Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Obert el període de sol·licitud de les subvencions d’eficiència energètica i autoconsum de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
Els veïns i veïnes empadronades a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, les comunitats, les empreses i els autònoms que tinguin establert el seu domicili fiscal al municipi i estiguin al corrent de les obligacions tributàries i fiscals amb l’Ajuntament
Fins al 30 de setembre, els veïns i veïnes empadronades a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, les comunitats, les empreses i els autònoms que tinguin establert el seu domicili fiscal al municipi i estiguin al corrent de les obligacions tributàries i fiscals amb l’Ajuntament poden demanar les subvencions d’eficiència energètica i autoconsum que atorga el consistori. Les sol·licituds es poden presentar a les oficines municipals d’atenció ciutadana (OMAC) o per internet, a través de la seu electrònica municipal, a la qual es pot accedir mitjançant la pàgina web de l’Ajuntament (www.vandellos-hospitalet.cat). En el cas de les persones jurídiques, és obligatori fer aquest tràmit telemàticament.
Com a novetat, l’Ajuntament subvenciona les inversions en generació d'energia elèctrica fotovoltaica per a l’autoconsum en habitatges unifamiliars (autoconsum individual), edificis d'habitatges (autoconsum individual o compartit) i empreses (naus industrials i locals). L’import de la subvenció és de fins al 30% de la despesa considerada com a subvencionable, amb una quantia màxima per sol·licitud de 2.500 euros per l’autoconsum individual i de 4.500 euros per a l’autoconsum compartit en comunitats energètiques d’empreses o habitatges.
Això és possible gràcies a la modificació de les bases reguladores de subvencions d’eficiència energètica i autoconsum del consistori, que va aprovar inicialment el Ple de l’Ajuntament el 28 de gener, amb els vots a favor del PSC, JxCat, ERC, la CUP, Cs i PP i l’abstenció de la FIC, amb la incorporació de l’esmena presentada per la CUP.
Una altra de les novetats incloses en aquestes bases és l’ampliació del ventall de beneficiaris d’aquestes subvencions: a més dels ciutadans i ciutadanes empadronades al municipi amb una antiguitat d’un any i les empreses i els autònoms amb domicili fiscal al municipi, podran demanar-les també les comunitats.
D’altra banda, continuen sent subvencionables:
- Els sistemes de climatització o obtenció d’aigua calenta: qualsevol sistema amb font energètica elèctrica eficient o bé que utilitzi energia solar tèrmica o biomassa com a combustible i, per tant, tingui un impacte ambiental neutre. En cap cas seran subvencionables els sistemes que utilitzin combustibles fòssils com a font energètica.
- Les inversions en il·luminació amb tecnologia eficient: led, plasma i inducció o bé il·luminació solar natural conduïda.
Per aquestes despeses subvencionables, l’ajut que concedeix l’Ajuntament és del 25% del valor de les mesures incloses al projecte d’inversió, amb un màxim de 2.500 euros, per a inversions superiors als 400 euros.
En tots els casos, al tercer sector i a les cooperatives; i a qui acrediti la contractació de l’electricitat amb una comercialitzadora 100% renovable, se’ls aplicarà un 10% addicional de l’import atorgat.
Amb aquests ajuts directes en forma de subvencions, l’Ajuntament pretén incentivar les inversions en estalvi i eficiència energètica i en energies renovables en l’àmbit domèstic i empresarial, per protegir el medi del municipi.
«La ciutadania i l’empresariat també són grans protagonistes en el repte climàtic, ja que poden contribuir a reduir les emissions de gasos contaminants i ser agents actius en la transició energètica», ha argumentat la regidora de Promoció Econòmica, María José Gómez.
Per a més informació, es pot contactar amb l’empresa municipal IDETSA (telèfon: 977 820 820 i correu electrònic: idetsa@idetsa.net).