Educació
L'Associació Papallones «per una educació conscient i respectuosa» es fa visible, al parc del Pescador, amb una matinal de tallers i xerrades
Durant tota la matinal es van anar impartint diferents xerrades, tallers, activitats per a tota la família, així com un espai d'informació, música i vermut
L'Associació Papallones –per una educació conscient i respectuosa– va organitzar, ahir al matí al parc del Pescador, el segon Festival Papallones. Durant tota la matinal es van anar impartint diferents xerrades, tallers, activitats per a tota la família, així com un espai d'informació, música i vermut. Hi van intervenir diferents professionals com Yvonne Laborda –autora del llibre "Dar voz al niño"– que va oferir la xerrada titulada "Los niños que fuimos. Los padres que somos"; Miriam Leiva i Laura García que van impartir el taller "Recursos per acompanyar la sexualitat dels nostres infants" i Judit Besora que va oferir la xerrada "De l'educació tradicional a una criança més conscient". A banda, es van muntar diferents taules, on els més petits juntament amb els seus pares i mares van poder fer tallers de manualitats.
L'entitat –formada l'any 2019– compta amb una vintena de famílies
Un dels membres de l'associació i membre de la junta de l'entitat –Miquel Àngel Fernánez– atenia a revistacambrils.cat per donar detalls d'aquesta jornada. Segons va explicar: "un dels objectius principals és que volem donar visibilitat a l'associació –perquè hem passat un any molt dolent–. Això era un projecte que teníem en ment des de que es va fundar l'associació –l'any 2019–, però va començar la pandèmia i no ho vam poder materialitzar; enguany, finalment, ho hem pogut fer amb el suport de l'Ajuntament".
Tal com va comentar Fernández, "el que volem aconseguir és un espai on es pot compatibilitzar l'oci dels nens i les xerrades relacionades amb els temes que nosaltres tractem i que ens interessen com són l'educació conscient i respectuosa. Durant aquesta jornada hem pogut reunir diversos ponents i els pares poden passar una estona; assistir a les xerrades, donar-nos visibilitat –que les famílies es puguin associar– i fer créixer l'associació i que la nostra veu sigui més visible. Actualment, l'associació compta amb unes 20 famílies, que en nombre de persones seria una cinquantena. Estem molt contents, perquè molta gent s'està apuntant. El fet de ser membre de l'associació també et dona accés a unes altres activitats".
"Molta gent que aposta per aquest tipus d'educació alternativa se sent una mica sola i d'aquesta manera tens un entorn que t'escolta, pots compartir experiències i és molt enriquidor"
L'Associació Papallones va néixer arrel de les inquietuds de diverses famílies i d'interessos comuns vers "una manera diferent d'educar". Segons va apuntar Miquel Àngel Fernánez, "vam pensar que si ens ajuntàvem i aconseguíem mobilitzar recursos seria més factible. Aquesta iniciativa també va molt en línia de l'educació respectuosa, el fet de poder fer com una mena de 'tribu' i compartir les experiències d'educació. A vegades, molta gent que aposta per aquest tipus d'educació alternativa se sent una mica sola i d'aquesta manera tens un entorn que t'escolta, pots compartir experiències i és molt enriquidor. A més, també volem atreure a gent que es dedica a la docència –professors– perquè són una part molt important de la cadena; ells estan en contacte directe amb els nens a l'escola i, per tant, des de l'associació també volem ser un suport per a ells".
L'entitat organitza diferents activitats com xerrades i conferències relacionades amb l'educació respectuosa i la criança dels fills. Tenen un programa a Ràdio Cambrils –que s'emet de forma mensual–; un espai "Nadó" –que té lloc al centre cívic Vilafortuny en col·laboració amb l'associació Espai d'Educació Viva La Ginesta– i l'anomenat "Espai Familiar" –on s'organitzen xerrades–.