Documental
«La capsa vermella», les fotos de la guerra civil que Antoni Campañà no va voler mostrar a ningú
Ahir al vespre es va projectar La capsa vermella. La guerra infinita d'Antoni Campañà, al cinema Rambla de l'Art
El cinema Rambla de l'Art va acollir, ahir al vespre, la projecció del documental La capsa vermella. La guerra infinita d'Antoni Campañà que va comptar amb la presentació prèvia a càrrec de Toni Monné, nét d'Antoni Campañà, i que va intervenir amb el guió i la direcció del documental juntament amb Plàcid Garcia-Planas i Arnau Gonzàlez i Vilalta. Toni Monnè va tornar a explicar el lligam que va unir la seva família amb Cambrils i que arrenca des de la dècada dels anys vint del segle passat. Monnè va explicar la relació d'amistat del seu besavi amb el cambrilenc Antoni Rovira Bru i com aquest li va demanar que executés el projecte d'edificació d'una casa al carrer de l'Hospital a la nostra població. Monné va explicar que es va establir un lligam molt intens amb la família d'en Rovira fruit de la qual el seu avi es va casar amb l'afillada d'Antoni Rovira, Maria Capella. Precisament ahir, poc abans de la projecció del documental, Toni Monné va conèixer un familiar d'Antoni Rovira que va assistir a la projecció del documental i es va mostrar especialment emocionat d'aquest fet.
Toni Monné també va explicar l'origen del documental que són les dues capses vermelles que es van descobrir en el magatzem de la casa que la seva família tenia a Sant Cugat del Vallès, l'any 2018. La casa es va posar a la venda i s'havia d'enderrocar. Toni Monné i el seu tiet van anar a recuperar estris i van descobrir aquestes capses arraconades darrera d'unes fustes del garatge. Amb sorpresa van descobrir el seu contingut, es tractava d'unes 5.000 fotografies del temps de la guerra civil que havia fet Antoni Campañà i que no havia volgut mostrar a ningú. Toni Monné diu que el seu avi mai en va parlar d'aquestes fotografies i no cal dir que la descoberta va causar un gran impacte als familiars. de seguida es van posar en contacte amb Plàcid Garcia-Planas, reporter de la secció d'internacional de la Vanguardia i, posteriorment, van contactar amb Arnau Gonzàlez i Vilalta, doctor en Història i professor del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB. Del conjunt de fotografies se'n va fer un llibre i posteriorment aquest documental que fa uns mesos es va emetre a l'espai Sense Ficció de TV3.
Macroexposició fotogràfica d'Antoni Campañà a Cambrils
Aquest documental s'ha projectat pocs dies després de la inauguració de la macroexposició fotogràfica d'Antoni Campañà que ocupa tres espais cambrilencs; la Torre del Port, la sala Àmbits i la sala Àgora. Tal com va explicar ahir Toni Monné, arran del contacte establert amb l'Ajuntament de Cambrils per mirar de trobar suports per a la realització del reportatge, va comentar que disposava d'uns rodets fotogràfics amb temàtica cambrilenca i ràpidament es van posar mans a l'obra per concretar-ne la cessió.