Economia
La reactivació de la llei de Barris i els Fons Europeus, en una moció al ple
En una mateixa moció, que finalment va ser votada en contra per part del govern municipal, el PP demanava l'impuls de projectes que poguessin rebre finançament dels Fons Europeus així com la reactivació de la llei de Barris
El PP va presentar, al plenari telemàtic del passat 26 d'abril, una moció en la què demanava impulsar projectes que poguessin rebre finançament dels Fons Europeus, així com una possible reactivació de la Llei de Barris. El portaveu del grup popular –David Chatelain– va defensar que "els mecanismes de finançament extraordinari són una eina extremadament útil, però requereixen d'agilitat i pro activitat, ja que normalment són convocatòries concurrents on es presenten molts projectes. Recordem, per una banda, la Llei de Barris i d'altra banda, la nova línia d'ajudes europees Next Generation".
David Chatelain (PP): "s'albira una fase en la què hi haurà una gran oferta d'ajudes i subvencions i no podem deixar Cambrils fora"
Pel que fa a la Llei de Barris, Chatelain va recordar que a Cambrils "aquesta llei va permetre el desenvolupament de 40 actuacions entre els anys 2006 i 2015, centrades al Barri Antic, amb un pressupost d'11,8 milions d'euros, impulsant la recuperació del centre històric. El finançament del Pla de Barris preveia que les aportacions fossin efectuades en un 50% per la Generalitat i en un altre 50% pel municipi. Va ser un instrument de transformació social que va permetre millores importants a Cambrils". El PP va comentar que aquestes subvencions servirien per actuar en barris cambrilencs com la Llosa o el Regueral.
Quant als Fons Next Generation, el regidor del PP va apuntar que la Unió Europea ha aprovat un pla anticrisi de 700.000 milions d'euros, dels quals Espanya podria obtenir 140.000 milions d'euros, i continuen operatius d'altres fons com els LEADER, FEDER, FIFE, etc. Segons Chatelain, "s'albira una fase en la què hi haurà una gran oferta d'ajudes i subvencions i no podem deixar Cambrils fora de l'àmbit de les mateixes. Cal estar preparats i començar a preparar projectes amb la finalitat d'optar a aquestes línies de subvenció".
Per tot plegat, des del PP es va proposar "demanar a la Generalitat la reactivació de la Llei de Barris; que s'impulsi una taula multidisciplinària formada per tècnics que determinin quins projectes podrien ser susceptibles de finançament i, en tercer lloc que, una vegada determinats els projectes amb possibilitats s'encarregui als diferents departaments la redacció dels mateixos per tal de tenir-los disponibles el més aviat possible".
Camí Mendoza: "Des del govern municipal ja fa temps que estem treballant en diferents vies"
En resposta a la proposta de la moció del PP, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va ser l'encarregada de donar les explicacions. Segons va dir: "des del govern municipal ja fa temps que estem treballant en diferents vies. Per exemple, un d'aquests projectes, és el projecte "Via" que s'està treballant juntament amb d'altres municipis i, de la mà de la Diputació és un projecte per redefinir i reaprofitar els espais en desús de les vies del tren. Hi estem treballant tècnicament i políticament".
D'altra banda pel que fa als fonts europeus, tal com va apuntar Mendoza, "són una oportunitat per definir el futur de Cambrils i tots en som coneixedors. Des del govern s'ha impulsat el projecte Cambrils 2030 –que ja es va fer públic– per tal d'establir els eixos estratègics del futur del municipi. Aquest projecte es treballa en equip i no ha de ser només un projecte de govern sinó un projecte transversal juntament amb tots els grups del plenari i els tènics. És un projecte important en el què hi estem treballant". En tercer lloc, Mendoza també va apuntar als fons Next Generation –amb una previsió d'inversió d'uns 3,4 milions d'euros– dedicats al sector turístic i en els què també s'hi està treballant per poder accedir-hi.
Camí Mendoza: "Cal coordinar-ho tot i poder presentar, com a Cambrils, un projecte ben interessant i que compleixi tots els indicatius per rebre tots els fons que ens calguin"
Per tot plegat, l'alcaldessa va manifestar que, "impulsar com vostè diu ja no toca, perquè ja s'està fent. Aquesta feina fa mesos que ens hi vam posar des de que vam saber que hi hauria aquests ajuts. També hi estem treballant de la mà de consultories especialitzades; són eines que podem tenir a l'abast per enfocar aquests temes importants per a la ciutat i el territori. Cal coordinar-ho tot i poder presentar, com a Cambrils, un projecte ben interessant i que compleixi tots els indicatius per rebre tots els fons que ens calguin".
L'alcaldessa també va apuntar que el portaveu del PP barrejava diferents opcions com la Llei de Barris o els fons Next Generation i va cloure dient que el govern votaria en contra de la proposta. "No entenem la moció i només veiem la finalitat que li votem una cosa que es vol fer seva quan és una feina transversal; votarem en contra perquè ja hi estem treballant amb els tècnics. La moció no ens aporta cap mena de novetat" va dir.
David Chatelain: "La sensació que tenim al final és que els fruits són minsos"
En el torn de rèplica, el portaveu del PP –David Chatelain– va lamentar que, "vostès no han entès absolutament res del contingut de la moció. Els fons Next Generation tal com s'estan plantejant són uns recursos que són temporals, per tant, no tenen una vocació indefinida, sinó que tenen una vocació molt acotada i el problema que acostuma a passar amb aquesta mena de fons és que no s'omplen totes les propostes. Per tant, s'acaba tornant una quantitat enorme de diners a Europa perquè hem estat incapaços de generar projectes. Si a això li sumem que l'Ajuntament de Cambrils tradicionalment és incapaç de generar aquests projectes, doncs ens trobem amb aquest problema. La qüestió és que per molt que es treballa, la sensació que tenim al final és que els fruits són minsos. D'aquí ve la qüestió d'encarregar una taula tècnica. Creiem que si els propis tècnics fan aquests projectes ja coneixen els problemes de Cambrils i no els hem d'explicar a una consultora externa. Tot plegat ens condemna a mantenir una sèrie de projectes que estan al calaix perquè som incapaços d'impulsar-los; per exemple, les fases 2 i 3 de remodelació del barri de la Llosa". D'altra banda, Chatelain va afegir que la Llei de Barris va ser una fórmula molt interessant que es podria recuperar.
PSC i CS lamenten la negativa del govern a donar suport a la moció
Tots els grups van votar a favor de la moció. Per part del PSC, Josep M. Vallès va lamentar "l'excessiva prudència i la poca generositat del govern en votar a favor", mentre que des de Cs, Juan Carlos Romera també va lamentar "la manca de comprensió lectora del govern en matèria del contingut de la moció".