Exposició
S'inaugura la macroexposició fotogràfica d'Antoni Campañà amb un recull d'imatges inèdites del Cambrils del primer tombant del segle XX
Aquesta exposició, inaugurada ahir a la tarda, s’estructura en tres espais: la sala Àgora, la sala Àmbits i la Torre del Port, cadascuna amb un àmbit temàtic diferenciat i que agrupen un centenar de fotografies en total
Ahir a la tarda es va donar per inaugurada la "macroexposició" dedicada a la selecció de les fotografies d'Antoni Campañà en l'acte que es va celebrar a la sala Àmbits de l'Ajuntament. Aquesta exposició s’estructura en tres espais: la sala Àgora, la sala Àmbits i la Torre del Port, cadascuna amb un àmbit temàtic diferenciat i que agrupen un centenar de fotografies en total. La sala Àgora mostra fotografies posteriors a l'any 1935 en les que es veuen un ventall de temàtiques diferents. Hi ha fotografies de l'Ermita, del port i de pescadors, de cal Gatell als anys 40 amb la zona de ball sota la lona i fins i tot la cuina, un campionat d'esquí nàutic al port de l'any 1962 i fins i tot el pas d'un tren de vapor per damunt del pont de la riera d'Alforja, a principis dels anys 30.
A la sala Àmbits la selecció fotogràfica se centra entre els anys 1939 i 1945 i es veuen fotos dels gegants del carrer Major i de nanos amb l'acompanyament de grallers, processons de Corpus i una celebració religiosa amb l'altar a la plaça de la Vila, una desfilada amb simbologia falangista i fins i tot una foto amb l'esclat d'una traca penjant a la plaça de la Vila amb clara similitud a les traques que enceten la Nit del Foc de les dels darrers anys. La Torre del Port mostra tot un seguit d’imatges de la vida al barri del port a la dècada dels anys vint del segle passat. L’arribada o sortida de les barques de pesca, la vida diària dels habitants del barri, els vells i no tan vells pescadors o la vestimenta en un seguit d'imatges inèdites d'un port d'abans de la seva transformació.
"L'estiu Campañà"
L'arxiver municipal, Pedro Otiña, va explicar que aquest havia estat l'estiu Campañà ja que des de l'Arxiu havien dedicat els dos darrers mesos a la tasca d'escanejar els negatius, fer identificacions i fer les còpies corresponents. Otiña va destacar el volum de fotografies d'Antoni Campañà a Cambrils i el va dividir en dos apartats, les d'àmbit particular, amb fotografies familiars i més personals, i les d'àmbit patrimonial, que han permès visualitzar aspectes d'un Cambrils fins ara inèdit. A la inauguració d'ahir també hi van ser un grup de familiars d'Antoni Campañà. El seu nét, Toni Monné, va fer una explicació del lligam de la seva família amb Cambrils, des del seu besavi, i també va explicar la bona rebuda que havia rebut per part de l'Ajuntament de Cambrils quan es va posar en contacte per demanar suport al reportatge de La capsa vermella, que fa uns mesos es va emetre per TV3 i que aquest proper dimecres 15 de setembre s'emetrà al cinema Rambla de l'Art, a les 20, 15 h. Toni Monné, que va explicar que acabava de signar l'acord amb l'Ajuntament, va agrair de nou la bona entesa amb el consistori cambrilenc i la predisposició a tirar endavant aquest projecte de col·laboració conjunta. Monné també va dir que creu que al seu avi no li hauria fet massa gràcia veure publicades les fotografies que ell mateix va amagar en la famosa capsa vermella amb imatges del temps de la guerra civil, però sí que estava convençut que, per contra, estaria molt content de veure aquest reconeixement de Cambrils cap a la seva obra.
La regidora de Cultura, Cinta Ballesté, va voler destacar aquest important fons fotogràfic que ve a completar una època poc documentada gràficament i va animar tothom a gaudir d'aquesta macroexposició. L'alcaldessa, Camí Mendoza, també va mostrar el seu desig que la gent pugui gaudir d'aquestes fotografies i va animar a qui disposi d'arxius fotogràfics en pugui fer una cessió a l'Arxiu Municipal per seguir completant la memòria gràfica de la població.