Informació general

Covid-19

Es prorroguen les actuals mesures contra la covid-19 fins després de Setmana Santa

La Generalitat ha anunciat avui que es prorroguen les actuals mesures restrictives de mobilitat, obertura d'establiments i toc de queda fins el proper 9 d'abril

Per Redacció

Gent passejant pel port, aquest diumenge passat
Gent passejant pel port, aquest diumenge passat | Lluís Rovira i Barenys

La Generalitat ha anunciat avui que es prorroguen les actuals mesures restrictives de mobilitat, obertura d'establiments i toc de queda fins el proper 9 d'abril, un cop hagi passat la Setmana Santa. La decisió s'ha pres, bàsicament, per dos motius. Per un costat perquè permet sobrepassar el període festiu de la Setmana Santa i, en segon lloc, perquè coincideix amb la finalització de la vigència d'una ordre del Ministeri de Sanitat, que limita més les trobades socials.  

El secretari general de Salut, Marc Ramentol ha explicat que s'està iniciant "un tímid creixement del nombre de contagis diaris de Covid-19" i que s'està deixant enrere la situació d'estancament que hi havia fins ara. En aquest context, ha explicat que el Departament de Salut té dues alertes sobre la taula que els preocupa. La primera, "l'augment de la mobilitat registrat el cap de setmana passat que se situa en valors propers a finals de l'estiu passat". L'alerta rau, ha indicat, en "la possibilitat que l'augment de la mobilitat vagi acompanyat d'un augment de les trobades més enllà de les bombolles de convivència" i la segona, "la situació d'estancament de les persones ingressades a les unitats de crítics, inclús amb un petit lleuger augment aquestes darrers dies, que no denota una tendència clara al descens". Avui mateix hi ha un total de 420 pacients a les UCI.

Davant d'aquest "escenari de transició des d'un punt de vista epidèmic" i tenint en compte les "dues alertes", Ramentol ha afirmat que cal ser "prudents" i que, per això, s'ha decidit prorrogar les mesures actualment vigents a Catalunya. 

Els pacients ingressats en la tercera onada són més grans i requereixen més traqueotomies

Per la seva part, el secretari de Salut Pública,  Josep Maria Argimon, ha explicat que els pacients de la tercera onada ingressats per Covid a les UCI són més grans que els de la segona onada, hi passen més dies i requereixen més traqueotomies. En aquest sentit, ha indicat que ara els malalts ingressats a la unitat de crítics tenen de mitjana al voltant dels 65 anys mentre que a la segona era de 63 i, a més, de mitjana estan dos dies i mig més ingressats a les UCI respecte a la segona onada.  

Precisament, Argimon ha insistit que "el topall dels 65 anys per la vacuna d'Astrazeneca s'hauria de trencar, com passa a la gran majoria de països, i poder utilitzar aquesta vacuna també per les persones de més edat i, per tant, de més risc". Argimon ha recordat que el risc va associat a l'edat: "és la variable principal a l'hora de marcar el risc d'ingrés a la UCI i també el risc de mortalitat".  

Limitació de les reunions a sis persones a l'aire lliure i de quatre en espais públics

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha manifestat que de cara als propers dies de vacances, "no hem de confondre la mobilitat amb la interacció social" i, en aquest sentit, ha demanat limitar les interaccions fora de la bombolla. També ha recordat que d'acord a la normativa estatal, "a partir del dia 26 de març hi haurà una modificació en la qual les reunions i/o trobades familiars de caràcter social es limiten a un màxim de 6 persones en espais públics a l'aire lliure, i de 4 persones en espais públics tancats llevat de persones convivents, en espais privats s'han de limitar a convivents".

Comenta aquest article