Societat

Pesca

L'activitat de Pesca Turisme es deixa d'oferir després de sis anys per una incompatibilitat de normatives

Dos requeriments contradictoris sobre els accessos a la barca impedeixen que les embarcacions cambrilenques continuïn realitzant aquest servei turístic

Per Maria Vidal

Imatge d'una de les barques que fins ara realitzava l'activitat de Pesca Turisme
Imatge d'una de les barques que fins ara realitzava l'activitat de Pesca Turisme | Cedida (Patronat de Turisme)

Viure un dia com un pescador. Aquest era l'eslògan amb el qual, fins ara, s'anunciava l'activitat de Pesca Turisme. Els visitants podien experimentar com era una jornada de pesca professional a bordo d'una barca d'arrossegament, acompanyant els pescadors cambrilencs. Sortien a la mar amb ells, feien el tradicional ranxo dalt de l'embarcació, si ho volien triaven el peix i ajudaven a la tripulació habitual amb altres tasques, i també s'enduien algun quilo de peix que havien pescat ells mateixos. Després de sis anys, aquesta experiència s'ha deixat d'oferir a Cambrils a causa de les barreres legals, que fan gairebé impossible que els turistes puguin anar a la mar amb la flota d'arrossegament.

Capitania Marítima de Tarragona ha imposat dues mesures contradictòries

El principal problema és que, des de Capitania Marítima, s'exigeix que persones amb diversitat funcional puguin accedir a les barques. Per aquest motiu, es demana a les embarcacions col·locar una plataforma hidràulica, costejada per elles, per pujar a les persones que van amb cadira de rodes. Tot i això, des de la mateixa institució, també es requereix que hi hagi una alçada mínima de 30 cm. des del nivell del mar a les portes de la barca, per evitar que hi entri aigua. Són dues condicions que es contradiuen entre sí. "No ens prohibeixen fer Pesca Turisme, però ens han posat impediments que ho fan incompatible" afirma Josep Matamoros, patró, juntament amb el seu germà, de la barca Josep Jan Dos. "La barca no està capacitada, no hi ha ni l'accés ni l'espai per poder-ho fer. Què en fem de la plataforma quan s'acaben els tres mesos d'estiu?", afegeix. Fins ara, les barques només havien de disposar d'armilles salvavides per tothom que hi navegava.

Josep Matamoros també explica que, quan es va començar a implementar aquesta activitat turística, que ja es practicava a Itàlia i a les Illes Balears, va ser la Generalitat de Catalunya qui la va regular. Tanmateix, les Capitanies Marítimes són uns òrgans que depenen de dos ministeris del Govern d'Espanya. És per això que, segons el patró, hi ha hagut una lluita de poders que ha acabat tenint com a conseqüència aquests reglaments "impossibles de complir".

Les barques Josep Jan Dos i Germans Bonet, les úniques que mantenien aquesta activitat 

La Josep Jan Dos era una de les dues úniques que, fins al 2019, seguia acollint la iniciativa de Pesca Turisme. En un principi, l'any 2013, van ser quatre les barques d'arrossegament cambrilenques que van estar interessades en què els turistes poguessin viure un dia de pesca amb ells, però només la barca Germans Bonet i Josep Jan Dos ho continuaven oferint després de sis anys. L'any passat, l'activitat va quedar aturada per la pandèmia, i la intenció d'aquest any era reprendre aquestes singulars sortides a la mar, fins que es va aplicar aquesta normativa sobre els accessos a l'embarcació.

Des del 2013 al 2019, van ser molts els visitants que van gaudir de l'experiència. "Als primers anys hi havia menys gent, perquè al principi tot costa d'arrencar, però als últims anys estàvem contents de com anava", declara Josep Matamoros. També apunta que "el 99% sempre en marxava content, però a vegades hi havia algú es que marejava". És per això que no creu que sigui una activitat apta per tothom. El mateix patró manifesta que, malgrat la imprevisibilitat de la mar, intentaven fer les sortides amb turistes en dies on les condicions meteorològiques fossin favorables. "Preferíem dir que no i perdre un client que no ho poguessin gaudir", assegura.

L'experiència de Pesca Turisme resultava interessant perquè, segons Matamoros, "si no ho has viscut, no t'imagines com pot ser". "A tots els canviava la idea que tenien sobre la pesca", confirma. Entre d'altres coses, perquè "no és el que els han explicat a terra" i "veuen la quantitat d'escombraries que traiem", exposa el patró. A més, la sortida anava acompanyada d'una explicació completa per part de la tripulació des del moment que sortien i, per molts, era el primer acostament a la pesca tradicional. Josep Matamoros també indica que "hi ha gent que enguany han trucat per repetir-ho, però els hi hem hagut de dir que no".

Tot i que la decisió ha sigut imposada, no hi ha previsió que canviï i les dues embarcacions volien mantenir l'activitat, reivindiquen que "o fem turisme o fem pesca". I "naltros tenim clar que no ens guanyem la vida amb el turisme, sinó que és a més a més", conclou Josep Matamoros.

Comenta aquest article