Informació general

Platges

16 municipis de costa signen un manifest «per un litoral sostenible»

Cambrils és un dels municipis que forma part de la Taula de Municipis Litorals en la què manifesten la necessitat de gestionar el litoral de forma conjunta tenint en compte la seva sostenibilitat ambiental

Per Redacció

Aspecte de la platja del Regueral plena de banyistes, a meitats d'aquest passat mes d'agost
Aspecte de la platja del Regueral plena de banyistes, a meitats d'aquest passat mes d'agost | Lluís Rovira i Barenys

Els regidors i regidores de Platges de la Taula de Municipis Litorals –Cambrils, Vila-seca, Salou, Mont-roig del Camp, Vandellòs i l'Hospitalet de l’Infant, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla i Tarragona– han signat una declaració d'intencions en la què manifesten la necessitat de gestionar el litoral de forma conjunta tenint en compte la seva sostenibilitat ambiental i de salut, sense oblidar que el litoral també és el principal atractiu de la majoria d'aquests municipis i, per tant, la seva base principal de l'economia i la base de la indústria de l'allotjament, així com d'altres molts sectors econòmics.

L'objectiu principal del manifest d'aquesta Taula –sortida del Pacte de Coma-ruga–, és garantir les platges com a espais de salut i activitats econòmiques mantenint l'equilibri d'acord amb la viabilitat econòmica, l'equitat social i la sostenibilitat ambiental. La Taula de Municipis per un Litoral Sostenible s'entén com un punt de trobada entre municipis pel diàleg, la col·laboració i la cooperació de les administracions, per aconseguir objectius conjunts amb 3 eixos principals de treball:

1. La necessitat de la recuperació ambiental del litoral i la seva renaturalització.

2. La creació d'una unitat de gestió.

3. La Participació i conscienciació dels sectors econòmics i la ciutadana.

A partir d'aquests tres pilars, el manifest compta amb 8 punts en els quals es fa referència a qüestions com: els sistemes de manteniment i neteja de les platges, la conservació i recuperació del litoral, l'adaptació dels municipis i les costes al canvi climàtic i al repte imminent de l'eventual pujada del nivell del mar, l'erosió del litoral, les accions de renaturalització, etc.

L’Apunt

Manifest (íntegre) dels Regidors i Regidores de Platges de la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible
El 2020 vam passar en pocs mesos per dues crisis: una primera litoral amb motiu dels forts temporals que cada vegada arrasen més sovint les nostres platges; i una segona sanitària per la pandèmia mundial de la COVID19. Aquestes dues crisis ens demostren que sense sostenibilitat no tenim natura i sense natura no hi ha salut. Per tant, hem de gestionar de forma conjunta sostenibilitat i salut: les platges poden ser un gran espai social i de salut clau amb la resta d’espais naturals per superar la pandèmia als municipis litorals.

No obstant això, també hem de vetllar per l’economia de les activitats desenvolupades al litoral, matèria primera d’atractiu turístic, que són la base principal de l’economia de la majoria dels municipis litoral, base de la indústria de l’allotjament i potenciadores de molts sectors econòmics municipals. Així doncs, garantint les platges com a espais de salut i activitats econòmiques,mantenim l’equilibri d’usos humans i ecosistèmics gestionant, el nostre litoral d’acord amb els tres pilars del desenvolupament sostenible: la viabilitat econòmica, l’equitat social i la sostenibilitat ambiental.

Per als municipis costaners, les platges i el litoral són l’espai natural conjunt que ens uneix, més enllà de barreres geogràfiques.
Per això, a causa de les afectacions patides pel nostre litoral pels temporals, en especial del Glòria de 2020, els regidors i les regidores de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla i Tarragona ens vam reunir per primera vegada el 19 de febrer de 2020 al Pacte de Coma-ruga per la Gestió Sostenible del Litoral i vam acordar treballar conjuntament per la millora del nostre ecosistema litoral i, amb això, la salut dels nostres vilatans.

Posteriorment, es van ampliar aquestes reunions amb Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i Hospitalet de l’Infant en un projecte de Gestió Litoral Conjunta que compren 110 km de Mediterrani, i per acord de 16 municipis vam anomenar aquesta unitat geogràfica de gestió litoral la TAULA DE MUNICIPIS PER UN LITORAL SOSTENIBLE.

Aquesta taula s’entén com un punt de trobada entre municipis pel diàleg, la col·laboració i la cooperació de les administracions, per aconseguir objectius conjunts amb 3 eixos principals de treball:

1. La necessitat de la recuperació ambiental del litoral i la seva renaturalització, així com la regeneració i protecció del fons marí.

2. La creació d’una unitat de gestió que englobi els municipis signants, i aquells que es vulguin afegir al projecte, per establir sistemes de col·laboració compartida amb intercanvi de coneixement i d’experiències en l’àmbit de la gestió sostenible dels seus respectius espais litorals.

3. La Participació i conscienciació dels sectors econòmics i la ciutadana: incidint amb la conscienciació davant dels futurs canvis a realitzar a causa de les noves necessitats mediambientals.
No obstant compartim un litoral continu, estem articulats per diferents administracions: diputació de Barcelona i de Tarragona, Consells Comarcals del Baix Penedès, Tarragonès i Garraf, i Vegueria Penedès i del Camp de Tarragona, fet que dificulta la gestió pels diferents objectius de cadascuna.

Per aquestes i altres raons els municipis de la TAULA DE MUNICIPIS PER UN LITORAL SOSTENIBLE manifestem la nostra voluntat de:

1. Treballar com una unitat territorial per preservar el litoral, respectant les característiques pròpies de cada municipi.

2. Adaptar els sistemes de manteniment i neteja de les platges per comptabilitzar els usos antròpics i els processos ecològics, la convivència entre flora, fauna i usuaris de les platges.

 
3. Treballar per la conservació i recuperació del nostre litoral amb gestions sostenibles per mantenir-lo com un espai de salut i saludable pels éssers humans i l’ecosistema.

4. Reduir pressió sobre les platges per afavorit la recuperació natural i pal·liar els impactes negatius sobre el litoral

5. Treballar amb l’objectiu d’adaptar els municipis i les costes al canvi climàtic i al repte imminent de l'eventual pujada del nivell del mar, nova realitat demostrada pels últims temporals i que comportarà futurs canvis de paradigma, als quals haurem de fer front conjuntament els municipis litorals, horitzó 30/50.

6. Pal·liar la problemàtica de l’erosió del litoral, agreujada per minsa aportació de sediments al mar a causa dels embassaments que obstaculitzen el seu pas, tot regenerant i protegint també l’ecosistema del fons marí treballant per:

              a. Trobar eines per afavorir la regeneració natural de la sorra i la biodiversitat, compatibilitzant els valors ambientals amb la resta d’usos humans.

              b. Desenvolupar accions de renaturalització concretes en cada municipi en funció de les seves característiques, com la recuperació dunar i de la vegetació marina, idea present en tots els municipis.

             c. Aplicar en tot el possible mesures toves per aconseguir aquesta combinació d'una barrera de defensa natural i alhora espai de convivència òptima d'usos humans amb la conservació i recuperació dels hàbitats naturals.

7. Proposar actuacions a escala supramunicipal per a elaborar propostes i estudis tècnics conjuntament, valorar la unificació de criteris d’ordenances per evitar discrepàncies entre usuaris de diferents municipis com: zones lliures de fum, l'accés dels gossos a la platja, o d’altres.

8. Reflexionar sobre l'accessibilitat sostenible a les platges: carrils bici i transport públic, entenent que les ciutats no sostenibles no tenen futur.

Comenta aquest article