Informació general

Covid-19

El 32% de casos de covid a Catalunya són de variant britànica i Salut calcula que abans de mitjans de març serà majoritària

La variant britànica està tenint especial incidència a Osona, on representa el 78% de casos

Per ACN

Imatge del subministrament de la segona dosi de la vacuna en una residència de la gent gran
Imatge del subministrament de la segona dosi de la vacuna en una residència de la gent gran | Cedida

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat que el 32% dels casos de coronavirus a Catalunya són de la variant britànica. Argimon ha detallat que es calculava que cap a mitjans del mes de març aquest tipus de variant ja seria majoritària i ha dit que probablement les previsions s'avancin i acabi sent predominant abans d'aquesta data. A més, ha apuntat que la variant britànica està tenint especial incidència a Osona, on representa el 78% de casos. D'altra banda, ha alertat que la corba de contagis s'està aplanant a un ritme més lent del previst tot i no haver-hi hagut una relaxació de mesures substancial. "No és una bona notícia", ha advertit, i ha afegit que podria tenir relació amb la incidència de les noves variants. 

Aplanament de la corba

Argimon ha alertat que s'està notant una frenada en la baixada dels casos –entre les dades de dimarts i dimecres– només hi ha hagut un descens del 0,9%. Segons ha apuntat, això podria tenir a veure amb la incidència de les variants, encara que ha remarcat que això és només una hipòtesi. En ser preguntat per la possibilitat de reinfeccions per les noves variants, Argimon ha dit que és possible que es puguin donar però ha remarcat que encara falta molta informació per poder-ho afirmar amb certesa. També ha apuntat que podria ser que les vacunes tinguin menys efectivitat en les noves variants però ha subratllat que, a banda que no és del tot segur que sigui així, les vacunes continuen tenint "molta eficàcia".

A més, ha remarcat que les UCI segueixen estant molt plenes –unes 600 persones crítiques– i ha alertat que si ara comencés una segona onada seria "amb 300 malalts més de partida que la segona". En aquest context, Argimon no s'ha volgut referir a les restriccions vigents –que caduquen aquest dilluns– i ha subratllat que encara no hi ha res decidit i que es tindrà molt en compte la situació epidemiològica.

Col·lectius vacunats

A banda del personal educatiu de menys de 55 anys, que s'ha començat a vacunar just ahir dimecres, Salut ha informat que també s'ha iniciat la vacunació en persones grans dependents i qui en té cura. Un cop s'hagi encarrilat aquest grup i hi hagi suficients vacunes es continuarà amb les persones majors de 80 anys. Com que és un col·lectiu que implica una certa dificultat tècnica, han detallat que primer es contactarà amb les persones que cal vacunar i s'identificarà quines es poden traslladar als punts de vacunació i quines s'ha d'anar al seu domicili. 

Un nou col·lectiu que també començarà la vacunació properament són els treballadors de serveis funeraris. Salut ha detallat que ja en tenen el cens i ha anunciat que la setmana vinent –sense detallar la data- s'iniciarà l'administració del vaccí. A més, Argimon ha apuntat que els pacients amb trasplantaments també estan sent vacunats.

En el cas de les residències, el primer grup que va començar a rebre la vacuna, Argimon ha celebrat que el 88,9% dels residents ja hagin rebut la primera dosi i que al 80,5% ja se'ls hagi administrat la segona. En el cas de professionals, el 70,9% han rebut la primera i el 60,5% la segona. Segons ha apuntat, estan per sobre dels càlculs que esperaven i, per tant, ha avançat que properament podran recuperar "una vida més plena". En aquest sentit, ha explicat que la setmana que ve es preveu que es presenti un pla sectorial de residències on es pugui relaxar algunes de les mesures, encara que ha demanat no abaixar la guàrdia.

Argimon també ha volgut destacar la bona resposta que està tenint la vacunació en sanitaris, i ha posat com a exemple que entre aquest personal vacunat s'ha notat una reducció del 80% en la taxa d'infecció

Retard en les vacunes

D'altra banda, Argimon ha lamentat el retard en l'arribada de vacunes de Moderna anunciat el dilluns per Brussel·les, i ha denunciat que també es rebran menys dosis de les previstes. Segons ha detallat, estava previst rebre 60.000 dosis aquesta setmana, i al final en seran 32.000 que es rebran el cap de setmana del 27-28 de febrer o l'1 de març. També ha lamentat que, en el cas del vaccí d'AstraZeneca, n'arribaran menys de les esperades –unes 60.000 de les 90.000 previstes-.

Davant aquesta reducció, Argimon ha dit que faran una reserva estratègica de vacunes de Pfizer. El director de Salut Pública ha reiterat que aquests endarreriments poden afectar el pla de vacunació.

Comenta aquest article