Informació general

L'Ajuntament tanca el mandat amb l'economia municipal sanejada i duplicant la inversió d'ara fa quatre anys

Per Judit Pinazo



Anna López, Robert Benaiges i Dani Pallejà, divendres passat, en roda de premsa
La situació econòmica de l'Ajuntament ha millorat en els últims quatre anys. Així ho indiquen les xifres del balanç econòmic del mandat que es van presentar el passat divendres i que va anar a càrrec de l'alcalde -Robert Benaiges-, el regidor d'Hisenda -Dani Pallejà- i la regidora de Turisme -Anna López-.

La millora de l'economia municipal, segons Benaiges, s'ha aconseguit gràcies a l'aplicació del pla de sanejament que el govern es va comprometre a dur a terme a l'inici de mandat i que ha permès afrontar el pla d'inversions previst sense haver d'utilitzar crèdits i mantenint la pressió fiscal, és a dir amb augments dels impostos sempre situats entorn de l'IPC.

El pla de sanejament, tutelat pel Departament d'Economia i Finances de la Generalitat, s'ha dut a terme a través de la contenció de la despesa ordinària, equiparant els ingressos d'acord amb la despesa amb un augment moderat dels impostos, alienació de terrenys municipals, a través de subvencions i ajudes d'altres administracions i amb aportacions extraordinàries a través de societats, com és el cas de la posada en marxa de l'empresa Secomsa Aigües.

Reducció del deute municipal

Així doncs, el nou model econòmic impulsat per l'Ajuntament ha permès que en els últims quatre anys la càrrega financera de l'Ajuntament hagi disminuït un 21%. Segons el balanç econòmic, si l'any 2003 el deute municipal era d'un 87,59% actualment se situa en el 66,14%.

Pel que fa a la despesa ordinària, cal destacar que els augments en els últims quatre anys han estat moderats, prioritzant les despeses més necessàries i contenint i rebaixant aquelles menys prioritàries. Segons el regidor d'Hisenda -Dani Pallejà- "saber ajustar-se econòmicament ha estat un esforç dut a terme per tots els departaments de l'Ajuntament i no només pel d'Hisenda".

Duplicar la inversió

Per altra banda destacar que la despesa d'inversió s'ha duplicat en els últims quatre anys. L'any 2003 la inversió va ser de 7.790.659 milions d'euros, mentre que la del 2006 va pujar a 14.725.800 milions d'euros. El total d'inversions durant la legislatura és de 42 milions d'euros i queden pendents de realització projectes com el Teatre Auditori, l'Hospital Lleuger o la millora dels carrers del Barri Antic que compten amb finançament per un import de més de 34 milions d'euros.

Segons Benaiges "hem sabut posar al dia l'Ajuntament i hem assolit un dels reptes més importants que ens havíem marcat a principi de mandat, que era fer tot el pla d'inversions previst i deixar els comptes prou sanejats com perquè el proper govern municipal estigui en disposició d'executar un pla de mandat igual o més ambiciós que el que hem tirat endavant nosaltres durant aquests quatre anys".

Durant el mandat també s'ha corregit la tendència negativa del romanent de tresoreria.

Més estalvi

La consolidació del model econòmic que ha impulsat durant els últims quatre anys el consistori, ha permès que actualment l'Ajuntament pugui fer front als reptes de futur d'una manera sostenible i amb recursos propis i mantenint el nivell de pressió fiscal al municipi "envejable per molts dels municipis de l'entorn", explicava Benaiges. Això s'ha aconseguit amb diferents estratègies, una d'elles és la d'acollir-se a les diferents subvencions d'altres administracions. Un exemple són els dos préstecs amb càrrec al Fons Financer de l'Estat per a la modernització de les infraestructures turístiques, per un import de 12 milions d'euros a un tipus d'interès fix del 0'5% que s'han destinar a refinançar el deute existent i que suposaran un estalvi d'interessos per a l'Ajuntament de més de 5 milions d'euros en un període de 15 anys. Això alhora ajuda a allargar la vida dels préstecs, el que disminueix de forma important la càrrega financera anual. Aquests 12 milions d'euros s'han utilitzat per finançar part de les obres del Parc del Pinaret i s'utilitzaran per tirar endavant el projecte de l'Ateneu Juvenil.

Comenta aquest article