Informació general

Plenari

Es renova el conveni del Pla Educatiu d'Entorn (PEE) amb ERC i JxC demanant la seva continuïtat al nou equip de govern

El ple extraordinari del passat dimarts va aprovar un parell de punts de temàtica educativa; tots dos projectes impulsats per l'anterior govern i que requeria de la seva aprovació per a la seva continuïtat

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'una entrada d'alumnes a l'institut Cambrils
Imatge d'arxiu d'una entrada d'alumnes a l'institut Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

El ple extraordinari celebrat aquest passat dimarts –el primer del nou govern municipal– va aprovar diversos punts de temàtica educativa. Es tractava d'un parell de projectes que ja havia impulsat l'anterior govern i es requeria de la seva aprovació per tal que segueixin endavant. El principal d'aquests dos punts va ser la renovació del conveni de col·laboració entre el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Cambrils per al Pla Educatiu d'Entorn (PEE). Tal com indicar l'actual alcalde –Oliver Klein–, "és un punt que va ser degudament aprovat per comissió informativa –amb el suport de tots els grups municipals– i el govern entrant l'assumeix amb les seves conseqüències".

Lluís Abella (JxC): "Votem a favor per coherència i sentit comú i això ho voldré veure en els grups que ara tenen la majoria al govern"

En el torn d'intervenció de l'oposició, el portaveu de JxC –Lluís Abella– va anunciar el vot favorable del seu grup "tant per coherència com per sentit comú". Segons va dir: "són punts treballats des del govern anterior, gairebé tots impulsats pels grups que ara estem a l'oposició i nosaltres ens creiem el que votem. Aquest exercici de coherència i de sentit comú amb el que pensem i defensem estant a l'oposició o al govern, el voldré veure –ben aviat– en els nous grups que abans estaven a l'oposició i ara tenen la majoria al govern. Ho vull veure en temes amb els què s'han mostrat molt crítics i han demanat modificacions: com la rambla de Jaume I, la pressió fiscal, etc, etc".

Alejandro Garcia (ERC): "Gràcies a l'acció d'aquest govern –que vostès van considerar tant aturat–, vam poder reprendre el Pla Educatiu d'Entorn"

En el torn d'ERC, la portaveu –Camí Mendoza– es va sumar a les paraules del portaveu de JxC i va passar el torn de paraula al seu company –Alejandro Garcia– qui ha estat regidor d'Ensenyament fins que es va consumar la moció de censura. Segons va explicar Garcia: "aquest pla es va signar –per primer cop l'any 2017–, i prenia el relleu del que havia estat el Projecte Educatiu de Ciutat (PEC). Aquell Projecte Educatiu de Ciutat que, la senyora Carmen Quintana del PP –ho recorda senyor Chatelain?– es va encarregar de liquidar. Gràcies a l'acció d'aquest govern –que vostès van considerar tant aturat–, ho vam poder reprendre. Està clar que en la política municipal també hi ha ideologia".

Alejandro Garcia (ERC): "Desitgem que segueixin en la línia d'aquestes accions"

En aquest punt, Garcia es va mostrar satisfet que es pugui dur a terme la renovació del PEE. "Aquest és un pla en el què tant l'Ajuntament com el Departament d'Educació posen a disposició els seus recursos per tal d'impulsar les diferents accions. Aquest conveni –no inclou cap compromís econòmic i es va concretant després en diferents addendes–. En aquest cas se signa per un període de 2 anys, prorrogable per a quatre més. L'objectiu d'aquest pla és que, a través del treball en xarxa de la comunitat educativa, es pretén aconseguir l'èxit educatiu millorant la cohesió, l'equitat, la convivència... En el marc d'aquest pla s'han dut a terme nombroses accions: l'estudi assistit, l'escola de pares, els tallers de convivència, els projectes d'inclusió del poble gitano... Aquest pla també va ser molt important per pal·liar els efectes de la crisi de la covid-19. Es van canalitzar 27.000 euros als tallers d'estudi assistit per atendre aquelles mancances amb motius de dificultat de la presencialitat dels alumnes a l'aula i, també una partida de 10.000 euros a activitats extraescolars per donar oportunitats a tots els alumnes de Cambrils de forma equitativa. Són accions que es van incloure dins del pla de reactivació econòmica. Desitgem que segueixin en la línia d'aquestes accions". Per tot plegat, des d'ERC es va votar a favor.

David Chatelain (PP): "Hi ha gent que només li agrada mirar pel retrovisor; però quan mires pel retrovisor has d'intentar tenir una imatge fidel del que passava en aquell moment"

En referència a la menció d'Alejandro Garcia a l'exregidora del PP –Carmen Quintana–, el portaveu de la formació popular –David Chatelain– va voler donar resposta: "hi ha gent que només li agrada mirar pel retrovisor; però quan mires pel retrovisor has d'intentar tenir una imatge fidel del que passava en aquell moment. Aquí es diuen coses, però no es justifiquen. Precisament, en el compte general de l'any 2020 –que es passarà avui–, hi consta una relació del deute històric de l'Ajuntament a través dels anys. Si mirem el 2011 ens trobem amb la desagradable sorpresa que, un govern on ERC n'era soci, va deixar aquest Ajuntament amb un deute del 135% i més 17 milions d'euros de factures als calaixos. Per tant, és evident que en aquell moment es van haver de prendre mesures complicades. Veure el passat està bé, però expliquin-ho tot".

El regidor d'ERC –Alejandro Garcia– li va replicar que, "en aquests anys s'ha reduït el deute municipal i no ha estat a costa de reduir serveis. Aquest criteri que vostè fa servir és el seu i és respectable, però no el comparteixo". El punt va ser aprovat per unanimitat de tots els grups.

Conveni per reforçar les accions adreçades a alumnes d'ESO amb necessitats específiques

L'altre punt de caire educatiu que es va aprovar –per unanimitat– va ser el conveni de col·laboració entre el Departament d'Educació de la Generalitat i l'Ajuntament per a la realització d'activitats complementàries de l'ESO. Aquestes accions van adreçades a l'alumnat amb necessitats educatives específiques per la seva inadaptació al sistema educatiu a través de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) per al curs 2021-2022.

L'alcalde Oliver Klein va reiterar que la voluntat de l'equip de govern és "no interrompre res que estigués en procés". En aquest punt, Alejandro Garcia d'ERC va tornar a prendre el torn de paraula i, en primer lloc, va demanar que s'aposti per aquest tipus de projectes. Garcia va voler posar en valor aquest servei "adreçat a l'alumnat amb problemes d'inadaptació al medi escolar, lluita contra el risc de l'abandonament escolar prematur en joves i la lluita contra l'exclusió social". L'anterior regidor d'Ensenyament va retirar que, "és molt important invertir en serveis d'aquest estil adreçats a joves perquè tinguin accés a la formació i posterior ocupació. El govern d'ERC –que vostès deien que era tant inactiu–, ja fa 3 anys que va renovar el servei i es van traslladar les instal·lacions del Molí de la Torre a l'Ateneu Juvenil. S'han creat itineraris adaptats per a alumnes que han estat capaços de reinserir-se en els itineraris educatius o bé s'han integrat al món laboral. Amb aquest conveni, l'Ajuntament es fa càrrec de la gestió integral del servei a les seves instal·lacions –a l'Ateneu–per a un total de 12 alumnes ampliable a 15 –principalment dels dos darrers cursos de l'ESO i com a màxim de 18 anys d'edat–. La Generalitat, ens aporta la quantitat de 606 euros per alumne escolaritzat. Estem convençuts de la necessitat del servei"

Comenta aquest article