Fotografia
L'Ajuntament rep una cessió de reproduccions fotogràfiques d'Antoni Campañà amb imatges de Cambrils datades entre el 1925 i el 1965
Es tracta de 2.400 imatges on es mostren imatges de Cambrils i de diferents actes festius i religiosos així com 139 positius de postals de Cambrils
L'Ajuntament de Cambrils ha rebut una cessió de reproduccions fotogràfiques d'Antoni Campañà, que va ser un dels fotògrafs catalans més destacats del segle XX. La Junta de Govern de l'Ajuntament del passat 30 de juliol de 2021 va aprovar l'ingrés a l'Arxiu Municipal de Cambrils d'aquestes reproduccions digitals cedides per l'Arxiu de la Família Campañà. El conjunt documental està format per més de 2.400 imatges datades entre 1925 i 1965 i 139 positius de postals de Cambrils datades entre 1965 i 1989.
Una vegada digitalitzada la documentació, l'Ajuntament realitzarà diverses exposicions. La regidora de Cultura, Cinta Ballesté, ha explicat que "l'objectiu és que la ciutadania pugui accedir a la consulta d'aquest patrimoni documental que d'una manera tan acurada ha conservat la família Campañà Capella dins del seu arxiu familiar i que ara generosament han cedit en forma de reproducció digital al municipi de Cambrils".
Entre les fotografies, hi predominen els retrats, imatges de persones a la platja, al bosc, als masos i del barri de la platja. Igualment, també hi ha reportatges relacionats amb desfilades falangistes, festes de Corpus i la festa de la mare de Déu de la Immaculada, amb una processó religiosa, la sortida de gegants, músics, grallers i l'esclat d'una traca a la plaça de la vila. Tot plegat un conjunt documental que es pot datar entre 1939 i 1945. A més, el fons inclou un detallat reportatge d'un campionat d'esquí nàutic al port de Cambrils l'any 1962.
Entre les 139 postals en destaquen les cambrilenques, però també n'hi ha d'altres municipis veïns i de la Costa Daurada en general, situades cronològicament als anys setanta i vuitanta del segle XX.
Vinculació d'Antoni Campañà amb Cambrils
La vinculació d'Antoni Campañà amb Cambrils es va iniciar a la dècada dels anys vint del segle passat. El pare de Campañà va coincidir amb el cambrilenc Antoni Rovira en un balneari de Sant Hilari Sacalm. Rovira li va demanar que executés el projecte d'edificació d'una casa al carrer Hospital de Cambrils.
Antoni Rovira tenia afillada a Maria Capella, que posteriorment seria l'esposa d'Antoni Campañà. Es va establir un lligam molt intens amb la família d'en Rovira i la família Campañà Capella que estiuejava a la finca que Rovira tenia a La Llosa, molt a prop de la finca de la Maria Dolsa, amb la que van establr amistat, tal com es veu a les fotografies cambrilenques de Campañà. Més endavant, la família Campañà va adquirir un parell d'apartaments a l'Horta de Santa Maria.
Biografia d'Antoni Campañà Bandranas
Antoni Campañà Bandranas (1906-1989) va ser un dels fotògrafs catalans més destacats del segle XX. Es va iniciar en la fotografia als 10 anys en el marc d'una família que es dedicava principalment a la construcció. Als 16 anys venia els seus positius a 4 pessetes la mitja dotzena i a 6 pessetes la dotzena i treballava per l'agència Cosmos, de Barcelona. Cap a finals dels anys 20, associat amb Boada, obre la botiga fotogràfica Boada i Campañà al carrer Tallers de Barcelona.
Des de l'any 1928 és membre de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya i en aquella data ja realitzava les seves primeres fotografies artístiques experimentals. Es va casar amb Maria Capella l'any 1933, amb qui va tenir cinc fills. Va aprofitar el viatge de noces a Munich per fer un curs de fotografia amb el fotògraf i realitzador de cine alemany Willy Zielke.
Abans de la Guerra Civil, va ser el fotògraf de l'Estat espanyol pictoralista amb més obres acceptades a salons de fotografia. Segons l'anuari de 1939 de The American Annual of Photography, Campañà apareix com a participant a 104 salons amb un total de 281 fotografies i una gran quantitat de premis i reconeixements internacionals.
Durant la guerra civil va ser xofer d'un comandament de l'aviació republicana i tal com es va demostrar 70 anys després, va fotografiar el conflicte lluny dels mitjans de comunicació, sense autocensurar-se en cap moment i sense donar concessions a cap causa determinada.
La crema d'esglésies, els refugiats, els milicians... Tot el conjunt fotogràfic del període de Guerra Civil, de gran qualitat artística i rellevància històrica, va ser amagat pel propi autor. L'any 2018, gairebé 30 anys després de la seva mort, la família Campañà Capella va localitzar dues caixes vermelles plenes d'imatges, justament quan s'anava a enderrocar la casa familiar a Sant Cugat del Vallès.
Després de la Guerra Civil va ser un destacat fotoperiodista. Va treballar per El DíaGràfico, Vida Deportiva, Dicen, del que va ser cofundador l'any 1950, i La Vanguardia, on va col·laborar com a fotògraf durant més de 40 anys, sent seva la primera fotografia que va aparèixer en color a la portada d'aquest diari. També és responsable de nombrosos reportatges, a més de ser el fotògraf oficial de la SEAT des de l'any 1950 i en conseqüència creador d'algunes de les primeres campanyes publicitàries d'aquesta empresa.
També va destacar per ser un pioner de la postal turística. Des del 1952 va realitzar milers de fotografies per tot l'Estat espanyol comercialitzades com a postals mitjançant l'empresa Postales Color CYP. Cambrils i per extensió la Costa Daurada no va restar al marge del seu àmbit de treball.
Moltes de les postals existents a la venda partir de la dècada dels seixanta a Cambrils són obra d'Antoni Campañà i la seva empresa: la platja, el port, les barques, les tradicions, els càmpings, els turistes... Tot plegat un regal pel turista i amb perspectiva històrica, documents que ofereixen un testimoni únic del Cambrils del darrer quart del segle XX.
Un Cambrils en transformació, perquè podem observar les platges sense les actuals defenses, càmpings que encara avui dia continuen operant i reminiscències de la Guerra Civil com alguns búnquers situats en primera línia de costa, avui dia desapareguts.