Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
Recerca històrica
Manuel Romero i Maria Teresa Palet guanyen el II Premi Xavier Dupré del Centre d'Estudis de l'Hospitalet de l'Infant
El CELHI va crear aquest guardó per reconèixer el treball de qui obri noves vies d’investigació històrica sobre els orígens de l’Hospitalet de l’Infant
El passat divendres 5 de novembre, el Centre d’Estudis de l’Hospitalet de l’Infant (CELHI) va fer el lliurament del II Premi Xavier Dupré a la sala Infant Pere del Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer. Aquest segon premi ha estat concedit ex aequo als doctors Manuel Romero Tallafigo i Maria Teresa Palet Plaja, per la seva obra d’investigació i de divulgació sobre les nostres arrels medievals.
Aquests doctors van descobrir la documentació de la Baronia d’Entença, de la qual l’Hospitalet, Vandellòs, Tivissa, Falset, Móra, Bellmunt i altres poblacions en formaven part. Gràcies a aquesta documentació sabem exactament els noms i el nombre de repobladors que van habitar el nostre territori, els seus costums, la seva vida quotidiana, els cultius, l’alimentació, els deures, les contribucions, en definitiva, tot el referent a la vida dels nostres antecessors.
Investigació històrica sobre els orígens de l'Hospitalet de l'Infant
El CELHI va crear aquest guardó per reconèixer el treball de qui obri noves vies d’investigació històrica sobre els orígens de l’Hospitalet de l’Infant i vol retre memòria a Xavier Dupré i Raventós, qui amb el treball que va fer sobre una antefixa trobada durant les obres de reforma de l’Hospital del Coll de Balaguer va formular una hipòtesi sobre la possible existència d’un enclavament grec que feia les funcions d’empori comercial.
El I Premi, lliurat l’any 2019, va ser concedit al Dr. David Garcia Rubert, de la Universitat de Barcelona (UB) i membre del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP), pel seu estudi sobre les antefixes, seguint la hipòtesi de Xavier Dupré.
La cerimònia de lliurament del II Premi va constar d’una glossa sobre Xavier Dupré, a càrrec del Dr. Xavier Aquilué, responsable científic del centre Iberia Graeca-MAC (és un organisme creat pel Ministerio de Cultura de l’Estat espanyol i la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya l’any 2006 per al desenvolupament de projectes d’investigació, documentació, conservació i difusió del patrimoni arqueològic grec de la península Ibèrica); i d’una glossa sobre els guardonats, a càrrec de la Dra. Núria Rafel, professora jubilada de la Universitat de Lleida. A l’acte hi van assistir l’alcalde, Alfons Garcia; la regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz; i altres representants municipals.