Cultura

Llengua

La Falca, el butlletí del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus, deixa de sortir en paper i passa a format electrònic

La Falca electrònica es presentarà aquesta setmana coincidint amb la festa de Sant Jordi

Per Redacció

Exemplars del butlletí Falca
Exemplars del butlletí Falca | Cedida

El Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura presenta aquesta setmana, coincidint amb la festa de Sant Jordi, la Falca electrònica, la versió digital del butlletí amb informació sobre la llengua catalana i l’activitat del CNL que ha publicat durant més de 18 anys en paper.

A la primavera de l’any passat havia de sortir el número 55 de la Falca, que no va arribar a materialitzar-se a causa de la pandèmia. Els textos estaven a punt per poder-los imprimir i distribuir entre l’alumnat, els participants en el Voluntariat per la llengua, els establiments i les entitats col·laboradores i sobretot entre les revistes locals del Baix Camp i del Priorat que l’encartaven en la seva publicació. En total, uns 11.000 exemplars. Un any després el CNL presenta la publicació renovada i l’editarà i distribuirà com a butlletí electrònic, que entre altres avantatges permetrà subscriure-s’hi o finalitzar la subscripció còmodament i que obre noves possibilitats tècniques, com ara poder-hi incloure enllaços a webs, vídeos, presentacions animades, etc.

Tot i que l’objectiu essencial de la publicació es manté (publicació periòdica de notícies d’interès sobre la llengua catalana), s’hi han introduït millores formals evidents i s’ha aprofitat per fer-la més dinàmica i participativa. Per això s’hi ha afegit una nova secció anomenada “L’altaveu” en la qual es publicaran col·laboracions textuals o audiovisuals que directament hi puguin fer alumnes dels cursos de català, els usuaris dels serveis o, com en aquest primer número, les parelles lingüístiques.

La Falca continuarà sortint tres vegades a l’any, però els mesos de publicació seran febrer, juny i octubre. Això llevat d’aquest número, primer de la quarta època, que extraordinàriament es presenta a l’abril coincidint amb la setmana de Sant Jordi.

Us hi podeu subscriure des d’aquest enllaç https://difusio.cpnl.cat/butlleti-lafalca, i podeu consultar-ne el número 55 aquí: https://www.cpnl.cat/butlletins/falca/butlleti/butlleti.php?id=1

Revista Cambrils era una de les publicacions del Baix Camp que encartava la Falca

Revista Cambrils ha distribuït la Falca, el butlletí del Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus, des de pràcticament l'inici. Els subscriptors han anat rebent aquest butlletí tres vegades l'any, encartat amb l'edició corresponent de la publicació cambrilenca.

Ara, en aquest moment de tancar aquesta etapa, el CNL vol iniciar aquesta etapa digital agraint la col·laboració de totes les revistes del Baix Camp i el Priorat que al llarg de tots aquests anys l’han distribuït amb la seva publicació (gràcies a elles ha arribat a moltes més llars) i també als lectors i lectores que fins ara li han fet confiança, als quals espera continuar tenint en la versió electrònica.

Exposició “Quan parles fas màgia” a la Biblioteca Pere Anguera

D’altra banda, coincidint amb la festa dels llibres i les roses, el CNL de l’Àrea de Reus i la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus porten a la Biblioteca Pere Anguera l’exposició “Quan parles fas màgia”, sobre el programa Voluntariat per la llengua. La mostra s’hi podrà visitar fins a final d’abril i està protagonitzada per membres reals de parelles lingüístiques, tant aprenents com voluntaris, que expliquen la seva experiència. A primers de maig és previst que l’exposició s’instal·li al Centre Cívic del Carme i a partir de la segona quinzena es pugui visitar al Centre de Lectura de Reus.

El Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. El VxL facilita la conversa en català a persones amb coneixements bàsics de la llengua que necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que la parlen (voluntaris). Els interessats s'hi poden inscriure directament al web www.vxl.cat o poden demanar-ne més informació al Centre de Normalització Lingüística de Reus, a vxl.reus@cpnl.cat o al 634 740 079.

Música per a la diada El compte del Consorci a Spotify és present també en aquesta diada. Una de les 17 llistes temàtiques, la que du per títol "Històries i costums", conté cançons que tracten específicament Sant Jordi i que el Consorci difondrà per les xarxes, per fer-la al màxim d'accessible. El compte, creat el mes de febrer, compta amb gairebé 1.500 seguidors; disposa de 17 llistes de temàtiques diverses, i en total, pot reproduir unes 900 cançons.
 

 

Comenta aquest article