Estampes Cambrilenques

Article publicat a Revista Cambrils el mes de maig de 1963

Visites reials a Cambrils

La secció «Estampes Cambrilenques» elaborada per Josep Salceda es va publicar a Revista Cambrils des del setembre de 1953 fins el maig de 2005

Per Josep Salceda (1923-2011)

Visites reials a Cambrils
Visites reials a Cambrils

Estampes cambrilenques / Maig de 1963

La situació privilegiada de Cambrils, quant a comunicacions, ha permès que des de la dominació romana fins avui hagi estat pas obligat per a tota mena de personalitats. Sants insignes, governants encimbellats, cabdills militar i personalitats de tota mena han anat desfilant a través dels segles per la Via Aurèlia dels romans de fa dos mil anys i pels carrers veterans de l'Hospital i de la Marc de Déu del Camí actualment. Des dels cònsols de l'Imperi fins al general Franco, de rigorós incògnit la majoria, ben pocs enmig d'aclamacions, el cas és que han passat per la nostra vila la immensa majoria dels homes destacats de la història política, religiosa i militar de la nostra pàtria, a part de tota mena de personalitats en el terreny de l'art, de la ciència o de qualsevol activitat humana.

Els Reis Catòlics, Ferran d'Aragó i Isabel de Castella, van visitar la nostra vila el setembre de 1479, encara que no es coneixen més detalls d'aquesta visita reial

En aquesta desfilada contínua d'homes il·lustres, és natural que alguns, encara que el seu pas per la vila fos circumstancial, hagin deixat la seva empremta als annals històrics del nostre poble, tal com va passar amb el comte Osorio o amb el mestre Falla, casos que ja he comentat en aquestes pàgines. Però avui no ens volem referir als que 'han passat' per Cambrils, sinó més aviat als que han visitat Cambrils, encara que la visita també hagi estat circumstancial i de curta durada. I, d'aquests, només ens ocuparem dels que van ostentar corona reial, encara que (i tan sols de passada, ja que ens hem ocupat d'aquesta visita exclusivament en un altre article publicat en aquesta mateixa revista: "Cambrils", abril 1958) podem fer l'excepció del príncep Carles de Viana, que va pernoctar a la nostra vila el 8 de març de 1462.

Entre els hostes reials de Cambrils hem de destacar, per començar, el rei Jaume I el Conqueridor, ja que, encara que aquesta visita no està comprovada rigorosament per la història, sí que ho està almenys per la tradició i la bona lògica, perquè les cròniques ens parlen de la visita que va fer Jaume l a un santuari marià per implorar l'ajut de santa Maria abans de la conquesta de Mallorca, i es creu popularment que aquest santuari només podia ser la parròquia de Vilafortuny o el santuari de Nostra Senyora del Camí, que ja aleshores (estiu de 1229) era molt conegut i havia rebut molts favors i privilegis dels gloriosos monarques de la Corona d'Aragó.

També sabem que els Reis Catòlics, Ferran d'Aragó i Isabel de Castella, van visitar la nostra vila el setembre de 1479, encara que no es coneixen més detalls d'aquesta visita reial.

Cambrils també va rebre la visita del rei Carles IV el dia 17 de març de 1807. Segons diuen les cròniques, dos representants de l'Ajuntament van anar a esperar-lo a Tortosa i la resta del Consell de la vila, amb els jurats i el batlle, ho van fer a la riera de Riudecanyes, on li van lliurar les claus del poble.

El rei va pernoctar a la Casa de la Vila, on prèviament havien fet unes obres d'adaptació perquè pogués comunicar amb la casa del costat.

L'endemà, Carles IV va visitar l'església parroquial, on va oir missa, i després va sortir cap a Tarragona.

Finalment, van visitar Cambrils el 20 de maig de 1924 els reis Alfons XIII i Victòria Eugènia.

Els van rebre les autoritats locals, presidides per l'alcalde Pere Martí Oliva, i, després de l'acte de recepció, els monarques i el seguici, entre el qual hi havia el president del govern, el general Primo de Rivera, van visitar el Sindicat Agrícola, on els van atendre Josep Vidal i Barraquer i la junta del Sindicat. A continuació, van visitar el parc Samà, on el seu propietari, el marqués de Marianao, els va oferir un dinar.

I aquesta és, amic lector, la crònica de les visites reials a Cambrils.

 


Consulta més articles de la secció Estampes cambrilenques

Comenta aquest article