Solidaritat
L'ONG El Camí de la Solidaritat presenta «BreatheAgain», la cançó creada per salvar vides al Nepal
L’ONG cambrilenca El Camí de la Solidaritat ha presentat avui a Barcelona, amb la col·laboració de la SGAE (Societat General d’Autors i Editors) i de la distribuïdora Acqustic, el single “Breathe Again”, produït per reconegudes personalitats del món musical. Aquesta cançó, que compta amb el suport de Rotary Club de Barcelona i l’Ajuntament de Cambrils, té l’objectiu d’impulsar la campanya de crowdfunding de l’ONG per tal de recaptar fons per instal·lar cuines sense fum a les llars de l’àrea rural nepalesa de Bhimphedi. Així, doncs, l’objectiu del single és completament solidari: que el crowdfunding arribi als 8.000€ de recaptació per tal d’empoderar dones i infants en risc d’exclusió a Bhimphedi a través del Programa Awasuka, impulsat per diverses organitzacions: Base-A, Petit Món i Rotary Club Kantipur de Kathmandu, a Nepal. El single ja es pot escoltar a través de plataformes com Spotify, Youtube, Apple Music, Amazon Music i Deezer.
Cançó inspirada en l'angoixa de no poder respirar bé
En aquest cas, la lletra de la cançó “Breathe Again” està inspirada en l’angoixa que senten les persones de les zones rurals de Nepal en viure en una llar poc saludable i plena de fum,on gestos tan fàcils com obrir els ulls, respirar o riure esdevenen gairebé impossibles. Alhora, és un cant a l’esperança que anima a no defallir i a la lluita global per aconseguir que respirar dins de casa deixi de ser un privilegi. D’entre les figures que han col·laborat per composar i produir la cançó, destaquen Ivan Gould, productor musical independent i compositor, que també ha sigut el director creatiu i productor del videoclip del tema. Gould és qui s’ha encarregat de seleccionar els talents involucrats en el single-com ara, les veus cantants-, de la mescla i estratègia de llançament de la cançó. D’altra banda, Dan Hammond, exproductor musical de Warner Music,ha assessorat Gould pel que fa a l’estratègia i al proveïment de contactes per l’elaboració de la cançó. Hammond és guanyador de 6 discos d’or, 3 discos de platí i ha treballat amb artistes de gran calibre com són Bruno Mars, Shakira o Jennifer López. A més, la plataforma Acqustic, que s’autodenomina com a “comunitat de música independent”, ha contribuït a potenciar l’audiència del tema, ajudant en la seva distribució pels serveis en streaming, promocionant-ne el llançament i també assessorant els membres d’El Camí.
En relació a la part més tècnica de la cançó, Pablo Oliver Tarré, productor musical independent que ha venut moltes de les seves cançons a discogràfiques com Sony Music, ha vetllat per la composició, el disseny de so, la coproducció, la gravació i la mescla de la cançó. Jan Español Sàrries, guionista ,ha escrit la lletra i s’ha encarregat dels arranjaments de la cançó i del disseny artístic del videoclip. D’altra banda, les cantants són Andrea Turienzo, més coneguda com a Drei, una jove cantant i compositora que triomfa a les xarxes socials i que aquest estiu va participar en diversos festivals d’arreu del país i, a més, va treure el seu primer tema d’estudi al juliol. I, d’altra banda, Blanca Silva Santaularia, que va presentar-se al càsting del conegut programa de televisió Operación Triunfo l’any 2019, arribant fins a la fase prèvia a la televisada. Silva ha aportat el seu talent i coneixement sobre les tècniques de cant, a banda de posar la seva veu a la primera versió de la cançó. Per últim, el DJ, productor i expert en consultoria musical Marc Griso ha dissenyat l’estratègia de comunicació i promoció del llançament de la cançó juntament amb l’equip d’El Camí de la Solidaritat. Un altre dels col·laboradors ha sigut Fran Gutiérrez, que ha assessorat en l’estratègia del lançamenti la difusió de “Breathe Again” en mitjans i plataformes d’streaming.
La fita d’aquest any d’El Camí
Enguany, El Camí de la Solidaritat, juntament amb totes les organitzacions que formen el Programa Awasuka, pretén finançar 500 cuines sense fum a Bhimphedi i altres zones rurals de Nepal, una fita que té un cost de 50.000€. En aquestes àrees,és habitual cuinar fent servir llenya com a combustible i sense cap tipus de ventilació, de manera que les famílies ingereixen els gasos i substàncies tòxiques que emanen de la combustió. L’OMS xifra que 226.000 persones de tot el país pateixen malalties respiratòries i càncer; a més, inhalar aquests fums tòxics provoca la mort prematura d’unes 24.000 persones. L’emergència socio-sanitària provocada pel coronavirus dota aquest projecte d’encara més urgència, doncs els habitants de les zones rurals del Nepal no disposen d’una casa saludable on confinar-se: les seves llars estan plenes de fum i no s’hi pot respirar ni, gairebé, obrir els ulls. A dia d’avui, la xifra recaptada gràcies a les donacions d’empreses i particulars-com ara, les fetes en el marc de la campanya de crowdfunding engegada el mes de maig de l’any passat, entre d’altres-, ascendeix als 38.000 euros.
La intenció d’El Camí de la Solidaritat, sempre que les circumstàncies sanitàries ho permetin, és organitzar alguns esdeveniments per presentar la cançó i aconseguir sponsors perquè la xifra recaptada segueixi creixent, precisament, per aconseguir quer espirar dins de casa deixi de ser un privilegi.
El Programa Awasuka ja ha utilitzat anteriorment la música com a eina d’educació al Nepal. Lescançons “WaterPaani” i “Block, Wood or Stone”, disponibles a Youtube, van ser creades per MònicaSans -directora del programa i cantant- per a conscienciar al públic nepalès sobre altres temes de salut.
L’Apunt
++