Informació general

Mobilitat

Casc obligatori, límit de velocitat i circulació per carril bici o calçada; algunes de les normes de la imminent ordenança sobre l'ús dels patinets elèctrics

L'Ajuntament de Cambrils està ultimant l'ordenança que regularà l'ús d'aquest tipus de vehicles i, es preveu, que es presenti al ple del 29 de març per a la seva aprovació inicial

Per Berta Ruiz

Tres persones dalt de patinets al carril bici de la façana del Port
Tres persones dalt de patinets al carril bici de la façana del Port | Lluís Rovira i Barenys

L'ús de vehicles de mobilitat personal com els patinets elèctrics o les bicicletes de pedaleig assistit és cada vegada més habitual i més nombrós a la via pública. Davant d'aquest increment d'usuaris amb aquest tipus de vehicles, cal una regulació concreta. La DGT va fixar unes normes bàsiques generals, fa uns mesos, però després cada consistori té la potestat d'adequar les seves ordenances municipals. De fet, tant Cambrils com Salou i Vila-seca van acordar, el juliol de l'any passat, establir unes bases de regulació conjunta sobre l'ús d'aquest tipus de vehicles a les tres poblacions de la Costa Daurada.

El regidor de Protecció Ciutadana i Mobilitat de l'Ajuntament de Cambrils –Lluís Abella– ha explicat a revistacambrils.cat en quin punt es troba l'adequació de l'ordenança municipal i quines seran les principals normes que s'establiran un cop s'aprovi definitivament. Abella ha recordat l'acord amb els municipis de Vila-seca i Salou "perquè som una petita àrea metropolitana i hem de tenir les mateixes condicions, tot i que cada ajuntament ha de fer les normes que els hi pertoca. Si després hi hagués alguna modificació per part de la DGT, la norma general sempre va per damunt de la de l'Ajuntament si se solapessin".

Les normes bàsiques de circulació amb aquest tipus de vehicle

Aquestes normes bàsiques –que en breu s'aprovaran– marquen que: aquests vehicles han d'anar pel carril bici o per la calçada sempre que es pugui i caldrà guardar 1,5 metres de distància pel costat dret; les persones conductores estan obligades –si cal– a sotmetre's a proves d'alcoholèmia i de drogues; està prohibit l'ús del telèfon mòbil o qualsevol altre sistema de comunicació mentre s'està conduint; està prohibit conduir fent servir auriculars –norma important per escoltar qualsevol senyal d'alerta–; és obligatori el casc per a tothom; només hi podrà anar una persona; a la nit s'haurà de conduir amb llums (roba o algun element reflectant); l'edat mínima és de 15 anys –els menors de 15 anys només ho podran usar quan sigui adequat a la seva edat, alçada, fora de les zones de circulació i acompanyats per un adult anant al costat. Sobre la velocitat, si se circula pels carrils bici, la velocitat màxima serà de 10 km/h, mentre que si se circulava per la calçada, els patinets no podran superar els 25 km/h. Està prohibit estacionar sobre les voreres; està prohibit circular amb aquests patinets manipulats o trucats i també està prohibit circular per vies interurbanes, –només per la zona urbana del terme–.

L'ordenança es presentarà al ple del 29 de març per a la seva aprovació inicial

Actualment, tal com ha explicat Abella, "estem en fase d'audiència –entre el govern i l'oposició–; ja la tenim perfilada i fins el 14 de març es podran presentar propostes a l'ordenança. També s'ha penjat a la seu de l'Ajuntament per donar audiència a qualsevol particular perquè pugui dir la seva. El dilluns 15 de març es farà la comissió d'estudi i es decidiran els possibles canvis que hi pugui haver. El 22 de març es passarà per comissió informativa i el 29 de març, al ple ordinari, es presentarà per a l'aprovació inicial. A partir d'aquí, hi haurà un mes d'al·legacions i si no n'hi hagués, s'aprovaria definitivament".

Pedagogia i assessorament des de la Policia Local abans de l'aprovació de l'ordenança

Fins no s'aprovi definitivament, segons ha dit Abella, "des de la Policia Local s'està fent pedagogia i assessorament de cara a la ciutadania. Ens estem trobant –no és que hi hagi molts accidents–, però aquests vehicles si estan generant molt respecte entre els conductors i vehicles perquè passen per tot arreu i s'ha de regular abans que passi alguna cosa greu". Pel que fa a sancions, aquestes aniran lligades al codi de circulació, amb multes que podrien anar dels 80 als 200 euros en funció de la gravetat. El regidor de Mobilitat també ha comentat que s'informarà d'aquesta normativa a totes les empreses de lloguer de patinets, als quals se'ls hi demana una pòlissa de responsabilitat civil.

Pel que fa a la normativa conjunta als tres municipis de la Costa Daurada, l'Ajuntament de Vila-seca ja va fer la seva aprovació en seu plenària, mentre que l'Ajuntament de Salou du la tramitació una mica més endarrerida.

Comenta aquest article