Festa Major
Festa Major, sense diada castellera però amb els instruments tradicionals catalans com a alternativa
El pati de l'Ermita va acollir, ahir a la tarda, un concert protagonitzat per Traüt i Canya d'or i amb els Xiquets de Cambrils i l'activitat castellera com a fils conductors de l'acte
Els instruments tradicionals catalans van ser els protagonistes, ahir a la tarda, del concert que es va fer al pati de l'Ermita i que formava part de la programació de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Ahir, primer diumenge dins els actes de la Festa Major, era el dia que tocava fer la diada castellera a la plaça de la Vila. L'activitat castellera continua aturada per les restriccions de la pandèmia i degut a això i per tal de mantenir la presència dels Xiquets de Cambrils dins els actes de la Festa Major, es va programar aquest concert en el que la presència de la colla castellera hi va ser present en tot moment amb les seves pancartes distribuïdes al voltant del recinte. A més, el president dels Xiquets de Cambrils, Marc Luque, va agrair públicament el suport de l'Ajuntament per la realització d'aquest concert i expressava la voluntat de retornar a l'activitat castellera el més aviat possible. D'altra banda, en l'interval del concert, entre un grup i l'altre, uns quants membres de la colla van fer una entrada a plaça acompanyats pels grallers i duent tres enxanetes enfilats a les espatlles.
Traüt i Canya d'or, els instruments tradicionals catalans protagonistes del concert
El concert el va iniciar la companyia cambrilenca Traüt amb el espectacle didàctic sobre els instruments tradicionals catalans i la recerca de les antigues cançons dels territoris propers. Els tres músics de la companyia Traüt, Xavi Bordera, Jordi Martí i Jordi Carré, van mostrar la diversitat d'instruments que duien, entre ells la gralla, la tarota, el flabiol, el sac de gemecs, la viola de roda, l'acordió diatònic el guitarró i el timbal i van interpretar un seguit de peces precedides per les explicacions que feia, de manera precisa i puntual, Jordi Martí. Aquest concert-mostra d'instruments és una de les activitats més antigues que realitza la companyia Traüt ja que la ve fent des de fa uns 25 anys per diferents centres escolars del territori, tant a alumnes dels cursos de primària com els d'ESO i Batxillerat. D'altra banda, Jordi Martí va aprofitar l'ocasió per recordar que avui s'inicien les inscripcions a l'aula de sons que des d'aquest curs impartirà classes dels diferents instruments tradicionals, de manera individual, als bucs d'assaig de l'Ateneu Juvenil.
La segona part del concert va tenir com a protagonistes el grup reusenc Canya d'or, una formació musical amb set músics, tres dels quals són grallers, dos toquen instruments de metall (trombó i tuba) i dos més les percussions. Canya d'or va oferir un repertori força variat amb adaptacions de músiques populars actuals, rumba, ritmes balcànics, cúmbia, boleros i amb alguna pinzellada de jazz. El concert el van cloure amb el pasdoble El Patumaire i amb aquests aires festius recordant la Patum, es va posar el punt i final.