Economia
El govern municipal promet 200.000 euros al sector turístic a partir de setembre
Quatre mesos després de l'aprovació inicial de les ordenances fiscals, aquest dilluns quedaven aprovades definitivament després de desestimar-se les al·legacions presentades per l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda
Quatre mesos després que es fes l'aprovació inicial de les ordenances fiscals per a l'any 2021 –el passat 29 de març–, la sessió plenària telemàtica celebrada el passat dilluns aprovava definitivament les ordenances fiscals per aquest exercici després de desestimar les al·legacions presentades per l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda. De fet, aquesta tardança va provocar les crítiques per part dels grups de l'oposició que van lamentar la poca celeritat del govern en donar resposta a aquestes al·legacions i fer l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals a finals del mes de juliol quan, alguns impostos com l'IBI, ja s'ha passat part del cobrament.
Jaume Gila, regidor d'Hisenda: "El govern municipal està al costat d'aquells que s'han vist afectats per la pandèmia i l'Associació Hotelera no està exclosa d'aquestes vies d'ajuda"
Sobre les al·legacions presentades per l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que l'entitat havia demanat l'ampliació del fraccionament a 36 mensualitats i sense interessos. Segons va dir el regidor d'Hisenda, "aquesta petició –tal com indica l'informe de la tresorera– no es pot atendre perquè incompleix la llei reguladora d'hisendes locals ja que el pagament s'ha de fer durant el mateix exercici, per tant, s'ha de desestimar conforme el que indica la llei". Malgrat això, Gila va remarcar que, "tot i que tècnicament no podem admetre l'al·legació a nivell tècnic, hem mantingut diferents reunions i les seguim mantenint amb l'Associació Hotelera per tal de buscar altres vies d'ajuda, sempre emparant-nos en la legalitat. El govern municipal està al costat d'aquells que s'han vist afectats per la pandèmia i l'Associació no està exclosa d'aquestes vies d'ajuda que estem fent a l'empresariat. Per tot plegat, proposo desestimar les al·legacions per no complir amb els requisits legals i aprovar definitivament les ordenances fiscals".
Patricia de Miguel, no adscrita: "Els hi reclamo ajudes urgents si no volem que l'increment de l'atur a la zona sigui una realitat"
En el torn d'intervencions de l'oposició, la regidora no adscrita –Patricia de Miguel– va comentar que, "tot i que la proposta d'al·legació no sigui factible tècnicament, sí els hi demano que es posin les piles en el tema de les ajudes al sector turístic. Jo treballo en aquest sector i sé ben bé que ho estan passant molt malament. Els hi reclamo ajudes urgents si no volem que l'increment de l'atur a la zona sigui una realitat; el sector turístic genera molta ocupació a Cambrils i s'ha de fer alguna cosa".
David Chatelain (PP): "Em pregunto per què una denegació tan simple –que és aplicar al llei– té una demora de 4 mesos?"
Per part del PP, el regidor David Chatelain va considerar que la resposta a les al·legacions "és correcte des del punt de vista jurídic i, per tant, no hi havia una altra opció que denegar-les. El que em pregunto és per què una denegació tan simple –que és aplicar al llei– té una demora de 4 mesos? Que algú m'expliqui que per contestar això es trigui 4 mesos. La celeritat no és una nota distintiva d'aquest govern, però en aquest cas és flagrant. Independentment d'aquesta denegació, que es legal i correcta, hem de dir que a les empreses turístiques no se les ha tractat bé i ho hem de dir en majúscules. Hem de recordar que les empreses turístiques van ser excloses de les primeres ajudes de l'Ajuntament; unes ajudes que es van demorar 7 mesos i que es van començar a pagar aquest any 2021. De fet, existia un hipotètic pla d'ajuts al sector, però estem a finals de juliol de 2021 i res; afectant a la temporada turística anterior i també a l'actual".
David Chatelain (PP): "Podem dir que el govern municipal no ha tingut especial sensibilitat amb un sector primordial a l'economia cambrilenca com és el turisme"
El portaveu popular va seguir dient que, "si considerem que aquesta temporada turística continua havent-hi restriccions i toc de queda, es pressuposa un fort impacte en tots els sectors i especialment greu en el sector turístic. Podem dir que el govern municipal no ha tingut especial sensibilitat amb un sector primordial a l'economia cambrilenca com és el turisme. Per moltes reunions que facin, si això després no s'acaba quadrant amb solucions i en coses aplicables, doncs no serveix per a res. L'administració més propera com és l'Ajuntament no ha tingut la deferència d'ajudar a les empreses més properes, per tant, reclamem que s'activin de manera urgent ajuts al sector turístic; deixin de parlar d'ajudes i comencin a donar-les. Les venim reclamant des de fa més d'un any; no podem entendre aquest retard ni la falta de compromís amb el sector".
