Informació general

Medi Ambient

S'enceta el cicle sobre el canvi climàtic i les energies renovables, a la Llotja de Reus

El cicle de conferències l'ha organitzat la Cambra de Comerç de Reus i aquesta, a càrrec de Marc Segura i Joaquim Brufau, ha estat la primera de les quatre que es faran fins el proper mes de desembre

Per Redacció

Imatge de la primera sessió del cicle sobre el canvi climàtic
Imatge de la primera sessió del cicle sobre el canvi climàtic | Cedida

La Cambra de Comerç de Reus va donar, ahir a la tarda a la Llotja de Reus, el tret de sortida al cicle de conferències sobre el canvi climàtic i les energies renovables i el seu impacte sobre el sector agroalimentari. En aquesta ocasió, els encarregats de fer les dues ponències incloses en el programa van ser Joaquim Brufau, coordinador de la Comissió Agroalimentària de la Llotja de Reus, i Marc Segura, coordinador de la Comissió d’Energia i Sostenibilitat de la Cambra.

Precisament Segura, durant la seva intervenció, va parlar de la importància de les energies renovables en el món agroalimentari, de les quals va dir que ja era hora que no se’n parli més com a energies del futur, perquè “ja són una realitat”. Segura va presentar diversos aspectes que van lligats amb les renovables com és l’eficiència energètica, ja que “no serveix de res produir energia verda si després la malbaratem” i també d’unes energies lligades a la generació neta, energies que ara mateix són molt diverses: biomassa, hidrogen verd, fotovoltaica, cogeneració, eòlica, etc.

El coordinador de la Comissió d’Energia de la Cambra ha reclamat a les administracions catalanes un esforç en aquesta transició energètica que pugui solucionar l’endarreriment dels últims 10 anys al nostre país, ja que considera que “no s’ha fet la feina que calia”. Ho ha exemplificat amb els objectius de la Unió Europea, que diuen que el 2030 el 50% de la producció energètica ha de ser renovable, i aquesta xifra ha d’arribar al 100% l’any 2050. Segons Segura, en el camp de l’energia fotovoltaica, això vol dir que fins a l’any 2030 a Catalunya hem de passar de les 4.000 hectàrees actuals a les 8.000, un increment que ha d’anar lligar a “una redistribució territorial perquè no poden situar-se totes les plantes fotovoltaiques en una única comarca”.

Segura i Brufau han insistit, també, en el concepte de la sostenibilitat de la producció energètica. “Una cosa és que consumim energia renovable i l’altra és que aquesta energia es produeixi a casa nostra”, ha dit Segura, que considera que cal una aposta decidida per aquesta producció al nostre país i que “aquest és un debat que no podem tardar més a obrir”· I ho ha exemplificat amb alguns casos com a Andalusia o al nord d’Europa, on són compatibles alguns conreus amb aquestes plantes fotovoltaiques, per exemple.

Presentació dels projectes de l'IRTA als centres de les comarques de Tarragona

Per la seva banda Joaquim Brufau va explicar la tasca que està fent l’IRTA per acompanyar les empreses agroalimentàries en les seves millores. Va presentar els diversos projectes que té l’IRTA als seus centres a les comarques de Tarragona, a Constantí, a Valls i a Reus i també a les Terres de l’Ebre, a Amposta i la Ràpita. Va assegurar que des de l’IRTA s’està treballant de valent per aconseguir fer compatible la producció agroalimentària amb l’eficiència energètica amb diversos projectes. Com a exemples d’èxit d’aquesta empresa pública de recerca, va explicar que la major part de les oliveres i ametllers que hi al món són amb noves varietats produïdes a Constantí. També va recordar la importància del sector porcí a Catalunya i tots els projectes que s’estan duent a terme per eliminar i tractar els purins i les millores en el benestar animal, així com els estudis per preservar els biòtops marins que es fan a la Ràpita. Brufau va anunciar també la creació ben aviat d’un cooking lab amb el suport de la Diputació i l’Ajuntament de Reus com un exemple de col·laboració institucional que cal continuar mantenint.

La resta del cicle de conferències

El cicle de conferències sobre canvi climàtic a la Llotja de Reus continuarà el 8 de novembre amb una jornada titulada ‘Cereals, energia per a l’alimentació’; el 22 de novembre es parlarà de l’aigua com a recurs indispensable i el cicle s’acabarà el 13 de desembre amb la jornada ‘Estratègies d’adaptació i mitigació al canvi climàtic, sector primari’.

Aquest cicle de conferències sobre canvi climàtic i sector agroalimentari està organitzat per la Cambra de Comerç de Reus dins dels actes del 135è aniversari de l’entitat i dins la programació dels dilluns a la Llotja de Reus. Compta amb el suport de l’IRTA i de la Diputació de Tarragona.

 

Comenta aquest article