Informació general

Turisme

El sector turístic de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre dona per bo tancar l'estiu amb una ocupació mitjana del 65%

Les zones d'interior, apartaments, càmpings i turisme rural són els que millor resisteixen la pandèmia

Per ACN

Gent passejant per la façana del port, aquest mes d'agost
Gent passejant per la façana del port, aquest mes d'agost | Lluís Rovira i Barenys

El sector turístic de la Costa Daurada i Terres de l'Ebre preveu tancar l'estiu amb una ocupació mitjana d'un 65%, una xifra que donen per bona tenint en compte els efectes de la covid-19. Segons la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT), càmpings, apartaments turístics i el turisme rural són els allotjaments que han tingut millors xifres, especialment a les zones d'interior i a les Terres de l'Ebre. Els hotels de les grans localitats costaneres com Salou són l'altra cara de la moneda i han acusat la falta de turistes britànics i russos. Globalment, un 25% de l'oferta hotelera de la demarcació no ha obert i els que ho han fet han pogut omplir un 60% de les places.
El portaveu de la FEHT, Xavier Guardià, apunta que les previsions "s'han anat complint" i el comportament ha estat similar tant a la Costa Daurada com a les Terres de l'Ebre, si bé a l'entorn del Delta i a les comarques d'interior hi ha hagut més ocupació. Guardià ho explica perquè són zones on no depenen tant del turisme rus i britànic, que aquest any pràcticament no ha arribat a la demarcació, i perquè són espais més naturals que durant la pandèmia els visitants han posat en valor. Els càmpings i apartaments turístics han presentat globalment xifres d'ocupació del 75% a l'agost. Uns resultats "bons", per la FEHT.

La procedència dels turistes també ha variat respecte el que és habitual. Més enllà de la davallada de britànics i russos, el mercat estatal "s'ha fet fort". "Fins ara era un 50% i enguany ha arribat al 70%", detalla Guardià. "El francès ha funcionat molt bé, i l'alemany i l'holandès ha aguantat, sobretot a càmpings i apartaments turístics", concreta. Pel que fa al tipus de públic, Guardià posa en valor que "cada vegada la força del turisme familiar és més important" i que, en termes globals, "el turisme segueix tenint vida". "Quan el sector pot operar i hi ha una mobilitat normal, funciona", afirma.

Alta ocupació a les cases rurals

Balanç globalment positiu de l'ocupació turística registrada aquest estiu al sector del turisme rural les Terres de l'Ebre. Els indicadors d'ocupació s'han aproximat als nivells anteriors a la pandèmia, fa dos anys. Això sí, amb matisos importants segons els mesos. Mentre el juliol ha mantingut la irregularitat d'anys anteriors a la pandèmia, amb ocupacions al voltant del 50%, l'agost s'ha disparat fins al 90%, sobretot als allotjaments situats en ple delta de l'Ebre –els de les zones interiors i de la plana s'han situat en percentatges inferiors-.

"Ara bé, hauria pogut ser excepcional però hem tingut anul·lacions per covid-19. Això ens ha impedit arribar a una ocupació màxima, no del 100%, però sí del 98 o 99%", ha apuntat el portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre, Juanjo Bel. Reconeix que, en alguns moments, han hagut de dir no a alguns clients davant l'allau de demanda. Al mateix temps, també s'han trobat amb cancel·lacions –d'última hora o amb dies d'antelació-, un fenomen poc habitual fins l'arribada de la pandèmia.

De moment, de cara els caps de setmana i ponts festius de la pròxima tardor, les expectatives són més aviat baixes. En bona mesura, reflexiona Bel, perquè el nou context de la covid-19 ha afavorit decisivament la tendència a reservar a l'últim moment. "S'ha instaurat ja l'última hora. El client mira la situació, valora i espera a última hora que tot sigui correcte per reserva. Crec que això marcarà la tendència", tanca.

Esperançats amb el final de temporada

Pel que fa als mesos de setembre i octubre, la previsió que fan des de la FEHT és prou optimista i es pot acostar als anys de prepandèmia. "Esperem que els càmpings i els apartaments puguin aguantar amb el mercat espanyol i francès de caps de setmana, almenys fins que comenci l'escola a mitjans de setembre", confia Guardià. Els càmpings també tenen esperances en aquesta època per l'arribada del turisme sènior de Bèlgica, Alemanya i Països Baixos. Es tracta d'un públic que ja ha estat a la destinació i que "si té la seguretat que aquí hi ha molta gent vacunada, que va al càmping de cada any i que coneix l'entorn, li és molt còmode venir".

Tot i això, reconeix que és difícil fer pronòstics en un entorn tan canviant on, a més, la tendència dels clients és la de reservar cada cop més a última hora. "Abans tot anava a través d'agències de viatge i touroperadors, i ara amb Booking tothom espera a última hora, perquè també saben que hi pot haver ofertes", raona.

Comenta aquest article