera es faria grossa i s'organitzaria a les quatre capitals catalanes simultàniament. Ens vam encarregar d'organitzar-ho quatre persones a casa ciutat i fer-ho el més semblant possible dins de les possibilitats –tot i que, és clar, la demarcació de Barcelona té el 80% de les escoles de Catalunya–. Aquesta protesta s'hauria fet encara que tothom hagués pogut obrir aquest passat dilluns 8 de febrer, perquè ja estava pactat i perquè les reclamacions són per a tothom".
El sector demana la dimissió del conseller d'Educació i reclama ajudes dignes i directes i l'obertura de tots els centres
En aquesta manifestació de protesta –que a Tarragona va reunir els centres de la demarcació–, es va representar l'enterrament de la dansa i es va fer lectura d'un manifest. El sector va lamentar que amb aquest tercer tancament els estan ofegant i van reivindicar que "som treball, som afer social, som cultura, però per sobre de tot som educació. Som els que venim a denunciar que Educació ens tanca les seves portes, ens ignora i no ens reconeix. Existim!". Per tot plegat, el col·lectiu va demanar la dimissió del conseller d'Educació –Josep Bargalló–; l'aportació d'ajudes dignes i directes al sector; l'obertura de tots els centres privats de dansa; el reconeixement i la dignificació des de totes les conselleries i de Presidència i, en especial de la conselleria d'Educació; el suport de la conselleria de Treball, Afers Socials i Família i de la conselleria de Cultura i el diàleg amb elles, així com la revisió i regulació dels estudis, de les titulacions, de les equivalències i de les formacions que juntes creen el teixit formatiu de la dansa a Catalunya". A la demarcació de Tarragona hi ha una quarantena d'escoles. També hi ha l'Associació de Professors de Dansa de Tarragona en la qual hi estan inscrites unes 24 d'aquestes.
"A Catalunya hi ha unes 60 escoles autoritzades i unes 500 escoles que no. Aleshores, aquí hi ha un greuge comparatiu perquè hi ha escoles que estan fent la mateixa feina i estan en condicions"
Sobre tot plegat, Alcalá ha apuntat que, "no totes les escoles de dansa estan dins del Departament d'Educació, per tant, no tenen cap departament que les empari i no saben on dirigir-se per demanar ajuda. Qualsevol comerç té el Departament de Comerç, però les escoles de dansa estan desemparades i amb tota la problemàtica de la covid-19 ens hem adonat que, aquí realment, hi ha un problema de base". De fet, des del passat dilluns només poden obrir les escoles autoritzades pel Departament d'Educació, que representa un 10% aproximadament del col·lectiu. Tal com ha apuntat Alcalá, "a Catalunya hi ha unes 60 escoles autoritzades i unes 500 escoles que no. Aleshores, aquí hi ha un greuge comparatiu perquè hi ha escoles que estan fent la mateixa feina i estan en condicions. Des de l'Estudi Giselle podem obrir perquè som escola autoritzada i l'última normativa ens ho permet seguint uns protocols i unes inspeccions constants per part del Departament. Hi estem inscrites perquè en el seu moment vam fer tots els tràmits, complim anb tots el requisits i fem una feina extra que la resta d'escoles no fan. Si que la feina pot ser molt semblant perquè hi ha escoles que treballen super bé i que també presenten alumnes als conservatoris, però no estan dins del Departament d'Educació perquè mai han fet aquest tràmit". Actualment doncs, només es permet l'obertura dels ensenyaments de règim especial no reglat, "que vol dir que fem el nivell Elemental que és la preparació per al Grau professional que es fa als conservatoris" ha dit la directora de l'Estudi Giselle. En aquest mateix grup hi ha l'Escola Municipal de Música de Cambrils, mentre que les altres escoles de música i dansa del municipi queden excloses.
Els mesos de pandèmia els hi ha costat un constant degoteig de baixes d'alumnes, al voltant d'un 40-50%
Les condicions actuals en les què poden obrir el centre marquen uns criteris d'assistència per espai. En el cas de l'Estudi Giselle, es reparteixen en 4 metres quadrats per alumne. Tot i que ara pugui tenir el centre obert, Elena Alcalá ha recordat que han estat tancats des del passat 21 de desembre i que anteriorment també van haver de tancar portes durant la primera i segona onada de la covid-19. Al llarg d'aquests mesos, la pandèmia els hi ha costat un constant degoteig de baixes d'alumnes, entre un 40 i 50% menys. Durant el tancament, les classes online han estat l'única manera de mantenir actius els seus alumnes i, malauradament, molts d'aquests no les poden seguir: "no és la manera de fer classes de dansa; la canalla petita necessita ajuda, molts alumnes no aguanten, la connexió a vegades es talla, les famílies no poden estar pendents de connectar-se, etc... És molt difícil fer-ho així. Això suposa molta angoixa i pèrdues en un sector que ja està molt tocat. A més, des del primer dia ens reivindiquem com un espai segur: les instal·lacions, els grups reduïts, la neteja, la ventilació... a la dansa som molt disciplinats en el tema de la neteja. Ens hem anat adaptant a totes les mesures que ens han imposat".