Camp

Energia

Estratègia conjunta de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre afectades per la nova línia de molt alta tensió

Les CUP del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre rebutgen la línia de molt alta tensió

Per Redacció

Imatge d'arxiu d'una torre d'una línia de molt alta tensió, a Catalunya
Imatge d'arxiu d'una torre d'una línia de molt alta tensió, a Catalunya | ACN

Diferents representants institucionals de les comarques del Baix Camp, l'Alt Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat van acordar aquest passat dijous al vespre coordinar la seva estratègia davant de la nova línia de molt alta tensió (MAT) que travessarà de ple les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Es tracta d'un avantprojecte d'un conjunt de parcs eòlics situats a Aragó, impulsant un clúster energètic aragonès, que inclou aquesta nova MAT i que es va publicar el passat 28 de juliol al BOE.

En la reunió, celebrada a Tarragona, hi van participar els presidents i presidentes dels Consells Comarcals del Baix Camp (Rosa Abelló), Alt Camp (Miquel Mateu), la Terra Alta (Neus Sanromà) i la Ribera d’Ebre (Gemma Carim), mentre que l’alcalde de Falset, Carlos Brull, hi va assistir en representació del Consell Comarcal del Priorat. Els representants d’altres comarques afectades, com el Baix i l’Alt Penedès, van excusar la seva assistència a la reunió, però han mostrat la seva voluntat de participar en aquesta estratègia conjunta, que s’ha d’anar fixant en properes trobades.

L’acord assolit aquest dijous posa sobre la taula la necessitat de fixar urgentment una estratègia conjunta de les comarques i els municipis afectats que, d’una banda, permeti estudiar la viabilitat del projecte i el seu impacte sobre el territori i, d’una altra, proposi solucions i alternatives tècniques, ambientals i polítiques a una MAT que tindrà 180 quilòmetres tan sols a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, tot travessant el terme d’una trentena de municipis.

Les CUP del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre rebutgen la línia de molt alta tensió

La CUP ha emès un comunicat denunciant que els més de 180 km de MAT responen al que aquest partit polític, així com entitats ecologistes i del territori fa temps que exposen. Segons consideren, en nom de la urgent transició energètica, "s'està aplanant el camí perquè la generació d'energies segueixi en les mans dels de sempre a costa del territori i les que hi vivim". 

La formació apunta que el projecte necessita grans infraestructures per a transportar l'energia generada als parcs i això "és una font més d'ingressos per les grans empreses, un alt risc pel territori i una amenaça greu a la biodiversitat del nostre país". "Tot plegat l'antítesi dels criteris de sostenibilitat que tant es pregona des del govern de l'Estat Espanyol com des del de la Generalitat, mentre aproven projectes que perpetuen el model de creixement actual com l'ampliació de l'aeroport del Prat", afegeixen.

En la mateixa línia, la CUP denuncia que el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre són unes zones "sobreexplotades en infraestructures gegantines que no repercuteixen en el territori". També asseguren que el mateix territori "és degradat" per aquestes infraestructures i reclamen polítiques "valentes" d'equilibri territorial.

Així doncs, des de les Candidatures d'Unitat Popular s'oposen a aquest "despropòsit" i així ho traslladaran a totes les institucions on hi tenen representació, presentant mocions als ajuntaments i una proposta de resolució al Parlament de Catalunya. Des del partit també insten a tots els ajuntaments i consells comarcals dels territoris afectats, així com a la Generalitat, a posicionar-s'hi en contra.

Comenta aquest article