Informació general

Nutrició

El ple municipal rebutja el sistema d'etiquetatge nutricional «NutriScore» que classifica molt negativament productes com l'oli d'oliva

A tall d'exemple, NutriScore classifica l'oli d'oliva amb la lletra D mentre que un refresc endolcit el classifica amb la lletra B; fent l'efecte que el refresc és més saludable que l'oli

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'oli del raig, a la Cooperativa Agrícola de Cambrils
Imatge d'arxiu de l'oli del raig, a la Cooperativa Agrícola de Cambrils | Berta Ruiz

El plenari municipal del passat 28 de juny va aprovar, per unanimitat, una moció –presentada pel PP– en la què demanava aturar l'aprovació del sistema d'etiquetatge nutricional "NutriScore". Segons s'exposava al text presentat i defensat pel regidor David Chatelain, "el Ministeri de Consum ha anunciat la immediata implantació de l'Etiquetatge Nutricional Frontal NutriScore, etiquetatge nutricional que compta amb el rebuig de gran part de la comunitat científica (com la Federació espanyola de societats de nutrició, alimentació i dietètica) en particular i la societat en general, així com dels productors d'aliments tradicionals, sustentats en petites empreses familiars que empren milers de persones".

"NutriScore classifica l'oli d'oliva amb la lletra D mentre que un refresc endolcit amb la lletra B; a primera vista, la comparació ens fa l'efecte que el refresc és més saludable que l'oli"

A tall d'exemple, tal com va comentar Chatelain, "és paradoxal que les bondats d'un producte qualificat per la totalitat de la comunitat científica internacional de cardiosaludable, com l'oli d'oliva verge extra, tingui una mala qualificació amb aquest etiquetatge nutricional i, conseqüentment, una pèrdua irrecuperable de la seva reputació per les seves bondats, i que afecta també a d’altres productes com el pernil ibèric, els formatges o fins i tot els sucs de fruites naturals. En el cas de Cambrils, aquesta decisió afectaria negativament diversos productes, especialment l'oli d'oliva que comercialitza la Cooperativa Agrícola. NutriScore classifica l'oli d'oliva amb la lletra D mentre que un refresc endolcit amb la lletra B. A primera vista, la comparació ens fa l'efecte que el refresc és més saludable que l'oli d'oliva, cosa que òbviament no és correcta, perquè no contempla els beneficis nutricionals. Això es deu al fet que NutriScore té en compte les calories per 100 grams com a part dels seus càlculs. Per tant, aquest sistema és efectiu quan es tracta de comparar productes de la mateixa categoria, però no entre dues categories diferents".

Defensa dels productes de l'excel·lent dieta mediterrània

Per tot plegat, la moció va demanar detenir la implantació de l'Etiquetatge Nutricional Frontal NutriScore fins que la Unióó Europea aprovi un etiquetatge harmonitzat i comú per a tots els països i que sigui fruit de l'acord amb tots els sectors implicats. Cal evitar confusió als consumidors i incertesa a les empreses del sector alimentari; que es defensi l'alta qualitat nutricional i saludable dels productes alimentaris espanyols, ara amenaçats, que són bàsics en la nostra excel·lent Dieta Mediterrània; fer costat a productors, indústries i artesans, especialment els dedicats a l'elaboració aliments tradicionals de qualitat diferenciada i mantenir, des de l'Ajuntament, la promoció d'una dieta variada i equilibrada.

Oliver Klein: "Aquest etiquetatge castiga la capacitat calòrica, però això no ha d'anar en detriment de les moltes altres virtuts que tenim com a productors d'oli"

El portaveu del PP va explicar que la moció s'havia transaccionat amb alguns grups del consistori i tots hi van votar a favor. Per part del govern, el regidor de Promoció Econòmica –Oliver Klein– va valorar que, "la maquinària normativa de la Unió Europea a vegades provoca aquestes situacions que han de buscar mínims comuns denominadors. Amb tants països i cultures gastronòmiques tan diverses provoca que, en algunes ocasions, els del sud –els de la dieta mediterrània, els de l'olivera i de l'oli verge extra com el de Cambrils– estiguin agreujats per aquest etiquetatge que castiga la capacitat calòrica, però això no ha d'anar en detriment de les moltes altres virtuts que tenim com a productors d'oli. L'etiquetatge ha de tenir en compte aquesta balança i no fer quedar malament un oli que és excel·lent dins de la dieta mediterrània i fins i tot s'exporta arreu del món. Caldria una correcció de la normativa".

Comenta aquest article