D'altra banda, el regidor del PP també va lamentar que l'aprovació definitiva de les ordenances fiscals es fes efectiva a finals de juliol quan ja s'ha girat el primer pagament de l'IBI, per tant, ja no es pot fer efectiu el fraccionament en aquells casos en els què s'hagi sol·licitat". Finalment, el portaveu del PP va avançar el seu vot positiu però va afegir, que "el govern es mereix un suspens de manual".
Juan Carlos Romera (Cs): "Al menys s'hauria d'oferir una alternativa a un sector que porta tants mesos malmès"
En el torn d'intervenció del portaveu de Cs, Juan Carlos Romera va comentar que, "a nivell tècnic ens hem d'acollir i ajustar-nos al que diu la normativa i, per tant, haurem d'aprovar la desestimació. Però cal una mica d'intel·ligència política; després de 4 mesos per donar resposta i s'ha de contestar això? Al menys s'hauria d'oferir una alternativa a un sector que porta tants mesos malmès. Passen els mesos i els mesos i seguim sense tenir res en concret damunt de la taula per aquest sector tan perjudicat; ens sembla un despropòsit absolut".
Ana López (PSC): "Aquest sector no està demanant no pagar, sinó que se'ls hi donin certes facilitats per complir amb les obligacions"
La portaveu del PSC –Ana López– va avançar el vot d'abstenció del seu grup, segons va dir, "no per la forma sinó pel fons". Segons va comentar: "ara ens hem de creure que estant treballant? A l'estiu de 2021 per trobar una manera d'ajudar i recolzar al sector? És difícil de creure. Sobre les al·legacions, les contesten amb indiferència; no tenen en compte la intenció i s'agafen a la lletra de la llei per desestimar-la. Tot i que en això no es pot dir res, han de veure que aquest sector no està demanant no pagar, sinó que se'ls hi donin certes facilitats per complir amb les obligacions. Al 2021 no han fet res i és molt preocupant que contestin fora de termini. No entenem que maltractin contínuament la ciutadania i el sector empresarial que ho està passant tan malament; gairebé és per votar-hi en contra però ens abstindrem".
Jaume Gila, regidor d'Hisenda: "Estem buscant altres vies i alternatives per poder oferir aquestes ajudes"
En el torn de rèplica, el regidor d'Hisenda va tornar a intervenir per dir que es mantenien les reunions amb els empresaris, "però evidentment, no és fàcil arribar a un acord perquè ens demanen que els interessos no es cobrin i que els assumeixi l'Ajuntament com una despesa, cosa que no ho permet la llei. Estem buscant altres vies i alternatives per poder oferir aquestes ajudes". Sobre el retard en la contesta d'aquestes al·legacions, Gila es va excusar dient que havia estat per un error tècnic en la documentació.
Oliver Klein, regidor de Promoció Econòmica: "De cara al setembre hi haurà 200.000 euros en ajudes directes al sector que ja n'està informat"
A continuació va intervenir el regidor de Promoció Econòmica –Oliver Klein– per fer l'explicació de les ajudes que es preveuen per al sector de l'allotjament turístic. Segons va dir Klein, "l'any passat ja es va fer la reserva de crèdit per tal de fer-les efectives enguany. Les bases seran d'acord amb els interessos dels allotjaments –hotels, hostals, pensions, càmpings, resorts, empreses gestores d'apartaments turístics, cases de colònies, etc– i estan avalades pels serveis jurídics i per Intervenció. Volem que hi hagi una major agilitat i gairebé els hi asseguro, perquè hem après de les primeres ajudes. La publicitat ja està feta dins del sector i de cara al setembre hi haurà 200.000 euros en ajudes directes al sector que ja n'està informat. Hauran de demanar les ajudes i aquestes s'implementaran d'una forma més àgil".
L'oposició demana un major esforç per recolzar el sector turístic
En una segona ronda d'intervencions, la regidora no adscrita –Patricia de Miguel– va considerar que, "és al·lucinant que aquestes ajudes arribin tant tard –al setembre– quan la meitat de les empreses ja estaran ofegades; aquest és el ritme d'aquest govern". Amb un to més crític, el regidor popular –David Chatelain– va qualificar de "vergonyós" el retard en les ajudes i va lamentar que, "des de l'inici de la pandèmia i fins ara, les ajudes al sector turístic ha estat de 0 euros. Estem al juliol de 2021 i aquestes ajudes són de 0 euros; ho anuncien moltes vegades, però la xifra continua sent de 0 euros. Hi ha empreses que en més d'un any i mig de pandèmia han rebut 280 euros de l'Ajuntament; no tenen cap credibilitat en el tema de les ajudes". Juan Carlos Romera de Cs va tornar a insistir que "es posin els mitjans que calen per a un sector que és vital per al nostre entorn", mentre que Ana López del PSC va recordar que, "sempre creen expectatives que després no es compleixen: ajudes al sector 0 euros, ajudes als bancs 3 milions d'euros, quan la llei permetia que aquest romanent anés a d'altres qüestions i van decidir que anés als bancs".
Finalment, el punt va ser aprovat amb els vots a favor de tots els grups de l'oposició, excepte el PSC que es va abstenir.