Llibre
«Cambrils desaparegut», un recull d'imatges i textos que testimonien la gran transformació de Cambrils durant el segle XX
El llibre, elaborat per Gerard Martí i Pedro Otiña, va ser presentat ahir al vespre al Centre Cultural en una sala d'actes plena de gom a gom
La sala d'actes del Centre Cultural es va omplir de gom a gom, ahir al vespre, i d'acord amb les mesures restrictives que permet la normativa covid, per la presentació del llibre "Cambrils desaparegut", que han elaborat Gerard Martí, director del Museu d'Història de Cambrils, i Pedro Otiña, component de l'equip de treball de l'Arxiu Municipal de Cambrils. El llibre és una recopilació de fotografies que mostren un Cambrils abans que sofrís la gran transformació que ha patit al llarg del segle XX. Les 180 fotografies que es mostren en el text provenen, la major part, dels diferents fons fotogràfics que han estat dipositats a l'Arxiu Municipal. Una altra part provenen del fons que es va recollir amb anterioritat arran dels fascicles editats l'any 2012 sota el títol de "L'Abans" per la mateixa editorial que ha fet ara el llibre, l'editorial Efadós.
El llibre està dividit en tres apartats: la Vila, la Platja i Vilafortuny amb un pròleg a càrrec de Pilar Casas. Aquest llibre s'inclou en la col·lecció que l'editorial Efadós va engegar l'any 2014 sota el títol de "Catalunya desapareguda". La representant d'aquesta editorial, Roser Arís, va ser l'encarregada de fer la presentació de l'acte i va aprofitar l'ocasió per explicar la feina que estan fent en el camp de la fotografia històrica.
Elaboració complexe amb l'atac informàtic a l'Ajuntament pel mig
L'elaboració d'aquest llibre ha estat força complexe, tal com va explicar la mateixa Roser Arís, "a la pandèmia s'hi va sumar l'atac informàtic a l'Ajuntament". Pedro Otiña, per la seva part, va ratificar aquest punt, "hi va haver un moment que no sabíem si podíem tirar aquest llibre endavant. Per sort, el dia abans de l'atac informàtic a l'Ajuntament havíem enviat les fotos a l'editorial". D'altra banda, la tasca de triar fotos i acompanyar-les dels textos corresponents, ha estat una tasca força intensa i laboriosa, segons van explicar els autors.
Per completar l'acte de presentació del llibre, Gerard Martí va col·locar un seguit d'objectes damunt del sofà de l'escenari i tot seguit es van mostrar 7 fotos del llibre, projectades en una pantalla, i va anar relacionant cadascun dels objectes amb les fotos mostrades. Aquests objectes (esclops, panera de peix, banderí de l'encarregat de l'estació, espioc, agulla de remendar, estisores de veremar) formen part dels objectes que hi ha dipositats al fons del Museu d'Història de Cambrils. La darrera de les fotos mostrades no tenia objecte relacionat. Es tractava d'una foto on es veia una família amb un vehicle en un Vilafortuny que es començava a transformar urbanísticament, a principis dels anys 60.