Medi ambient
Alicia Escudero, coordinadora de Greenpeace al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre: «Cada any, uns 12 milions de tones de plàstic arriben al mar»
L'ONG Greenpeace i el grup de joves Eco Seaside van organitzar, ahir al matí, una recollida de residus a la platja de la Llosa
L'ONG Greenpeace i el grup de joves Eco Seaside van organitzar, ahir al matí, una recollida de residus a la platja de la Llosa. A aquesta recollida s'hi van sumar un total de 23 persones, entre les quals també hi eren presents membres de la iniciativa Talking Rubbish, així com de Podem Cambrils, entre d'altres. La coordinadora del grup de Greenpeace del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre –Alicia Escudero– va explicar a revistacambrils.cat que, "avui estem amb el grup Eco Seaside –que és jovent de Cambrils que es dedica al medi ambient i a la neteja de platges– i hem organitzat una activitat conjunta en la què hem recollit residus, però no solament per netejar la platja sinó per veure què recollim: des de llaunes, vidres, neumàtics, roba, para-sols... Es veu de tot a les platges. Volem conscienciar sobre què hem de fer per no contaminar el mar, els oceans –que estan plens de plàstics–. Actualment, cada any, al voltant d'uns 12 milions de tones de plàstics arriben al mar; tot això contribueix al canvi climàtic, contribueix a la contaminació, perjudica la biodiversitat i tot això és un problema per a l'ésser humà".
Conscienciar i explicar què podem fer per reduir el consum de plàstic
L'objectiu d'iniciatives com la d'ahir, tal com va apuntar Escudero, és la de conscienciar i explicar què es pot fer per reduir el consum de plàstic. Per exemple: anar a comprar amb bosses reutilitzables, amb el carretó o el cistell; usar ampolles de vidre per no haver de comprar ampolles de plàstic i reduir-ne el seu consum; utilitzar carmanyoles per comprar –molts supermercats ja deixen fer-ho– així com fer ús de les bosses orgàniques que algunes cadenes de supermercats ja han implantat i usar plats i coberts biodegradables. "La gent és conscient que s'ha de fer aquest canvi. De fa uns anys a ara s'ha canviat molt, tot i que ens queda molt per fer; però estem fent canvis que són importants" va comentar Escudero.
"Potser hi ha més conscienciació i això ens anima a continuar"
Pel que fa als residus recollits ahir, Alicia Escudero també va afegir que "sempre veiem quins tipus de llaunes són, quines marques... Des de Greenpeace Espanya comproven quines empreses són per tal de conscienciar i animar a que canviïn els seus envasos per d'altres reutilitzables, envasos reciclats... Moltes empreses ja ho estan fent, però cal seguir conscienciant". D'altra banda, com a nota positiva, la coordinadora de Greenpeace va comentar que la platja de la Llosa on es va centrar l'actuació –tot i ser molt cèntrica i de molta afluència– està "molt més neta del que es pensaven inicialment i hem recollit menys del que ens pensàvem i del que s'havia aconseguit d'altres vegades. Això vol dir que s'està reduint el tema del plàstic, dels envasos, de la brutícia a les platges; potser hi ha més conscienciació i això ens anima a continuar". En l'acció de neteja es van recollir uns 250 quilos de residus i deixalles.