Societat

Castells

Els Xiquets de Cambrils tornen als assajos, demà, després de més d'un any i mig d'aturada

El Procicat ha establert un pla sectorial del sector de la cultura popular i l'associonisme cultural que permet dur a terme castells de fins a 160 persones

Per Berta Ruiz

Castell dels Xiquets de Cambrils al parc del Pinaret, aquest passat 8 de setembre, en la celebració del seguici festiu estàtic
Castell dels Xiquets de Cambrils al parc del Pinaret, aquest passat 8 de setembre, en la celebració del seguici festiu estàtic | Lluís Rovira i Barenys

Els Xiquets de Cambrils tornaran als assajos demà divendres 17 de setembre. Ho faran després de més d'un any i mig sense gairebé activitat a la colla, d'ençà que es va iniciar la pandèmia de la covid-19. Ara, un cop passada la Festa Major de la Mare de Déu del Camí, la colla ha decidit reprendre els assajos donada la millora sanitària i també pel vistiplau del Procicat que ha establert un Pla sectorial del sector de la cultura popular i l'associacionisme cultural que permet dur a terme castells de fins a 160 persones. Des del principi de la pandèmia, les mesures de seguretat aplicades per combatre el coronavirus han limitat de manera molt important la possibilitat de fer castells, que per les seves característiques requereixen la participació d’un nombre elevat de persones i amb un contacte físic imprescindible.

Marc Luque, president dels Xiquets de Cambrils: "Tenim la mirada posada en la Festa Major de la Immaculada"

El president dels Xiquets de Cambrils –Marc Luque– ha explicat a revistacambrils.cat que, "després de la Festa Major hem decidit arrencar, ara que ha canviat la normativa. De fet, dos membres de la colla han assistit a la reunió de la Coordinadora de Colles Castelleres per conèixer les noves indicacions. Es permetrà un màxim de 160 persones que tinguin la pauta completa de vacunació". Sobre aquesta represa, Luque ha comentat que "farem un assaig cada 15 dies a veure com respon la gent. També haurem de veure amb quanta canalla comptem. Ara, tenim la mirada posada en la Festa Major de la Immaculada, però evidentment tot anirà en funció de com evolucioni la situació de la pandèmia. Anirem fent el que ens vagin indicant; si es pot anar ampliant ho farem o si cal posar el 'freno' també".

Els assajos començaran a les 21 hores amb la canalla i, posteriorment, a les 22 hores, es farà l'assaig amb els castellers adults.

L’Apunt

Pla de desescalada per al món casteller

Aquest passat dimarts, el Procicat va aprovar el Pla que permet que tot el sector casteller avanci en la desescalada, mentre que fins ara s’havia estudiat la situació per a cada diada, individualment. El Pla, que la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme del Departament de Cultura ha treballat conjuntament amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, permet fer castells de fins a 160 persones per colla, amb un màxim de 25 grallers acompanyants, que hauran de complir les condicions de grup bombolla i mantenir en tot moment les distàncies de seguretat establertes. Les propostes han estat avaluades i validades de manera positiva pels equips tècnics de Salut Pública i Protecció Civil del departaments de Salut i d’Interior respectivament.

Els responsables de les colles hauran de vetllar perquè la formació de cada castell tingui una durada màxima de 15 minuts, per limitar els moments de contacte estret. Els castellers participants hauran de complir diversos requisits, com ara: estar associats a la colla castellera participant; haver certificat que es compta amb la pauta de vacunació completa o amb una PCR negativa en les darreres 48 hores; i en el cas dels castellers menors de 12 anys, s'hauran de fer un test d’antígens ràpid (TAR). A més, els castellers hauran d’utilitzar mascareta durant tota l’actuació, així com de practicar una higiene exhaustiva de mans i peus utilitzant gels hidroalcohòlics homologats.

No es permet la interacció entre membres de les diferents colles que participin la jornada. Tots els grups hauran de seguir un protocol d’entrada i de sortida de les places. Tampoc es permet la interacció entre els executants i el públic; aquest últim haurà de comptar amb un espai clarament separat, perimetrat i amb les indicacions necessàries, seguint sempre les condicions de seguretat que estableixin les resolucions vigents en cada moment per a la resta d’espectacles culturals. L’aforament permès serà el mateix que s’estableixi per als nivells d’alerta vigents en cada moment per als espectacles culturals a l’aire lliure o en espais interiors. Algunes de les primeres diades castelleres amb aquestes condicions seran les de La Misericòrdia (Reus), Santa Tecla (Tarragona) o La Mercè (Barcelona).

Comenta aquest article