Habitatge
Quan accedir a un habitatge protegit es converteix en una odissea
Aquest és el missatge que ha volgut fer arribar un veí cambrilenc a revistacambrils.cat arrel de totes les dificultats i entrebancs que ha hagut de superar per aconseguir un habitatge en una situació de vulnerabilitat
Quan accedir a un habitatge protegit es converteix en una odissea. Aquest és el missatge que ha volgut fer arribar un veí cambrilenc a revistacambrils.cat arrel de totes les dificultats i entrebancs que ha hagut de superar per aconseguir un habitatge en una situació de vulnerabilitat. Una situació complexa que, tot i que no l'ha afectat directament a la seva persona, sí s'ha produït dins del seu àmbit familiar: una dona cambrilenca de 35 anys, mare de dos fills; que durant molt de temps havia viscut d'okupa i, que fa uns mesos enrere havia patit un episodi de violència de gènere en l'àmbit de la llar.
Fa uns dos anys, els seus familiars es van posar mans a l'obra per intentar reconduir la situació, i van acudir tant als Serveis Socials de l'Ajuntament com a l'Oficina Local de l'Habitatge "amb l'esperança que, entre uns i altres, se li pogués facilitar un habitatge de lloguer". Tal com ha manifestat el seu familiar, "aquestes famílies conflictives, quan van al mercat immobiliari general, doncs no reuneixen el perfil i els propietaris són reticents a fer el lloguer. Aquestes persones només poden trobar un lloguer a través dels serveis d'habitatge, perquè al mercat lliure no se'n troben".
"Aquesta és la meva denúncia: potser hem de demanar més pressupost, més pisos, dir que hi ha gent vulnerable pel carrer a Cambrils...
A partir d'aquí, la família va iniciar una cursa obstacles acudint a les diferents administracions sense obtenir massa resposta, tant a nivell municipal com de la Generalitat. Després de moltes tramitacions sí van aconseguir, a través de Serveis Socials de l'Ajuntament de Cambrils, la Renda Mínima d'Inserció del SEPE de 350 euros. Durant més de dos anys, la família va encadenar la presentació de diferents papers, sol·licituds, instàncies, tramitacions... però des de les administracions la resposta sempre era que, "la persona no complia els requisits". En aquest punt, el veí ha denunciat que, "crec sempre hi hauria d'haver un pis per aquests casos de violència de gènere i, sobretot, en els casos de major urgència. Hi ha molta gent demanant, poc pressupost i menys pisos per oferir. Aquesta és la meva denúncia: potser hem de demanar més pressupost, més pisos, dir que hi ha gent vulnerable pel carrer a Cambrils... No estic content de com funciona el sistema. En aquest poble falten habitatges socials, falten diners o pressupost per aquests casos. Quants habitatges es tenen per cada 1.000 habitants en un poble com Cambrils? Quants diners hi ha per aquests problemes? Estem dins de la ràtio normal...? Hi hauria d'haver lloguers a Cambrils per aquests casos. Potser caldria fer més habitatge social!".
L'estoc dels habitatges correspon a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya
Davant d'aquesta denúncia ciutadana, revistacambrils.cat es va posar en contacte amb l'Ajuntament de Cambrils per conèixer com s'actua davant d'aquests casos. Des del consistori van explicar que, "els pisos de protecció oficial els assigna l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i els requisits que es demanen també. L'Oficina Local d'Habitatge de Cambrils només fa el tràmit de registre per a evitar que la ciutadania s'hagi de desplaçar a Tarragona. L'estoc dels habitatges també correspon a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya". Expliquen que, cada any, s'ha de realitzar la sol·licitud d'habitatge protegit, sinó l'AHC dona de baixa del registre.
"El fet de fer una denúncia als mitjans de comunicació és suficient perquè les administracions es belluguin"
Finalment, després de més de dos anys lluitant per aconseguir aquest pis de lloguer social es va aconseguir i, des del passat 1 d'octubre, la dona i els seus dos fills resideixen en aquest habitatge. L'Ajuntament de Cambrils va assumir la fiança i la primera mensualitat per un import de 1.500 euros. D'altra banda, fa uns pocs dies, el veí ha informat a revistacambrils.cat que se'ls ha concedit una ajuda permanent de 300 euros mensuals –"tal com marca la llei"–. A més, el veí ha comentat que, "el fet de fer una denúncia als mitjans de comunicació és suficient perquè les administracions es belluguin, però crec que aquesta no és la manera de resoldre els problemes".