Senderisme
Neix el I Festival Senderista de les Muntanyes de Prades amb 14 activitats guiades per aquest cap de setmana
L’esdeveniment compta amb la participació de 7 empreses de guiatge locals i d’altres 10 vinculades a les activitats complementàries
Més de 420 persones s’han inscrit ja a les diverses rutes guiades i activitats paral·leles que formen el programa del I Festival Senderista de les Muntanyes de Prades, organitzat per la revista Descobrir Catalunya amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona – Costa Daurada i els consells comarcals de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Baix Camp, que se celebrarà els propers dies 22, 23 i 24 d’octubre.
En l’acte de presentació, que va tenir lloc ahir a l’Auditori del Centre Cívic de Prades, van intervenir la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Camí Mendoza; l’alcaldessa de Prades i vicepresidenta del CC del Baix Camp, Lídia Bargas; el president del CC de l’Alt Camp, Mateu Montserrat; l’editora de la revista Descobrir Catalunya, Ana Mira, i el director de la publicació, Joan Morales.
La vicepresidenta del Patronat de Turisme Costa Daurada –Camí Mendoza– va destacar la riquesa natural i paisatgística del territori que representa el seu organisme, "en mil metres de desnivell, des del mar fins aquí a dalt a la muntanya" i la necessitat de "posar-les en valor". Camí Mendoza va valorar iniciatives com el festival senderista en tant que exemples de col·laboració entre els sectors públic i privat, donat que “les institucions no ho podem fer tot soles” i ha aventurat, com s’havia comentat en una intervenció anterior, la possibilitat d’estendre la proposta a una edició de tardor, com l’actual, i una altra de primavera, ja que “des del Patronat sempre hem apostat per la diversificació de l’oferta”. El festival, opina, “nodrirà econòmicament aquest territori de la Costa Daurada i ens farà créixer”.
L’alcaldessa de Prades i vicepresidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Lídia Bargas, va recordar que “els municipis de les muntanyes de Prades, un territori idoni per a la pràctica del senderisme, ja fa temps que treballem conjuntament per a fomentar un turisme vinculat a la natura“, que des de 2014 alguns d’ells han rebut el reconeixement de destinació de Turisme Familiar i que a això s’ha unit darrerament la creació del Parc Astronòmic, que “esperem que aviat esdevingui l’Observatori Astronòmic de les muntanyes de Prades”. L’alcaldessa va expressar el seu convenciment que en “un any o dos” es pugui assolir el reconeixement d’aquestes muntanyes com a Parc Natural, un procés ja endegat que ha quedat aturat pel canvi de legislatura. “El territori vol que això sigui una realitat ben aviat i esdeveniments d’aquests tipus poden contribuir a aconseguir-ho”, ha comentat.
Mateu Montserrat, president del Consell Comarcal de l’Alt Camp, va demanar que els tres municipis de la comarca integrats a les muntanyes de Prades “aprofitin avantatges com el festival senderista per atraure visitants”.
Fer créixer el festival
L’editora de Descobrir Catalunya, la publicació impulsora del projecte, Ana Mira, va anunciar que la intenció és “repetir i fer créixer” el festival, “tant des d’un punt de vista territorial com en el temps i en el nombre d’activitats”, per la qual cosa no es descarta incorporar-hi en següents edicions els municipis del Priorat i Les Garrigues que tenen presència territorial a les muntanyes de Prades.
Joan Morales, director de Descobrir Catalunya, considera que un esdeveniment d’aquest tipus, “a casa nostra encara té un punt de novetat tot i que a d’altres països europeus té una llarga tradició”. Ha destacat que és el primer que es durà a terme a les comarques de Tarragona i ha defensat que “fer-ho a peu és la millor manera de conèixer un territori”. Un dels objectius del festival és, va expressar, “donar un cop de ma a les economies locals d’aquests territoris de muntanya que pateixen el problema del despoblament” i “garantir el seu futur preservant-ne els seus valors naturals i culturals”. “Apostem de manera decidida per aquest nou paradigma turístic basat en activitats que pivoten al voltant de la sostenibilitat, pel turisme de proximitat, que és una de les lliçons que ens ha pogut deixar la pandèmia: que a l’hora de viatjar ens hem de moure menys i moure millor” aprofitant que a casa nostra “tenim la sort de tenir un territori impressionant”.
14 activitats guiades del festival
De les 14 activitats guiades del festival, que es poden consultar a www.festivalsenderistamuntanyesdeprades.cat, “ja n’hi ha nou de plenes, seguint el barem que ens havíem fixat d’unes 15 persones d’aforament màxim”, raó per la qual algunes han hagut d’ésser duplicades, mentre altres tenen llista d’espera. L’esdeveniment compta amb la participació de 7 empreses de guiatge locals i d’altres 10 vinculades a les activitats complementàries.
Un cop finalitzat l’acte es va dur a terme una passejada pels voltants de la població (concretament a l’ermita de l’Abellera) per familiaritzar els assistents amb els atractius naturals, paisatgístics i culturals d’aquest conjunt de serres, sota el guiatge d’un dels professionals que s’encarregaran d’acompanyar els senderistes durant el cap de setmana.
L’Apunt
Reivindicar el territori i la figura dels guies
El Festival Senderista de les Muntanyes de Prades neix amb la voluntat de reivindicar aquest territori i atraure-hi cada any els aficionats a descobrir la natura i el patrimoni amb la calma i l’atenció que permet el viatjar a peu i també als practicants de la marxa nòrdica, una disciplina esportiva totalment respectuosa amb l’entorn.
L’esdeveniment vol constituir una aposta per un model turístic responsable, de proximitat, que ajudi a revifar l’economia local sense malmetre els seus ben conservats valors culturals i naturals, tot aplicant els principis de la Carta Verda Europea de Turisme Sostenible.
El festival també vol posar en valor la figura del guia i de les empreses que ofereixen aquests serveis. Aquests professionals acompanyaran els grups reduïts de senderistes amb un doble objectiu: aportar seguretat, gràcies a la seva formació i experiència per afrontar possibles situacions de risc a la muntanya, i ajudar les persones a interpretar l’entorn natural i cultural.
Les excursions guiades inclouran sortides musicals, nocturnes, sensorials, experiències astronòmiques, tasts de productes agroalimentaris locals i maridatges de vins amb denominació d’origen, entre d’altres propostes adreçades a tota mena de públics, però molt especialment al familiar. Els allotjaments i restaurants de la zona s’han sumat a la iniciativa oferint un ampli ventall d’ofertes i menús especials.