Solidaritat
La International Women's Virtual Race recapta més de 9.600 euros gràcies a més d'un miler de participants de 18 països
La International Women’s Virtual Race, organitzada per l’ONG cambrilenca El Camí de la Solidaritat, ha tancat la seva primera edició amb un total de 1.145 participants d’arreu del món i 9.689,17 euros recaptats que es destinaran a l’Associació Espanyola Contra el Càncer i al Projecte Awasuka, destinat –entre d’altres– a la construcció de cuines sense fum a Bhimphedi, una àrea rural del Nepal.
Del’1 al 9 de maig, a través d’una aplicació mòbil habilitada, més d’un miler de persones han corregut o caminat per una causa solidària des de divuit països d’arreu del món: Suïssa, Finlàndia, Regne Unit, Països Baixos, Itàlia, Estats Units, Índia, França, Portugal, Espanya, Alemanya, Austràlia, Àustria, Bèlgica, Egipte, Polònia, Sèrbia i Corea del Sud. Un dels avantatges del format virtual de la cursa és que cada participant ha pogut córrer 5 o 10 km o bé caminar-ne 2 o 5 des de qualsevol indret del món, seguint la ruta que cadascú decidís i en qualsevol moment.
L’objectiu de la cursa era reivindicar la lluita de la dona per la igualtat d’oportunitats, especialment en l’àmbit de la salut. Els acords als quals han arribat El Camí de la Solidaritat i el Projecte Awasuka amb diverses organitzacions –com ara 180 Degrees Consulting, la consultoria d’estudiants més gran del món, Erasmus Students Network o diversos Col·legis Majors de Barcelona– s’han traduït en la participació de persones d’arreu del món. A més, la cursa ha comptat amb un gran suport per part de la població de Cambrils, ja que ha gaudit de la col·laboració de diferents entitats esportives, escoles i empreses del municipi.
Els fons recaptats es destinaran a l’AECC i al Projecte Awasuka
Els fons recaptats amb la International Women’s Virtual Race es destinaran a l’AECC i al Projecte Awasuka, el projecte amb el qual col·labora l’ONG cambrilenca El Camí de la Solidaritat enguany, amb l’objectiu de construir 500 cuines sense fum a Bhimphedi –una àrea rural del Nepal– per, així, tenir un impacte significatiu en la millora de les condicions de vida de les dones nepaleses que són qui, lamentablement, més temps passen a la cuina. L’ús de cuines sense sistemes de ventilació adequats provoca la inhalació de fum i de substàncies tòxiques, cosa que es tradueix en la mort prematura d’unes 24.000 persones cada any i en malalties respiratòries i càncer per a més de 200.000 nepalesos. La instal·lació d’aquestes cuines sense fum permet millorar la salut de les dones, així com disposar de més temps per a invertir-lo en el treball o en l’estudi, de manera que poden incrementar la seva participació en activitats econòmiques i productives.
Jordi Casasayas, un dels organitzadors de la International Women’s Virtual Race, fa un balanç molt positiu de la cursa. “El nostre objectiu -posant les expectatives molt altes-era arribar al miler de participants, de manera que hem batut rècords. El que més feliços ens fa és haver rebut el suport i el caliu d’un miler de persones que s’han adaptat a les circumstàncies actuals per dur a terme aquesta cursa i contribuir a aconseguir un món millor. A més, encara podem fer més per ajudar a reivindicar la lluita de la dona per a la igualtat d’oportunitats: tothom qui vulgui pot seguir col·laborant amb El Camí de la Solidaritat fent-se soci clicant aquest enllaç”.
L’Apunt
Els projectes on es destinaran els diners
Sobre el Projecte Awasuka
Es tracta d’un programa catalano-nepalès que es desenvolupa a través de diferents organitzacions catalanes (Base-A, el CCD de la UPC, Petit Món i el Rotary Club Kantipur del Nepal). L’objectiu d’Awasuka -que vol dir “millorar l’habitatge”- està dirigit per l’arquitecta i cantant Mònica Sans Duran, amb 10 anys d’experiència en cooperació al Nepal. Un dels eixos principals d’Awasuka és la construcció de cuines sense fum a les llars de l’àrea rural de Bhimphedi, al Nepal. Gràcies a elles, es contribueix a millorar la salut de dones i nens -que són qui, lamentablement, passen més temps dins les cuines-: inhalen tots els gasos i substàncies tòxiques provinents de la combustió de llenya. L’OMS xifra que 226.000 persones de tot el país pateixen malalties respiratòries i càncer; a més, inhalar aquests fums tòxics provoca la mort prematura d’unes 24.000 persones. Les cuines sense fum no només contribueixen a reduir les malalties i les morts, sinó que impliquen també una millora des de diverses perspectives; per exemple, millora l’estil de vida de les famílies, ja que han de dedicar menys temps a la cuina i poden dedicar-ne més a la feina o a l’estudi, augmentant la seva participació en activitats econòmic-productives.
Sobre l’AECC: 68 anys d’experiència en la lluita contra el càncer
L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) és l’entitat de referència en la lluita contra el càncer des de fa 68 anys. Dedica els seus esforços a mostrar la realitat del càncer a Espanya, detectar àrees de millora i posar en marxa un procés de transformació social que permeti corregir-les per obtenir un abordatge del càncer integral i multidisciplinar. En el seu ADN, hi ha l’estar a prop de les persones, per la qual cosa la seva feina també s’orienta a ajudar-les a prevenir el càncer; a estar amb elles i amb les seves famílies durant tot el procés de la malaltia si se’ls diagnostica; i a millorar el seu futur amb l’impuls a la investigació oncològica. En aquest sentit, a través de la seva Fundació Científica, l’AECC aglutina la demanda social d’investigació contra el càncer, finançant per concurs públic programes d’investigació científica oncològica de qualitat. Avui en dia, és l’entitat social i privada que més fons destina a investigar el càncer: 79 milions d’euros en 400 projectes, en els quals participen més de 1.000 investigadors.
L’Associació integra pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen units per prevenir, sensibilitzar, acompanyar persones afectades i finançar projectes d’investigació oncològica que permetran un millor diagnòstic i tractament del càncer. Estructurada en 52 Seus Provincials, i present en més de 2.000 localitats espanyoles, compta amb gairebé 30.000 persones voluntàries, més de 500.000 socis i 1.007 professionals. Durant el 2019, l’Associació Espanyola Contra el Càncer ha atès 318.264 persones afectades per la malaltia.