Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Inclusió

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant instal·la senyalització viària inclusiva per identificar els espais públics del municipi

El consistori ha col·locat pictogrames identificatius perquè les persones amb dificultats comunicatives puguin reconèixer els punts d'interès i relacionar-se millor amb l'entorn

Per Redacció

Instal·lació d'un dels pictogrames inclusius
Instal·lació d'un dels pictogrames inclusius | Cedida

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet ha instal·lat pictogrames que identifiquen els espais públics d’interès del municipi, per ajudar les persones amb dificultats de comunicació a relacionar-se millor amb l’entorn. Aquest és el cas, per exemple, de les persones adultes i infants amb trastorns de l’espectre autista (TEA), Asperger o alguna discapacitat intel·lectual.

De moment, el consistori ha col·locat gairebé una cinquantena de senyals amb imatges senzilles perquè aquest col·lectiu pugui reconèixer fàcilment on són les piscines municipals, els centres educatius, els equipaments esportius, la comissaria de la Policia Local, les biblioteques, les parades d’autobús, el port i altres punts destacats del municipi. No obstant això, l’Ajuntament no descarta instal·lar-ne més a la via pública, si també es considera útil.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Regidoria de Benestar Social que dona resposta a una petició de l’Associació ESTEMAQUI. Aquesta entitat local, constituïda l’any 2019 per un grup de famílies amb infants amb capacitats diferents que treballen per la seva inclusió social, va posar en coneixement de l’Ajuntament les dificultats que tenen els seus fills i filles per orientar-se als espais públics del municipi.

"Amb aquesta actuació volem facilitar el dia a dia de les persones amb trastorns del neurodesenvolupament i atendre les necessitats especials d’aquest col·lectiu, perquè creiem que la comunicació i el llenguatge són essencials perquè tothom puguin interactuar, aprendre, gaudir i participar en la societat. El nostre objectiu és avançar cap a una societat inclusiva", ha dit la regidora de Benestar Social, Lupe Capella.

El Centro Aragonés de Comunicación Aumentativa y Alternativa (ARASAAC) ha cedit les imatges a l’Ajuntament i la presidenta de l’Associació ESTEMAQUÍ, Rosy Lahuerta, ha col·laborat amb el consistori en el procés d’elecció dels pictogrames que més identificaven els espais públics a senyalitzar.

L'ARASAAC ofereix recursos gràfics i materials adaptats amb una llicència Creative Commons per facilitar la comunicació i l’accessibilitat cognitiva a totes les persones que, a causa de diferents factors (autisme, discapacitat intel·lectual, falta de llenguatge, gent gran, etc.) presenten greus dificultats en aquestes àrees, les quals impedeixen la seva inclusió en qualsevol àmbit de la vida diària.

Comenta aquest article