Informació general

Ensenyament

L'escola Mas Clariana perdrà una línia de P3 el proper curs 2021-2022

Aquest centre comptarà amb una sola línia de P3 i se suma a l'escola Marinada que segueix amb una única línia de 30 alumnes però, de cara al curs vinent, s'ha aconseguit un desdoblament en dues aules de 15

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'una aula d'Educació Infantil de l'escola Mas Clariana
Imatge d'arxiu d'una aula d'Educació Infantil de l'escola Mas Clariana | Berta Ruiz

El proper curs escolar 2021-2022, l'escola Mas Clariana perdrà una línia de P3. El centre comptarà amb una sola línia de P3 i se suma a l'escola Marinada que també segueix amb una línia de P3 –però, de cara al curs vinent, farà un desdoblament en dues aules–. La resta d'escoles públiques de Cambrils –escola La Bòbila, escola Joan Ardèvol, escola Guillem Fortuny i escola Cambrils– seguiran totes amb dues línies de P3, mentre que el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer mantindrà les seves tres línies. En total, hi haurà 13 línies de P3 repartides entre els set centres.

Alejandro Garcia, regidor d'Ensenyament: "A nivell d'oferta anem per damunt del cens de criatures que tenim"

Segons ha explicat el regidor d'Ensenyament –Alejandro Garcia– a revistacambrils.cat, "a l'oferta de preinscripció, tant l'escola Mas Clariana com l'escola Marinada ja sortien amb una única línia. Amb la preinscripció que hem tingut i, comptant que ja hi va haver un acord municipal de rebaixar les ràtios a 23 alumnes per aula, ara ja estaríem amb una sobreoferta –sense aquestes dues línies– de 23 places. A nivell d'oferta anem per damunt del cens de criatures que tenim. Hem de tenir en compte que el Departament d'Ensenyament de la Generalitat marca una ràtio de 25 alumnes i, en aquest cas, podria dir que caldria retallar una línia més, perquè no s'acaba d'omplir. Hi ha una davallada del cens molt brutal i tard o d'hora havia d'arribar".

L'escola Marina tindrà una línia de P3 amb 30 alumnes, però es desdoblarà en dues aules de 15 alumnes cadascuna

En el cas de l'escola Marinada –al ser una escola d'alta complexitat–, tal com ha comentat Garcia, "l'oferta de places sortia amb una línia amb 22 places i hem tingut 30 famílies que han demanat aquest centre. Aquí hi va haver una aposta conjunta, sobretot a l'escola Marinada però també ho vam fer extensiu a l'escola Mas Clariana –perquè també tenien 26 famílies preinscrites–, es van fer una sèrie d'escrits i de reclamacions al Departament d'Ensenyament de la Generalitat, tant des de la direcció del centre, com des d'inspecció dels Serveis i l'Ajuntament de Cambrils vam demanar que a l'escola Marinada permetessin aquest desdoblament. Això al final és que, a nivell formal, la línia passa a ser de 30 alumnes, però el Departament els dota amb professorat perquè puguin fer un desdoblament. Tot i que formalment és una línia, a efectes pràctics són 2 classes de 15 alumnes cadascuna. Aquí està molt bé, perquè ens interessa que convisquin totes les famílies del barri i no es quedi segregat. És una bona notícia. Amb el mapa final, pràcticament el 100% de les famílies estaran als centres on han demanat –a la seva primera opció–. L'única, l'escola Mas Clariana, on potser 2 o 3 famílies que es veuen agreujades, però si mirem tot el mapa i com han anat les preinscripcions potser estem parlant de 2-3 famílies d'un total de 300".

Moció del PSC "per evitar la pèrdua de noves línies de P3 al municipi"

Aquest tema escolar també va estar present a la darrera sessió plenària del passat 31 de maig. Així es feia constar en una moció presentada pel grup municipal del PSC, en la què demanava actuar per evitar la pèrdua de noves línies de P3 a les escoles del municipi. El text de la moció –transaccionat amb l'equip de govern– va ser exposat per la regidora socialista Íngrid Duch.

Segons va manifestar, "vistes les darreres informacions sobre el tancament d'una nova línia de P3 a l'escola Mas Clariana i, davant la pèrdua el curs passat d'una línia a l'escola Marinada, el PSC demana la implicació de la regidoria d'Ensenyament per mirar de reconduir aquesta situació que no pot ser més que preocupant per a les famílies i per a la comunitat educativa". Tal com va seguir explicant la regidora socialista, "els pares i mares dels dos centres educatius ens han traslladat que cal evitar una nova reducció de les línies de P3 a les escoles públiques i ens han traslladat la seva preocupació. D'una banda, perquè tancar línies suposa reduir la possibilitat d'elecció de centre a les famílies que veuran com pugen les ràtios i que alguns nens i nenes es queden fora de l'opció seleccionada en primera instància".

Íngrid Duch (PSC): "Si bé és cert que la baixada de natalitat és un fet, cal aprofitar aquesta circumstància per mirar de millorar les ràtios i augmentar així la qualitat educativa"

Des del PSC, tal com va indicar Duch, "volem un nou marc regular que permeti que l'escola pública i la concertada ofereixin les places amb igualtat de condicions per no acabant convertint certes escoles en espais amb una alta quota d'immigració a les seves aules. També demanem que es treballi per facilitar a totes les famílies l'accés al centre de preferència. Si bé és cert que la baixada de natalitat és un fet, cal aprofitar aquesta circumstància per mirar de millorar les ràtios i augmentar així la qualitat educativa, no per tancar aules, que sembla que és la sortida escollida per la Generalitat".

Un front comú de la comunitat educativa, veïnal i política

Per tot plegat, la moció del PSC va demanar: "la creació d'un front comú de la comunitat educativa, veïnal i política per reivindicar i treballar solucions permanents i col·lectives; revisar l'oferta de places segons la voluntat de les famílies amb una distribució equilibrada d'alumnes per lluitar contra la segregació escolar; defensar l'escola pública,  apostar per la reducció de les ràtios per afavorir la qualitat educativa; reobrir les línies tancades perquè no les donem per perdudes i informar al Departament d'Ensenyament de la Generalitat que cal estudiar noves mesures alternatives per tal de deixar constància de les peticions dels pares i mares que se senten agreujats amb aquests tancaments".

Davallada progressiva de la natalitat que redueix el cens d'alumnat

Sobre aquest tema, el regidor d'Ensenyament –Alejandro Garcia– va agrair la transacció del text amb el PSC i el vot favorable de l'equip de govern. Tal com va apuntar Garcia, el cens d'alumnes d'Educació Infantil a Cambrils havia estat per damunt dels 400, però fent una evolució històrica d'aquest cens, des de 2015 fins 2021, es pot comprovar una clara davallada de les xifres. De fet, l'any 2015 es van produir 352 naixements mentre que l'any 2021 van néixer 243 infants, el que significa una davallada molt important de més d'un centenar d'infants. Segons va indicar Garcia, "això no només es produeix a Cambrils sinó que és una davallada general a tot Catalunya. És un fet preocupant pel que significa el descens de la natalitat –més enllà del tema educatiu– sinó també pel sosteniment del sistema social". La moció va rebre el vot favorable de tots els grups del plenari.

Comenta aquest article