Informació general

Obra Pública

S'aprova la creació de la unitat de supervisió de projectes dins el departament d'Obra Pública

Tots els grups de l'oposició van votar en contra –excepte Cs que es va abstenir– criticant que, en la majoria dels casos, la supervisió de projectes s'hagi de fer des del mateix departament que els ha redactat

Per Berta Ruiz

Vista aèria dels barris del Port
Vista aèria dels barris del Port | Francesc Vidal-Barraquer

El ple municipal del passat 28 de juny va aprovar la creació de la unitat de supervisió de projectes al Departament d'Obra Pública de l'Ajuntament. El punt va crear força crítiques per part de l'oposició que no va donar suport a la proposta. De fet, els dos regidors no adscrits –Joan M. Artigau i Patricia de Miguel– van votar en contra, així com el PP i el PSC, mentre que Cs es va abstenir. Prèviament, també es va haver d'aprovar la inclusió d'unes esmenes al text definitiu –que s'havien donat a conèixer a la comissió d'urbanisme–. El PP va demanar perquè no es debatien aquestes esmenes, mentre que el portaveu del PSC –Josep M. Vallès– va afirmar que, "ens sembla un despropòsit". Tots van votar en contra, excepte Cs que es va abstenir.

En la seva intervenció, el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– va explicar que, "és necessari que l'Ajuntament de Cambrils –en l'exercici de la seva potestat d'autourbanització– disposi d'una oficina o unitat de supervisió de projectes com a òrgan col·legiat que s'encarregarà d'examinar de forma detallada els projectes d'obres i d'instal·lacions i verificar el compliment de les normes reguladores emetent l'oportú informe tècnic".

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: "L'oficina de supervisió de projectes és necessària perquè, els projectes de més de 500.000 euros han d'estar supervisats"

Sobre aquesta unitat, el regidor d'Urbanisme ha afegit a revistacambrils.cat que, "l'oficina de supervisió de projectes és necessària perquè, els projectes de més de 500.000 euros han d'estar supervisats. Aquesta unitat està dins del departament d'Obra Pública perquè en el 99% dels casos, els projectes de més de 500.000 euros els farà Obra Pública i, a més, el que fem és ampliar-ho a la resta d'enginyers i d'arquitectes de la casa que formaran part d'aquesta unitat de supervisió. Aquesta unitat haurà de fer els informes de supervisió i els projectes podran tirar endavant si són correctes; és un tràmit necessari per tal que des d'Intervenció de l'Ajuntament es doni el vist-i-plau, sinó no es pot fer la licitació. Havíem de crear aquesta unitat i hem agafat un model que s'assembla bastant al de diferents pobles i ciutats del voltant i gairebé tots consideren que els arquitectes i els enginyers són els més capacitats. La funció és supervisar preus, condicions tècniques, estudis del projecte... Donem compliment a una llei estatal que ens interpel·la. Entenc que no està tant dirigida a petites administracions i sí a grans projectes d'infraestructures de l'Estat o d'àmbit autonòmic. Hem volgut crear aquesta oficina que ens servirà pels projectes presents com la rambla de Jaume I o l'avinguda de l'Esport i també per als projectes futurs".

Patricia de Miguel, regidora no adscrita: "Hi ha diferents formes de fer aquesta supervisió de projectes"

En la sessió plenària del passat 28 de juny, el punt no va rebre el suport de l'oposició. La regidora no adscrita –Patricia de Miguel– va votar en contra i va explicar que, "hi ha diferents formes de fer aquesta supervisió de projectes, no solament la que vostès escullen, sinó que es podria fer de forma privada o per exemple des de la Diputació de Tarragona. Per tant, és una decisió que pren el govern".

