Informació general

Via pública

David Chatelain (PP): «El número de sancions per als que no recullen els excrements dels seus gossos és testimonial i aquesta pràctica incívica campa a plaer per Cambrils»

El regidor de Serveis, Lluís Abella, ha explicat que s'està redactant una modificació de l'ordenança de convivència ciutadana per trobar l'agilitat i la contundència per combatre aquestes conductes

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'un excrement a la vorera, a la zona del barri del Pinaret
Imatge d'arxiu d'un excrement a la vorera, a la zona del barri del Pinaret | Lluís Rovira i Barenys

La problemàtica de l'incivisme als carrers de Cambrils va tornar a sortir en sessió plenària. El PP va presentar una moció, al ple del passat dilluns 22 de febrer, en la què es demanava "augmentar el control sobre les conductes incíviques". Segons va exposar el portaveu popular –David Chatelain–, "Cambrils disposa de la capacitat de sancionar els que no recullen els excrements, tal com queda especificat en l'ordenança sobre la protecció i tinença d'animals domèstics aprovada el 25 d'octubre de 2004, tipificant l'acció com a infracció lleu i implicant una sanció d'entre 100 i 400 euros".

Sobre aquesta qüestió, el regidor del PP va lamentar que, "el número de sancions imposades per aquest concepte és testimonial i, també és un dels motius pels quals aquesta pràctica incívica campa a plaer per Cambrils. En el darrer plenari se'ns van facilitar les dades relatives als anys 2019 i 2020. L'any passat es van posar 14 multes (3 de l'apartat f) i, l'any 2019 van ser 42 (11 de les quals corresponen al mateix apartat). Per altra banda, Chatelain va recordar que "es van demanar els número relatius a quantes d'aquestes sancions s'havien cobrat, però no se'ns ha facilitat la resposta –segons va indicar el regidor per la pèrdua de dades degut a l'atac informàtic i a la dificultat de seguir el camí de cada expedient". 

David Chatelain (PP): "La sensació és que no hi ha una actitud excessivament contundent a l'hora de perseguir aquestes actituds"

El portaveu del PP va criticar que "la sensació és que no hi ha una actitud excessivament contundent a l'hora de perseguir unes actituds que, si bé no defineixen a la gran majoria de propietaris de gossos, si que representen una molèstia per a la resta de vianants o els usuaris de parcs i jardins que es troben amb "regals" no desitjats amb una freqüència considerable". David Chatelain va recordar que les peticions de reforma de les ordenances de convivència i de tinença responsable d'animals es remunten a l'any 2016, amb mocions i preguntes al respecte. "Les mocions es van aprovar amb el vot favorable del govern i, per tant, seguim esperant poder veure el document el més aviat possible, ja que se'ns diu que està en procés de revisió jurídica. El que és evident és que la potestat sancionadora existeix i s'està exercint, tot i que d'una manera que es pot considerar massa laxa i no desincentiva aquests comportaments degut a una certa sensació d'impunitat" va apuntar el regidor del PP.

Per tot plegat, la moció del PP va demanar: incrementar les accions contra les conductes incíviques aplicant la normativa existent i, impulsar una campanya de sensibilització per conscienciar els propietaris de gossos sobre la necessitat de respectar l'entorn urbà.

Lluís Abella, regidor de Serveis: "Estic d'acord que les sancions són poques, però des de la Policia Local volem fer constar que durant aquest període s'han fet moltes actuacions i en molts àmbits"

Sobre aquesta moció, el regidor de Serveis i Medi Ambient –Lluís Abella– va reconèixer que, "és cert que si comparem les dades de les denúncies per aquest tipus d'infraccions, entre l'any 2019 i l'any 2020 es constata una baixada, però cal tenir en compte la situació real per la pandèmia. Estic d'acord que les sancions són poques, però des de la Policia Local volem fer constar que durant aquest període s'han fet moltes actuacions i en molts àmbits diversos com per exemple denúncies en matèria de tinença d'animals, consum i tinença de drogues i d'estupefaents, accidents diversos, alternacions de l'ordre públic –on baralles i violència domèstica van al capdavant–, robatoris; en tot això s'actua per ordre d'urgència. I accions també en vulneració de les mesures decretades tant per l'Estat com per la Generalitat per combatre la pandèmia. Perquè es facin una idea, pel que fa a conductes incíviques i de desobediència durant la pandèmia, la Policia Local ja porta 1.200 acta-denúncia, sense comptar les innumerables inspeccions a establiments més serveis d'assistència i d'informació i sempre donant més prioritat a les infraccions que denotin més urgència".

