Pesca tradicional
Jordi Piqué, president de l'Arjau Vela Llatina: «Amb l'ormeig, el que fem és mostar l'esforç i el treball dels pescadors i visualitzar tècniques en desús»
El passat dissabte es va celebrar la XV Festa de l'Ormeig Pesca Tradicional i, enguany, l'organització de la festa –l'Arjau Vela Llatina de Cambrils i l'àrea de Cultura i Festes de l'Ajuntament– va decidir fer un canvi radical
El passat dissabte 27 de juny es va celebrar la XV Festa de l'Ormeig Pesca Tradicional a Cambrils. Enguany, l'organització de la festa –l'Arjau Vela Llatina de Cambrils i l'àrea de Cultura i Festes de l'Ajuntament– va decidir fer un canvi radical a com s'havia fet la recreació fins l'any 2019 i també adaptar-se a les restriccions sanitàries encara vigents. L'acte es va iniciar amb un acte de reconeixement públic a les actuals famílies pescadores, en actiu, de les embarcacions d'arts menors del Port de Cambrils i, posteriorment, es va fer la recreació al mar de la tècnica del bol a batre amb una calada de soltes –una de les maneres de pescar més antigues que es coneix–, a càrrec de pescadors professionals d'arts menors de la Confraria de Pescadors.
El president de l'Arjau Vela Llatina de Cambrils –Jordi Piqué– feia una valoració molt positiva a revistacambrils.cat de com havien anat aquests canvis a la Festa de l'Ormeig. Segons Piqué, "tot i que encara ho hem pogut valorar ben bé com ha anat tot plegat, –per tot el que ens han dit– sembla que ha estat un encert fer-ho així. Volíem veure-ho des de dalt, perquè a la platja sempre ho veus des de baix i no acabes de fer-te la idea. En canvi, una vista en picat ho facilita molt. Per ser el primer any estem molt satisfets. Estem a prop del port, estem a prop dels pescadors, estem facilitant l'accés a la gent de casa". Tal com ha comentat Piqué, "amb l'ormeig, el que fem és mostrar l'esforç que fan els pescadors fent el que sigui. Aquesta és la idea principal: mostrar l'esforç i el treball, mostrar les condicions amb les què treballen, les pressions que reben, el preu que se'ls dona... L'objectiu és visualitzar tècniques en desús".
Sobre el reconeixement que enguany s'ha fet a les famílies de les embarcacions d'arts menors, Piqué va apuntar que, "no volem reconèixer a persones concretes, sinó a les famílies. No és només el mestre d'aixa, el patró, el pescador o el ferrer... sinó que és tota la comunitat".