David Chatelain (PP): "No veiem clar que, en molts casos, la unitat s'hauria de valorar a sí mateixa perquè els tècnics són els que són"

El portaveu del PP –David Chatelain– va comentar que, "és paradoxal que estem creant una unitat de control i que aquesta proposta vingui carregada d'errors, ja no podien començar pitjor la creació d'aquesta unitat. A la comissió del 21 de juny ja van sorgir dubtes respecte la conveniència de que la fiscalització de projectes quedi a l'arbitri de la mateixa unitat que els ha de desenvolupar. La normativa no obliga que aquest control s'hagi de fer des de la mateixa administració, sinó que deixa la porta oberta a que la fiscalització pugui provenir d'una altra administració com la Diputació o per part de tècnics especialitzats. La creació d'aquesta unitat ja està viciada d'entrada per uns erros. Com sempre diem, les presses són males conselleres". 

El regidor popular va afegir que, "el departament d'Urbanisme és un dels serveis municipals amb major volum d'expedients i amb infradotació de personal. Sembla que injectar més càrrega de feina a la unitat i, per extensió al departament, tindrà un efecte negatiu sobre el correcte desenvolupament dels serveis tècnics comportant nous retards en la tramitació d'expedients. Hem de considerar que els projectes que superen els 500.000 euros no són nombrosos però sí requereixen un esforç addicional per la seva envergadura. No veiem clar que, en molts casos, la unitat s'hauria de valorar a sí mateixa perquè els tècnics són els que són. Sembla més lògic externalitzar aquesta fiscalització fora de l'àmbit de l'Ajuntament". Per tot plegat, el PP també va votar en contra.

Juan Carlos Romera (Cs): "Hi ha molts buits en aquesta creació de la unitat de supervisió, però és més positiu que hi hagi unitat a que no n'hi hagi"

Per part de Cs, el regidor Juan Carlos Romera va dir que, "aquesta feina de control ja es fa, la fa el responsable del control del contracte que es tracti. Es curiós que ara interessi crear una unitat de supervisió, però quan nosaltres vam presentar una iniciativa per a crear una unitat de control sobre les subvencions; se'ns va negar categòricament. Hi ha molts buits en aquesta creació de la unitat de supervisió, però és més positiu que hi hagi unitat a que no n'hi hagi". La seva formació es va abstenir.

Josep M. Vallès (PSC): "Que la supervisió la faci la mateixa oficina que ho redacta crearà desconfiances si l'informe és favorable i, si no ho és, crearà conflictes dins del propi departament"

Finalment, el portaveu socialista –Josep M. Vallès– va afirmar que, "aquest muntatge no ens entra de cap manera. La urgència és relativa; està a la llei de contractes des de fa 20 anys. Creem supervisions sobre supervisions i més burocràcia. A més, no s'encarrega a una altra entitat com la Diputació per salvaguardar el principi de neutralitat, sinó que s'encarrega a un altre departament de l'Ajuntament que està al mateix nivell del departament que es pretén fiscalitzar. Per a nosaltres això és un error per diversos motius: es vulnera el principi de neutralitat, serà un sobrecost d'hores, etc... Han consultat alguna altra entitat per fer-ho? Si ho fa la Diputació, aquesta té un servei d'assistència i potser no ens ho cobraria –si fos degudament negociat–. Que la supervisió la faci la mateixa oficina que ho redacta crearà desconfiances si l'informe és favorable i, si no ho és, crearà conflictes dins del propi departament, innecessàriament. Per molt professionals que siguin aquestes persones no s'ha de ser superdotat per saber que això crearà conflictes i desconfiances. Reiterem que no és lògic que el departament se supervisi a sí mateix per molt que sigui un altre tècnic, tot i que no qüestionem la capacitat dels tècnics. És surrealista, és com si féssim una auditoria d'empresa i la fes el propi gerent i no un auditor extern. No és una supervisió sinó un tràmit". Per tot plegat, el PSC va votar en contra d'un "protocol improvisat i improcedent".

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: "Tot el que s'ha fet, s'ha fet conforme la llei"

A totes aquestes crítiques, el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– va respondre que, "tot el que s'ha fet, s'ha fet conforme la llei. Aquesta unitat de supervisió de projectes segueix un model d'altres ajuntaments propers. No sóc jurista, però el procediment és completament legal. El departament d'Obra Pública coneix preus i materials".

Comenta aquest article