Informació general, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Fauna
El GEPEC-EdC busca voluntaris per vetllar pel corriol camanegre en diversos municipis del litoral
L’entitat busca persones que ajudin a fer el seguiment i protegir els exemplars d’aquest ocell, que tot just ara comença la seva època de cria
El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és un petit ocell de la família dels limícoles que troba en les platges la seva principal zona de nidificació. Coincidint amb l’inici de la seva temporada de cria, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) comença un any més el projecte de seguiment de la població d’aquesta espècie en diverses costes del litoral central-sud català. Per això, l’entitat ha posat en marxa una crida al voluntariat per persones que vulguin col·laborar en alguns dels municipis de les comarques del Garraf, Baix Penedès i Baix Camp adherits a la iniciativa.
Amb aquest projecte, el GEPEC-EdC, el seu voluntariat i els ajuntaments implicats treballen per la conservació i renaturalització de les platges i zones costaneres on té el seu hàbitat el corriol camanegre, i actuen cada vegada que localitzen algun niu, instal·lant proteccions per evitar la predació de les postes i avisant les autoritats pertinents. Aquesta tasca es compagina amb una altra de divulgació i sensibilització enfocada a la ciutadania, amb la qual es remarca la necessitat de respectar el corriol i tot l’ecosistema litoral on es troba.
El corriol, una espècie vulnerable
I és que la situació del corriol a les platges és problemàtica, ja que es tracta d’un ocell que viu i cria al mateix lloc per on cada dia transiten centenars de persones. La pressió turística a les nostres costes, a la qual s’hi sumen altres perills animals (com és la predació de gossos i gats cap als seus ous i pollets) fa que moltes cries no arribin a l’edat adulta. Això ha convertit el corriol en una espècie vulnerable que, tot i ser estar protegit a tots els nivells, segueix en un preocupant estat de conservació al nostre litoral.
Per això, els objectius de la campanya del GEPEC-EdC es focalitzen en la millora de la nidificació del corriol camanegre, la salvaguarda dels seus nius, l’augment de tranquil·litat de les àrees de nidificació, l’alimentació i descans de les parelles i l’obtenció de dades per afavorir la seva conservació. Igualment, l’entitat defensa que una bona qualitat de les platges és determinant per a la supervivència de l’espècie i promou un canvi de dinàmica a les platges (respectant les restes d'algues i plantes que aporten nutrients i microorganismes vitals per l'alimentació del corriol), així com la regeneració dels ecosistemes dunars i la seva vegetació pròpia.
La campanya d’aquest any fa el relleu a la del 2020, atípica per la situació de pandèmia i marcada per un confinament que el corriol va aprofitar per recuperar territori. Es va dur a terme a una cinquena de municipis del litoral central-sud català i va resultar en un total de 28 postes, 84 ous i 27 exemplars volanders de corriol. A més, es van poder veure exemplars de l’espècie en indrets on feia 30 anys que no hi niava.
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant serà un dels municipis on es farà seguiment del corriol
Per la campanya d’aquest 2021, que s’allargarà fins agost amb la redacció d’un informe de valoració i propostes de millora, el GEPEC-EdC torna a comptar de moment amb el suport dels ajuntaments de Sitges, Cunit i Calafell, als quals enguany s’hi afegeix el de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Serà en aquests municipis on es farà el seguiment del corriol, s’avaluarà l’estat de conservació de les seves platges i es realitzaran actuacions de conservació per protegir l’espècie.
Els responsables del projecte recorden que el suport d’aquests quatre ajuntaments és imprescindible per poder salvar els corriols camanegres i fa molt més senzilla la tasca de l’entitat, mentre també animen a la resta de municipis costaners a sumar-se al projecte per garantir així una major supervivència del corriol. Al mateix temps, des del GEPEC-EdC es veu també aquesta col·laboració com un pas endavant en el camí cap a la renaturalització de les platges, quelcom que les farà més resilients a l’embat del canvi climàtic.