Cultura

Música

«ResidenciArt», una iniciativa per acostar la cultura, la música i l'art a les residències de gent gran

El projecte ha celebrat la seva primera edició amb un festival de microconcerts a centres geriàtrics de Cambrils i Reus

Per Maria Vidal

Un moment d'una de les actuacions a una residència
Un moment d'una de les actuacions a una residència | Cedida

"El deute social que tenim amb la gent gran és impagable, els ho devem tot", apunta el compositor i guitarrista Alfredo Panebianco. Amb aquesta premissa va sorgir ResidenciArt, un festival itinerant de microconcerts per a les residències de la tercera edat de la província de Tarragona que ja ha dut a terme la seva primera fase. La iniciativa cobra més sentit tenint en compte que les persones grans són les més afectades per la pandèmia de la Covid-19. D'aquesta manera, Panebianco, director artístic del projecte, ha explicat a revistacambrils.cat que ResidenciArt pretén "portar vida exterior als avis que estan en residències, i què millor que fer-ho a través de la cultura i l'art".

La primera edició va tenir lloc entre el 20 i el 30 de juny a residències de Reus i Cambrils, entre les quals hi ha el centre STS Cambrils, la Casa Sant Josep La Salle i Les Orenetes. Alguns dels artistes que hi van participar van ser les sopranos Charo Tris i Charo Picazo, els guitarristes Vania Del Monaco i Alfredo Panebianco, el violoncelista Guillem Vellvé i la violoncelista cambrilenca Àngela Guillén. El projecte compta amb el suport de l'empresa Amadeus Management, que se n'encarrega de la logística, i de la Diputació de Tarragona, que l'ha subvencionat. 

Les persones de la tercera edat i els treballadors del sector cultural i musical: grans afectats de la pandèmia

ResidenciArt, a més, vol unir i ajudar a la vegada a dos dels col·lectius més perjudicats per la pandèmia ja que, mentre que els avis han estat els més vulnerables a nivell emocional, les conseqüències econòmiques i laborals pel sector cultural han estat devastadores. Panebianco afirma que hi ha hagut un "intercanvi afectiu" i "pels artistes, la retribució emotiva també val la pena". 

Segons el director artístic, "els avis han sabut valorar la qualitat de la música dels concerts i han pogut reviure el seu passat". Així doncs, ResidenciArt compensa la poca mobilitat de les persones grans, que provoca que no vagin a teatres ni a concerts i, en conseqüència, que no consumeixin cultura. 

Un microcircuit cultural constant per totes les residències tarragonines 

Els primers concerts s'han fet a tall d'experimentació i han sigut poques les residències de la zona que se n'han pogut beneficiar, però la iniciativa ha tingut molt bona rebuda en tots els àmbits -pels usuaris de les residències, treballadors dels centres, artistes i Diputació de Tarragona- i la idea és que la segona fase es posi en marxa el més aviat possible. Més enllà de la pandèmia, es vol crear un microcircuit cultural que duri tot l'any i arribi a tota la província de Tarragona, animant als artistes d'alt nivell de la zona o que hi estiguin de gira que també toquin a les residències. Panebianco afegeix que "moltes vegades no ens adonem de les necessitats espirituals i d'oci que tenen els avis, a banda de les cures bàsiques". "Hem de retribuir-los el llegat que ens han deixat", conclou. 

Alfredo Panebianco amb alguns dels residents presents a les actuacions

 

Comenta aquest article