Informació general

L'Àrea de Medi Ambient posa en marxa una campanya per sensibilitzar els propietaris d'animals domèstics

Per Judit Pinazo



Salvador Matas davant d'un dels panells informatius, situat al carre de Jaume Ferran, ahir al matí
"La teva mascota, la teva responsabilitat" és el títol de la nova campanya de sensibilització de l'Àrea de Medi Ambient per informar sobre algunes de les modificacions de la Llei 22/2003 de protecció dels animals. L'objectiu principal de la campanya és millorar el cens municipal d'animals domèstics a l'hora de promoure actituds cíviques entre els propietaris dels animals.

Actualment el cens té uns 1.800 animals censats, majoritàriament gossos, tot i que la llei també obliga a censar gats i fures. Això significa que el 15% dels cambrilencs tenen una mascota. Segons Matas, a Cambrils hi ha un volum de mascotes superior a la mitjana, per això cal continuar incidint en el foment de la protecció dels animals amb l'objectiu de facilitar el compliment de les normes i les obligacions que tenen els seus propietaris.

Moltes de les queixes que rep l'Ajuntament estan relacionades amb la  poca cura dels animals. Una de les més freqüents és la relacionada amb la presència d'excrements dels gossos en carrers i zones verdes. Per aquest motiu l'Ajuntament ha fet una campanya específica per acabar amb la sensació de brutícia generalitzada que provoquen els excrements pel carrer. La campanya té tres eixos principals. D'una banda, educadors de l'Àrea de Medi Ambient realitzaran tasques d'informació sobre diferents aspectes relacionats amb els animals domèstics, com les normes cíviques, l'ordenança i les noves obligacions de la Llei de protecció d'animals o el registre d'animals domèstics. Els educadors estan matí i tarda a les zones verdes del carrer de Jaume Ferran, la de la plaça del Setge, una zona verda del Molí de la Torre, la zona verda del costat de l'Escola d'Hoteleria i Turisme i, el Parc de Nou Cambrils.

En aquestes zones hi ha un panell informatiu en què hi diu "La meva caca no mossega, recull-la" i es donen consells sobre les obligacions del ciutadà amb la seva mascota, com per exemple la identificació de l'animal, la inscripció en el cens i la xapa acreditativa del cens, entre d'altres. Els educadors també regalaran a tot aquell que informin i tingui gos un estoig per posar-hi les bosses per recollir els excrements dels animals.

Potenciar la tasca dels veterinaris i professionals del sector és una altra de les accions que planteja la campanya. La tasca que fan d'informació al consumidor és un element clau en la sensibilització, per aquest motiu s'ha editat un fulletó informatiu que hi haurà en els establiments especialitzats.

Finalment l'Àrea de Medi Ambient ha elaborat una campanya més general adreçada a tota la població perquè tothom pugui saber què ha de fer una persona que té un animal, com per exemple portar el gos sempre lligat pel carrer, la prohibició de la presència d'animals a la platja entre l'1 d'abril i el 30 d'octubre, l'obligació de portar morrió si el gos és perillós i l'obligació de recollir els excrements.

Comenta aquest article