1-O
Unes 500 persones participen a la Marxa des de Vinaròs fins a Sant Carles de la Ràpita per reivindicar el llegat de l'1-O
Mig miler de persones, entre les quals hi havia una representació de cambrilencs i cambrilenques, van sortir des de Vinaròs (Baix Maestrat) i van enfilar cap a Sant Carles de la Ràpita (Montsià), per completar els 21 quilòmetres de la Marxa
Mig miler de persones, entre les quals hi havia una representació de cambrilencs i cambrilenques, van sortir ahir a la tarda des de Vinaròs (Baix Maestrat) i van enfilar cap a Sant Carles de la Ràpita (Montsià), per completar els 21 quilòmetres de la Marxa Centre, una de les tres marxes que l’ANC va organitzar ahir als Països Catalans per commemorar el quart aniversari de l’1 d’Octubre. Les altres dues marxes es van fer des de Fraga fins a Lleida, l'una, i des de Sant Julià de Ramis a Aiguaviva, l'altre. Les mobilitzacions pel quart aniversari de l'1-O continuen avui a les 12 h amb l'acte de la Plataforma 3 d'Octubre a la plaça del Cinc d'Oros de Barcelona.
Abans d'arrencar a caminar els concentrats van cantar 'l'Estaca' i van fer proclames a favor de la independència i reivindicant l’1 d’Octubre amb el crit de'1-O Ni oblit ni perdó'. Durant la caminada, els participants van tallar l'N-340 i van passar per Alcanar i les Cases d'Alcanar.
Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC: "és imprescindible" continuar "mobilitzats"
L’acte de tancament de la Marxa Centre es va fer davant el pavelló firal de Sant Carles de la Ràpita, on la Guàrdia Civil va colpejar els votants el dia del referèndum. En aquest acte, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va demanar unitat i persistència en la lluita per aconseguir la independència enfront d'aquells que intenten enterrar el mandat de l'1 d'Octubre, "hi ha un intent d'enterrar l'1-O, hi ha una voluntat del govern espanyol que compta amb suports poderosos a Catalunya, com el del grup Godó, de la patronal de Foment o dels sindicats del règim, que pretenen normalitzar el conflicte, però no per abordar la seva essència sinó per enterrar-la" va afirmar Paluzie. Davant d'això, va apuntar que "és imprescindible continuar mobilitzats. Si persistim en la lluita per la independència no se'n sortiran", va afegir.
Per la seva part, l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, va recordar els fets i va reivindicar el mandat de l'1-O. "Necessitem la força, el múscul i la resistència, avui fent la marxa heu demostrat tot això, i la unió del poble valencià i el català és la fórmula, sumar esforços i suports, fer-nos grans i forts per aconseguir la república catalana". Caparrós també va rebre l'escalf dels manifestants, ja que, conjuntament amb el regidor i actual delegat del Govern a l'Ebre, Albert Salvadó, s'enfronten a 13 i 15 anys d'inhabilitació després que l'advocacia de l'Estat hagi elevat l'acusació per suposada prevaricació i desobediència.
En l'acte, també hi va participar l'expresident de Decidim, Toni Infante, que va reclamar el dret a decidir del poble valencià i va denunciar la repressió de l'estat espanyol. També hi va intervenir el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, qui va destacar la força del moviment independentista davant la "repressió" de l'Estat. Al començament de l'acte, es van visionar vídeos de les càrregues policials de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional el dia del referèndum de fa quatre anys. La jornada es va cloure amb la lectura d'un manifest i amb una cantada de rondalles.