Societat

Solidaritat

«Breathe Again», la cançó de l'ONG El Camí de la Solidaritat, creada per salvar vides a una àrea rural del Nepal

L'objectiu d'aquesta cançó solidària és recaptar 8.000 euros dels 50.000 que es necessiten per instal·lar cuines sense fum a les llars de l'àrea rural nepalesa de Bhimphedi

Per Berta Ruiz

Presentació de la iniciativa, ahir al matí, a l'Ateneu Juvenil. D'esquerra a dreta: Natàlia Pleguezuelos, Ivan Gould, Camí Mendoza, Mònica Sans, Ferran Capella i Carles Rovira
Presentació de la iniciativa, ahir al matí, a l'Ateneu Juvenil. D'esquerra a dreta: Natàlia Pleguezuelos, Ivan Gould, Camí Mendoza, Mònica Sans, Ferran Capella i Carles Rovira | Berta Ruiz

L'ONG cambrilenca El Camí de la Solidaritat va presentar, ahir al matí a l'Ateneu Juvenil, el nou single "Breathe Again" per impulsar una campanya de crowdfunding i aconseguir recaptar 8.000 dels 50.000 euros que es necessiten per instal·lar cuines sense fum a les llars de l’àrea rural nepalesa de Bhimphedi. El single, que es llançarà el proper 7 d’octubre, compta amb el suport del Rotary Club Cambrils, l’Ajuntament de Cambrils i altres entitats. La finalitat de la cançó és completament solidària. Es tracta d’empoderar dones i infants en risc d’exclusió a Bhimphedi (Nepal) a través del Programa Awasuka, impulsat per diverses organitzacions: Base-A, Petit Món i Rotary Club Kantipur de Kathmandu, a Nepal. La Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i l’Acadèmia Catalana de la Música també han fet possible el proper llançament i la difusió de "Breathe Again".

Joves cambrilencs que volen canviar el món

L'acte de presentació va comptar amb la participació de l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; la regidora de Joventut, Natàlia Pleguezuelos; el portaveu de la ONG, Ferran Capella, el productor Ivan Gould; la directora del programa Awasuka, Mònica Sans, i el president de Rotary Cambrils, Carles Rovira. En la seva intervenció, tant l'alcaldessa –Camí Mendoza– com la regidora de Joventut –Natàlia Pleguezuelos– van lloar la iniciativa i van aplaudir que joves cambrilencs tinguin l'ímpetu, la força i les ganes de tirar endavant amb projectes solidaris per intentar canviar el món i millorar la vida de moltes persones que viuen en situacions molt complicades com és el cas d'aquestes comunitats de Nepal.

Objectiu: la instal·lació de 500 cuines sense fum a zones rurals de Nepal

Tal com va explicar el portaveu de l'ONG cambrilenca –Ferran Capella–, enguany, El Camí de la Solidaritat, juntament amb totes les organitzacions que formen el Programa Awasuka, pretén finançar la instal·lació de 500 cuines sense fum a Bhimphedi i altres zones rurals de Nepal. En aquestes àrees, és habitual cuinar fent servir llenya com a combustible i sense cap tipus de ventilació, de manera que les famílies ingereixen els gasos i substàncies tòxiques que emanen de la combustió. L’OMS xifra que 226.000 persones de tot el país pateixen malalties respiratòries i càncer; a més, inhalar aquests fums tòxics provoca la mort prematura d’unes 24.000 persones.

Tal com va indicar Ferran Capella, a dia d’avui, la xifra recaptada gràcies a les donacions d’empreses i particulars –com ara, les fetes en el marc de la campanya de crowdfunding engegada el mes de maig de l’any passat, entre d’altres–, ascendeix als 38.000 euros.

Llars plenes de fum on no s'hi pot respirar ni gairebé obrir els ulls

Per la seva part, la directora del programa Awasuka –Mònica Sans– va explicar que l’emergència socio-sanitària provocada pel coronavirus dota aquest projecte d’encara més urgència, donat que els habitants de les zones rurals del Nepal no disposen d’una casa saludable on confinar-se: les seves llars estan plenes de fum i no s’hi pot respirar ni, gairebé, obrir els ulls. Sans va explicar que des de l'any 2011 porta impulsant projectes de cooperació a Nepal. Des d'aleshores ha conviscut –durant llargues temporades– amb les comunitats de la zona i ha pogut copsar de primera mà les seves necessitats bàsiques com són tenir un espai lliure de fum on poder respirar amb normalitat. L'any 2015, després del gran terratrèmol a la zona –que va causar la mort de 10.000 persones– es van començar a impulsar una sèrie de projectes en pro de la millora dels hàbitats d'aquestes persones: construcció de cases més preparades per als terratrèmols, projectes de subministrament d'aigua o higiene. Coneixent de primera mà les condicions de les cuines d'aquestes cases –completament negres i amb fum tòxic– es va impulsar el projecte per transformar aquests espais en llocs saludables.

Ple suport de Rotary Cambrils

El president de Rotary Cambrils –Carles Rovira– també va lloar la iniciativa i va remarcar que, "aquesta és una cançó que pot canviar vides i que aquestes persones tornin a respirar". Va mostrar el ple suport de Rotary Cambrils en aquest projecte perquè engloba molts dels objectius de l'entitat com són la sanitat, la protecció de la dona, la protecció del medi ambient o el desenvolupament de l'economia global, així com la millora de l'educació de les nenes del Nepal.

Implicació de nombrosos professionals musicals

Per altra banda, el productor musical –Ivan Gould– va destacar la gran energia, positivitat i ganes de fer coses que té el grup de joves que formen part del Camí de la Solidaritat. Va afirmar que la música i la cultura són eines molt poderoses que serveixen per reflectir aquests valors i fer arribar un missatge a moltes persones. Sobre la lletra de la cançó, Gould va comentar que parla de tres coses: del problema que existeix al Nepal, de la unió de forces i de la solució. "Respirar amb seguretat allí és un privilegi i això no pot ser" va afirmar. Gould va mencionar tota la gent que s'ha implicat en el projecte com l'exproductor musical de Warner Music, Dan Hammond o Fran Gutiérrez, que ha assessorat en l'estratègia de llançament en mitjans i plataformes d'streaming. També hi ha participat la plataforma Acqustic i, en la part més tècnica de la cançó s'ha comptat amb el productor Pablo Oliver Tarré. Jan Español, guionista, ha escrit la lletra i s’ha encarregat dels arranjaments de la cançó i del disseny artístic del videoclip. Les cantants del single són Andreu Turienzo i Blanca Silva Santaularia.

Comenta aquest article