Cultura

S'inaugura l'exposició "Montserrat Roig: entre el retrat i la crònica", entorn la trajectòria professional de l'escriptora i periodista

Per Berta Ruiz



L'exposició fotogràfica en blanc i negre recull algunes de les instantànies més significatives de Montserrat Roig
El passat divendres al vespre es va inaugurar a la Sala Àmbits del Centre Cultural l'exposició fotogràfica "Montserrat Roig: entre el retrat i la crònica" de Pilar Aymerich, producció a càrrec de l'Obra Social Caixa Sabadell, juntament amb la col·laboració de l'Àrea de Cultura de Cambrils. A l'acte d'inauguració d'aquesta exposició -que forma part del programa d'activitats "Dies de llibres a Cambrils"- hi va ser present la regidora de Cultura -Neli Queral- que va destacar la trajectòria professional i vital d'aquesta important escriptora i periodista catalana i la bellesa de la mostra d'imatges de Pilar Aymerich.

Aquesta mostra que es pot visitar a Cambrils va ser produïda l'any 2002 per commemorar el desè aniversari de la mort de l'escriptora i periodista per iniciativa del Centre Català del PEN Club i el patrocini de l'Obra Social de Caixa Sabadell, que durant aquests anys s'ha ocupat de portar-la per diferents poblacions catalanes.

La fotògrafa de l'exposició Pilar Aymerich va ser amiga i col·laboradora de l'autora des dels seus inicis, en els què va poder fixar amb imatges els moments més significatius de la seva activitat. Gràcies a la seva càmera experta i còmplice, ara es tenen els documents que componen aquesta exposició, el reflex de la memòria d'un temps i unes persones que, com la mateixa Montserrat Roig, representen tota una època i uns valors. Pilar Aymerich capta en instantànies alguns dels moments professionals més significatius de l'escriptora, com algunes de les seves entrevistes als personatges més cèlebres del moment o aquells moments més personals. A través del blanc i el negre, Aymerich fa un recull de la trajectòria vital i professional de Montserrat Roig.

Montserrat Roig -que va morir l'any 1991- va destacar com una escriptora, preocupada per la societat del seu temps i la dels seus avantpassats. Com a periodista va destacar amb entrevistes a algunes de les figures més destacades de la cultura catalana i amb investigacions històriques, com les que van conduir a la publicació de Els catalans als camps nazis i L'agulla daurada, al voltant de la ciutat de Sant Petersburg. En l'àmbit de la narrativa va començar a conèixer-se la seva obra amb les obres Molta roba i poc sabó -que va obtenir el premi Víctor Català- i després va consolidar-se amb les novel·les Ramona, adéu, El temps de les cireres,L'hora violeta, L'òpera quotidiana, La veu melodiosa i El cant de la joventut. A més, Montserrat Roig també va fer una important tasca cultural, a través de la premsa i d'espais televisius propis. D'altra banda, el seu món novel·lístic, basat en l'evolució de la burgesia barcelonina ha estat objecte de la sèrie televisiva Des del balcó.

L'exposició "Montserrat Roig: entre el retrat i la crònica" es podrà visitar al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils fins al proper 30 d'abril.

Comenta aquest article