Lluís Abella: "Davant les conductes inapropiades per part de la ciutadania sovint, les patrulles opten per altres vies que no tenen perquè ser les repressives"

Per altra banda, segons va apuntar Abella, "davant les conductes inapropiades per part de la ciutadania sovint, les patrulles opten per altres vies que no tenen perquè ser les repressives. S'apliquen a diari d'altres opcions com són advertiments, solucions de mediacions de conflictes, recomanacions de canvis d'actituds. Aquestes actuacions no són quantificables. Si bé, a tall d'exemple, la setmana passada es van realitzar un total de 30 actuacions d'aquest tipus, el 90% de les quals han assolit l'objectiu de reconduir la conducta. L'altre 10% els hi tocarà passar per caixa. Des de la direcció de la Policia es considera que les sancions hi han de ser i ser contundents i àgils a l'hora de posar-les, donat que, malauradament, hi ha gent que només ho entén així, però defensem que el model de policia comunitària i de proximitat ha d'utilitzar preferiblement aquestes eines pedagògiques abans que omplir denúncies que no aproximen el policia al ciutadà.

Lluís Abella: "Volem trobar l'agilitat i la contundència per combatre aquestes conductes i, sobretot per aquesta gent que no atén a res"

El regidor de Serveis va apuntar que, "ara hem redactat una modificació de l'ordenança de convivència ciutadana, que estava obsoleta en alguns punts, i com bé s'apunta a la moció es troba en revisió jurídica. En aquesta volem trobar l'agilitat i la contundència per combatre aquestes conductes i, sobretot per aquesta gent que no atén a res. I que anirà acompanyada d'una campanya de conscienciació o sensibilització que ja teníem prevista. Pensem que cal tenir les millors regles de joc, que siguin clares i que siguin fàcils d'aplicar perquè en aquest moment no ho són molt. Avui per avui no podem incrementar les sancions de forma substancial –com demana la moció–, però això no vol dir que no hi estem al damunt. El que no podem fer és prioritzar aquestes infraccions per davant de les altres –que n'hi ha algunes de molt greus– ja que totes són necessàries. Estarem controlant totes les conductes infractores que sorgeixin i en la mesura que puguem i que últimament no són poques. Les mesures contra la covid-19 requereixen molt de temps a la plantilla".

David Chatelain (PP): "Porta 2 anys prometent accions de mà dura contra l'incivisme i que no s'estan fent; els cambrilencs esperen mesures contundents que no arriben"

Com a rèplica, el regidor del PP –David Chatelain– va dir que "no puc compartir el discurs per la dimensió pública que té. Puc recordar intervencions en premsa del regidor afirmant que es tindria mà dura contra l'incivisme. Una cosa és el discurs oficial i altre el que es fa. Crec que aquesta és una cosa de voluntat política; no podem deixar de lluitar contra certs comportaments, perquè és una qüestió que preocupa a molta gent. Cal tenir la voluntat política d'aplicar de forma contundent amb la normativa que ja existeix. En la seva exposició s'han barrejat conceptes com inspeccions d'activitats, moltes de les quals que no pertanyen a la Policia Local com a tal. De fet, això no justifica que no es treballi en aquest tema. Porta 2 anys prometent accions de mà dura contra l'incivisme i que no s'estan fent; els cambrilencs esperen mesures contundents que no arriben".

La moció presentada pel PP va rebre el suport del PSC i de Cs, però va ser rebutjada pel govern i va ser desestimada.

Comenta aquest article