Sensacions contraposades en una «No Nit del Foc» marcada per les restriccions pandèmiques
La plaça del Setge va acollir, ahir, aquest invent pandèmic d’enguany batejat com la “No Nit del Foc” que va deixar sensacions agredolces entre els habituals seguidors cambrilencs del correfoc(CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)
La plaça del Setge va acollir, ahir, aquest invent pandèmic d’enguany batejat com la “No Nit del Foc” que va deixar sensacions agredolces entre els habituals seguidors cambrilencs del correfoc de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. La Nit del Foc es ve celebrant a Cambrils des de l’any 1992 en motiu de la celebració de la Trobada de Gegants multitudinària que aquell any va celebrar la colla gegantera Tota l’Endenga. Aquell any, la Nit del Foc suposava el fi de festa de la trobada de gegants. Amb els anys, la Nit del Foc va anar agafant entitat pròpia arribant a ser un esdeveniment multitudinari que d’any en any aplega milers de persones al voltant dels carrers del Barri Antic i que, des del primer any, es rematava amb el concert que inicialment es feia a la plaça de la Vila i pocs anys després ja al parc del Pinaret.
Després d’un any, el 2020, sense activitat de foc per culpa de la pandèmia, enguany, la No Nit del Foc ha suposat una certa recuperació amb el protagonisme exclusiu de les dues colles locals de foc, Tota l’Endenga i el ball de diables els Cagarrieres, i sense cap colla convidada. L'esdeveniment d'enguany ha estat organitzat per la colla gegantera Tota l'Endenga i el departament de Festes de l'ajuntament.
Estrictes mesures de control d’accés al voltant de la plaça del Setge
La No Nit del Foc es va fer sota estrictes mesures de control. D’entrada, es va acordonar tot el recinte de la plaça del Setge i es va restringir l’accés a l’avinguda del Mil·lenari i part dels carrers adjacents a la plaça. Els espectadors havien d’accedir-hi amb entrada gratuïta prèvia. Força gent, que no disposava d’entrada, es va quedar pels voltants del recinte intentant veure alguna cosa i al tram superior del carrer de les Creus que limita amb la plaça del Setge, la gent va arribar a arromangar la lona de les tanques que els impedia veure l’interior i es van produir certs incidents i discussions amb els serveis de seguretat. Hi va haver gent que va mostrar la seva indignació pel fet de no poder veure res del que passava dins la plaça i un cop més es donava la paradoxa que mentre el públic de l’interior estava assegut mantenint les distàncies de seguretat, els que no havien pogut entrar s’apinyaven a les tanques per poder veure alguna cosa.
Foc i percussió durant un parell d’hores
Poc després de les 19 h va començar l’espectacle de les dues colles participants a la No Nit del Foc. Primer van ser els Nyanyos, la colla de timbalers infantils de Tota l’Endenga que van sortir a la plaça i van interpretar unes peces de percussió i van donar a pas a la Farnaqueta, que va encetar la primera mostra de foc de la tarda. A continuació va ser la colla infantil dels Cagarrieres qui van fer la seva entrada a plaça per fer una demostració de foc. La Farnaqueta i els diables infantils dels Cagarrieres van fer una segona ronda i, després, van fer una tirada conjunta. Després d’això, es va fer un parèntesi amb l’entrada a plaça dels dos gegantons de Tota l’Endenga, el Marquès de los Vélez i el Cabo Quiñones, precedits dels portadors de les torxes i acompanyats per la percussió dels timbalers de la Farnaca. Això va donar pas a la demostració de foc dels més grans de les dues colles. El primer a actuar en aquesta segona tongada de foc va ser el Lluert, la bèstia de foc de Tota l’Endenga que només actua per la Nit del Foc. El Lluert va estar acompanyat pels tiradors de la Farnaca. A continuació va ser el torn de la Galera de Foc, dels Cagarrieres, va continuar la Farnaca i, finalment, els diables Cagarrieres. Es va fer una segona ronda de foc amb els mateixos protagonistes per acabar amb una tirada conjunta quan ja s’havia fet fosc. El punt i final el va posar un castell de focs. La No Nit del Foc es va cloure amb l’esperança que l’any vinent es pugui recuperar el format habitual