Informació general

Salvador Matas: "CiU s'omple la boca de participació ciutadana quan a Cambrils històricament mai hi han cregut"

Per Redacció

La Comissió de Política Local d'ICV a Cambrils ha emès un comunicat de premsa, responent a les declaracions que la candidata de CiU a les properes eleccions municipals -Mercè Dalmau- va realitzar el passat dijous 29 de març, en referència a alguns temes de l'acció de govern.

En aquest sentit, el regidor de Participació Ciutadana -Salvador Matas- explica que "quan la candidata i actual regidora parla de coherència en relació a la política de participació ciutadana que s'ha realitzat en aquest mandat, ICV li diu clarament que expliqui quina és la coherència de CiU, que en els seus llargs anys de govern mai va impulsar polítiques de participació. Ens semble molt bé, que aquesta senyora hagi descobert ara la Participació Ciutadana, però no pot, en coherència, criticar que en aquest mandat s'ha fet poc, quan CiU va estar al govern en el període de 1999 a 2003 i no va fer res, ni tan sols va aprovar el reglament de participació ciutadana, tal i com s'havia compromès en un ple". D'altra banda, Salvador Matas, afegeix que es digui "algun municipi del Camp de Tarragona, especialment dels que governa CiU, que hagi fet més accions que el de Cambrils en aquest tema. Que ens expliqui què és el que han fet ells que no s'hagi fet des de Cambrils per mirar de millorar.

Llista de projectes, serveis i activitats de la regidoria de Participació Ciutadana

Des d'ICV també s'afirma que l'afirmació de que s'ha fet poc "és absolutament falsa", fent una relació de les principals accions impulsades per la regidoria de Participació Ciutadana -una àrea inexistent fa quatre anys, i que "pot oferir una molt notable tasca de govern". En aquesta relació de projectes hi destaca la xarxa d'equipaments com els centres cívics de Nou Cambrils, Les Basses i Vilafortuny; l'aprovació del Reglament de Participació Ciutadana (aprovat l'agost de 2003); el suport a l'associacionisme amb accions com el Pla de Treball per a la dinamització del teixit associatiu, el Servei d'assessorament a entitats, la Mostra d'Entitats de Cambrils, la guia d'entitats, el Banc de Recursos per entitats o el Pla de formació per a entitats, entre d'altres. També hi destaquen els nous òrgans de participació estable com la creació dels Consells Consultius sectorials de pesca, agricultura, cooperació, medi ambient, bicicleta, agermanament amb Marianao o de la gent gran; i els Consells de Barri constituïts fins ara. Des d'ICV també es destaca la tasca feta en temes de comunicació com la creació del Butlletí Cambrils Ciutat o la creació de TV Cambrils; i els processos participatius engegats, com el del Parc del Pinaret, el del POUM o l'Agenda 21 Local, entre d'altres.
A banda, també es fa esment del lideratge del projecte del Pla de Barris del Nucli Antic, o la creació d'altres organismes que recullen els drets del ciutadà com: la creació i consolidació de l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor, la creació del Defensor de la Ciutadania o l'ampliació de l'Oficina d'Atenció Ciutadana.

Salvador Matas, també hi destaca en aquest comunicat, "la mínima voluntat de participació que ha demostrat CiU al llarg d'aquests anys, en no participar regularment en cap dels àmbits en què s'han obert processos participatius. No es pot criticar allò que es desconeix". En relació a l'amplitud d'aquests processos als quals feia referència Mercè Dalmau, des de ICV s'afirma que "ha estat molt correcta en tots ells, si ens atenem a la comparació amb altres municipis de Catalunya que han realitzat processos similars".

Resposta sobre l'ampliació del port

En referència a la crítica feta des de CiU a la "poc ambiciosa ampliació del port", ICV respon que, "la proposta de CiU hagués suposar una greu afectació de les platges de Ponent, que tants esforços li han costat a Cambrils per a que estiguin en condicions acceptables, com estan ara. És obvi que CiU no té en compte cap mena de consideració mediambiental, limitant-se a voler ampliar al port de Cambrils perquè algú pugui fer negoci".

Una ciutat de 60.000 habitants

Respecte a què des del govern municipal es planegi una ciutat de 60.000 habitants, des de ICV es recorda que "als anteriors plans generals de Cambrils han estat molt més expansius i tenien xifres molt superiors en cas que s'haguessin executat en la seva totalitat. Aquests plans van ser aprovats i impulsats per CiU. Una altra mostra de la "coherència" de CiU". Finalment, ICV destaca en el seu comunicat, "la darrera mostra d'incoherència sobre la demanda d'ampliació de l'aparcament del passeig marítim, l'ampliació del qual va ser descartada per l'aleshores alcalde Joan Serra, de CiU. Potser que li pregunti directament a la persona a la que ella va substituir com a regidora el perquè d'aquesta decisió". Segons ICV, "sembla que CiU veu la palla en els ulls dels altres i no veu la biga en els seus"

Comenta aquest article