Cultura

Festival Pròleg

El Festival Pròleg celebra la seva segona edició oferint una alternativa cultural en pandèmia

El parc del Pinaret va acollir ahir un espai de venta i exposició d'art, diferents tallers i actuacions musicals per a tots els públics

Per Maria Vidal

Taller de "Masculinitats i Feminitats" en primer terme i al darrera, sessió de ioga, ahir, al Festival Pròleg
Taller de "Masculinitats i Feminitats" en primer terme i al darrera, sessió de ioga, ahir, al Festival Pròleg | Lluís Rovira i Barenys

El Festival Pròleg va tornar per la porta gran. Després d'un any sense la jornada cultural però amb els "vespres del Pròleg", el recinte del parc del Pinaret es va convertir ahir en un espai idoni perquè retornessin els tallers, la mostra d'art i, finalment, també els concerts. I perquè el públic conegués de primera mà els artistes que té a la vora, en un temps on falten ocasions per fer-ho. I tot, amb mascaretes, distàncies, l'aforament controlat i la certesa que, apostar per la cultura en el context pandèmic no és només una bona opció, sinó que és essencial. 

El festival va iniciar-se a les 11.30 h, amb el darrer dissabte d'agost per endavant i 13 artistes i emprenedors amb els seus productes preparats per exposar-los i visibilitzar la seva feina. Les propostes dels creadors eren tan variades que anaven des de la il·lustració, la fotografia i els collages fins a la costura, la ceràmica i les plantes aromàtiques.

Una mica més tard, a les 12.15 h, els assistents van fer el vermut acompanyats de la música de Caramelo a Kilo, un grup femení de quatre membres que va oferir un concert amb tocs de salsa, txa-txa-txa, rumba i bolero. La banda, formada a Barcelona el 2019 i combinant la cultura veneçolana, colombina, argentina, cubana i catalana, va fer moure el públic del Festival Pròleg des de les cadires amb els seus ritmes llatins. Després de l'actuació, el festival va tancar portes fins a la tarda. 

Tallers sota els arbres del Pinaret

La jornada va seguir a les 17 h, amb l'espai de mercat d'art reobert perquè artistes i emprenedors seguissin venent els seus productes fins al vespre i es poguessin acostar i donar a conèixer entre el públic que al llarg de la tarda va passejar pel recinte.

Seguidament es va donar el tret de sortida als tallers, repartits en diferents espais del mateix parc del Pinaret, i va ser el moment on el festival va acollir un públic familiar. A partir de les 17.30 h, van tenir lloc quatre tallers de manera simultània. Els nens van "plantar petons" en les dues activitats de contes interactius i grans i petits van apropar-se a la realitat dels infants soldat de Sudan del Sud amb l'espectacle Nuba, a càrrec de Tanit Mora, sobre conflictes bèl·lics, vincles familiars i retrobaments a través de les paraules i el moviment. Les famílies també van poder 'cuinar' pasta de dents amb ingredients naturals.

En el segon torn dels tallers, el públic més adult va assistir a "Masculinitats i feminitats", per repensar els rols de gènere i parlar sobre les energies en un espai de debat i confiança. A la vegada, es va dur a terme una classe de ioga i una de "pocions d'estiu", en el qual els assistents van fabricar un repel·lent de mosquits natural mentre coneixien les propietats de les plantes medicinals i aromàtiques. La sessió que va tancar aquest espai de la tarda va ser "moviment autèntic".

Amb la fi dels tallers, es va donar pas als concerts, mentre molts dels assistents van aprofitar per sopar a la zona de restauració. Amb tot, el Festival Pròleg va tornar a demostrar que és possible crear espais alternatius de cultura a Cambrils. Amb noves maneres de comprendre la relació entre públic i creadors. I de superar les dificultats imposades per la pandèmia, qui ha castigat encara més aquest sector.

Parades dels artistes i emprenedors dins el Pròleg, ahir a la tarda / Foto: Lluís Rovira i Barenys
Taller de pocions d'estiu, dins el Festival Pròleg / Foto: Lluís Rovira i Barenys
El Festival Pròleg es va portar a terme a la part nord del parc del Pinaret / Foto: Maria Vidal

 

Comenta aquest article